16 września 2015

ORKISZOWE, RAZOWE PODPŁOMYKI Z WOŁOWYMI PULPECIKAMI W SEZAMIE

na bryndzy podhalańskiej doprawionej pesto z liści rzodkiewki, z orientalnym chutneyem rabarbarowym i truskawkami



Dziś przedstawiam Wam mój zwycięski przepis z konkursu ,,Mistrz Wołowiny QMP’’ :-) 
Znajdziecie go też w najnowszym wydaniu magazynu KUKBUK (wrzesień/październik 2015). A krótki filmik znajdziecie tutaj

Miłego dnia! 




Chutney rabarbarowy:
  • 2 łodygi rabarbaru, umyte, obrane i pokrojone na 1 cm kawałki
  • 3-4 truskawki
  • 1/2 czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
  • 1/2 łyżeczki bombay masali (lub do smaku)
  • 2 łyżki oleju
  • pół pomidora, bez skórki, pokrojonego
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego 
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
Cebulę poddusić na oleju, dodać przyprawę i jeszcze raz krótko podsmażyć, do uwolnienia aromatów masali. Dodać rabarbar, truskawki, pomidora, cukier i ocet. Gotować na wolnym ogniu, aż rabarbar zmięknie. Zmiksować. Zredukować nadmiar soków, aby powstał gęsty dżem. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do słoiczka, szczelnie zakręcić. 




Podpłomyki:
(dla 3 osób) 
  • 100 g mąki orkiszowej razowej
  • 100 g mąki pszennej zwykłej
  • 1/2 szklanki wody źródlanej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki oleju rydzowego (lub rzepakowego tłoczonego na zimno)
  • 4 g drożdży
  • dodatkowo:
  • stopione masło i pędzelek do posmarowania podpłomyków po upieczeniu
Wodę lekko podgrzać, dodać do niej cukier i drożdże, zamieszać i odstawić na 15 minut. 
Mąki przesiać do miski, dodać sól, zaczyn drożdżowy i olej, wyrobić elastyczne ciasto, które łatwo odchodzi od ręki (w razie potrzeby dodać odrobinę maki lub wody więcej). 
Odstawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę). 

Po tym czasie przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, podzielić na 12 części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek (ok. 5 mm), kłaść na rozgrzaną, suchą patelnię i piec na średnim ogniu, z obu stron, na złoty kolor. Wierzch posmarować odrobiną roztopionego masła. 


Pulpeciki wołowe:
  • 300 g krzyżowej z wołowiny QMP, zmielonej
  • 3 plasterki polskiej szynki dojrzewającej, zmielonej
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • garść startego polskiego sera długo dojrzewającego
  • łyżka natki pietruszki i szczypiorku
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • dodatkowo:
  • 1 łyżka miodu (np. podkarpackiego)
  • 4 łyżki sezamu
  • olej do smażenia pulpecików
Wszystkie składniki szybko wymieszać ręką. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczyć. 
Szybko smażyć na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (aby mięso pozostało soczyste w środku). Dodać miód, obtoczyć w nim mięso, posypać sezamem i krótko podsmażyć. 


 Pesto z liści rzodkiewki:
  • garść liści rzodkiewki, umytych i osuszonych
  • garść orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni
  • 1/3 szklanki oleju rydzowego lub rzepakowego (z tłoczenia na zimno)
  • 3 suszone pomidory z zalewy olejowej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz, do smaku
Wszystkie składniki pesto zmiksować lub utłuc w moździerzu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 



Dodatkowo do podania:
  • 150 g bryndzy podhalańskiej (do podania z podpłomykami) 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sałata, szpinak lub rukola do podania
  • 100 g truskawek, umytych, odszypułkowanych i pokrojonych na ćwiartki
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Truskawki zamarynować przez 15 minut w occie. 

Jogurt wymieszać z bryndzą i 3-4 łyżkami pesto z liści rzodkiewki. 


Podanie:

Ciepłe podpłomyki posmarować bryndzą wymieszaną z jogurtem i pesto z rzodkiewki. Położyć kilka pulpecików, rukolę lub inną wybraną zieleninę, porcję chutneya rabarbarowego i kilka cząstek truskawek. Od razu podawać. 







Smacznego! 

2 komentarze:

  1. uwielbiam podpłomyki! kojarzą mi się z wakacjami u babci na wsi, gdy byłam dzieciakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też :-) Przypomniałaś mi o pysznych podpłomykach na zsiadłym mleku, jedzonych z dżemem truskawkowym i popijanych mlekiem :-) I już wiem, co jutro zrobię na śniadanie :-)

      Usuń