Dziś przedstawiam Wam mój zwycięski przepis z konkursu ,,Mistrz Wołowiny QMP’’ :-)
Znajdziecie go też w najnowszym wydaniu magazynu KUKBUK (wrzesień/październik 2015). A krótki filmik znajdziecie tutaj.
Miłego dnia!
Miłego dnia!
Chutney rabarbarowy:
- 2 łodygi rabarbaru, umyte, obrane i pokrojone na 1 cm kawałki
- 3-4 truskawki
- 1/2 czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
- 1/2 łyżeczki bombay masali (lub do smaku)
- 2 łyżki oleju
- pół pomidora, bez skórki, pokrojonego
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
Cebulę poddusić na oleju, dodać przyprawę i jeszcze raz krótko podsmażyć, do uwolnienia aromatów masali. Dodać rabarbar, truskawki, pomidora, cukier i ocet. Gotować na wolnym ogniu, aż rabarbar zmięknie. Zmiksować. Zredukować nadmiar soków, aby powstał gęsty dżem. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do słoiczka, szczelnie zakręcić.
Podpłomyki:
(dla 3 osób)
- 100 g mąki orkiszowej razowej
- 100 g mąki pszennej zwykłej
- 1/2 szklanki wody źródlanej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżki oleju rydzowego (lub rzepakowego tłoczonego na zimno)
- 4 g drożdży
- dodatkowo:
- stopione masło i pędzelek do posmarowania podpłomyków po upieczeniu
Wodę lekko podgrzać, dodać do niej cukier i drożdże, zamieszać i odstawić na 15 minut.
Mąki przesiać do miski, dodać sól, zaczyn drożdżowy i olej, wyrobić elastyczne ciasto, które łatwo odchodzi od ręki (w razie potrzeby dodać odrobinę maki lub wody więcej).
Odstawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę).
Po tym czasie przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, podzielić na 12 części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek (ok. 5 mm), kłaść na rozgrzaną, suchą patelnię i piec na średnim ogniu, z obu stron, na złoty kolor. Wierzch posmarować odrobiną roztopionego masła.
Pulpeciki wołowe:
- 300 g krzyżowej z wołowiny QMP, zmielonej
- 3 plasterki polskiej szynki dojrzewającej, zmielonej
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- garść startego polskiego sera długo dojrzewającego
- łyżka natki pietruszki i szczypiorku
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- dodatkowo:
- 1 łyżka miodu (np. podkarpackiego)
- 4 łyżki sezamu
- olej do smażenia pulpecików
Wszystkie składniki szybko wymieszać ręką. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczyć.
Szybko smażyć na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (aby mięso pozostało soczyste w środku). Dodać miód, obtoczyć w nim mięso, posypać sezamem i krótko podsmażyć.
Pesto z liści rzodkiewki:
- garść liści rzodkiewki, umytych i osuszonych
- garść orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni
- 1/3 szklanki oleju rydzowego lub rzepakowego (z tłoczenia na zimno)
- 3 suszone pomidory z zalewy olejowej
- 1 ząbek czosnku
- sól morska i świeżo zmielony pieprz, do smaku
Wszystkie składniki pesto zmiksować lub utłuc w moździerzu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- 150 g bryndzy podhalańskiej (do podania z podpłomykami)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sałata, szpinak lub rukola do podania
- 100 g truskawek, umytych, odszypułkowanych i pokrojonych na ćwiartki
- 2 łyżki octu balsamicznego
Truskawki zamarynować przez 15 minut w occie.
Jogurt wymieszać z bryndzą i 3-4 łyżkami pesto z liści rzodkiewki.
Podanie:
Ciepłe podpłomyki posmarować bryndzą wymieszaną z jogurtem i pesto z rzodkiewki. Położyć kilka pulpecików, rukolę lub inną wybraną zieleninę, porcję chutneya rabarbarowego i kilka cząstek truskawek. Od razu podawać.
Smacznego!
uwielbiam podpłomyki! kojarzą mi się z wakacjami u babci na wsi, gdy byłam dzieciakiem :)
OdpowiedzUsuńMnie też :-) Przypomniałaś mi o pysznych podpłomykach na zsiadłym mleku, jedzonych z dżemem truskawkowym i popijanych mlekiem :-) I już wiem, co jutro zrobię na śniadanie :-)
Usuń