13 listopada 2015

WANILIOWY SERNIK Z MUSEM Z GRUSZEK I ZIELONEJ HERBATY

Na spodzie brownie z gorzką czekoladą i polewą z białej czekolady, pachnącej kwiatami dzikiej róży 




Sernik inny od wszystkich i wyjątkowy, łączący wszystkie moje ulubione smaki: wilgotny spód z brownie z gorzkiej czekolady, do tego gruba warstwa kremowego, waniliowego sernika i gruszkowy mus z zieloną herbatą matcha. Aha, i polewa z białej czekolady z zanurzonymi w niej płatkami kwiatów dzikiej róży :-) 

Spróbujcie, naprawdę warto! Na wyjątkowe okazje :-) 




Spód brownie: 
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao min. 70 %) 
  • 2 jajka, duże
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 80 g brązowego cukru
  • 50 g mąki pszennej zwykłej
  • 50 g mąki pszennej razowej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo:
  • tortownica o średnicy 20 cm
  • papier do pieczenia
  • odrobina masła do tortownicy

Masło i czekoladę przełożyć do miski, tę ustawić nad garnkiem z wrzącą wodą (w taki sposób, aby woda nie dotykała dna miski), mieszać od czasu do czasu, aż całość będzie płynna. Lekko ostudzić. 
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 185 C. 
W dużej misce ubić jajka z cukrem i solą, aż staną się białe i puszyste. 
Dodać do nich przesianą mąki z proszkiem do pieczenia i mieszaninę masła i czekolady. Delikatnie wymieszać (na najmniejszych obrotach miksera). 
Brzegi tortownicy posmarować masłem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia. 
Ciasto przelać do tak przygotowanej formy.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15 minut, aż wykałaczka wbita w środek ciasta będzie sucha (ciasto może trochę opaść po wyjęciu z piekarnika, ale jest to normalne dla brownies). 
Wyjąć na kratkę kuchenną. 


Masa serowa: 
  • 700 g sera półtłustego dwukrotnie zmielonego
  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią)

Przy pomocy miksera utrzeć ser z cukrem. Następnie dodać jajka, żółtka, pastę waniliową, całość ucierać przez ok. 4 minuty. 
Wyłożyć zewnętrzną część schłodzonej tortownicy podwójną warstwą folii aluminiowej w taki sposób, aby zakrywała cały spód i boki formy, czynność powtórzyć (warstwa folii powinna być bardzo szczelna, aby woda nie zmoczyła ciasta). 
Tak przygotowaną tortownicę wstawić do większej formy do pieczenia. 

Zagotować ok. 2 litry wody. 

Przelać masę serową na schłodzony spód brownie.
Gorącą wodę wlać do formy do pieczenia dookoła sernika tworząc "kąpiel" (woda powinna sięgać połowy wysokości tortownicy, dzięki temu łatwiej będzie całość wyjąć z piekarnika po upieczeniu)
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut. 

Całość powinna być lekko ścięta. 


Mus gruszkowy: 
  • 3 duże, dojrzałe gruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki pektyny amidowanej (użyłam cytrusowej, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością) 
  • 1 łyżeczka herbaty zielonej matcha (rozpuszczalnej) 
Gruszki obrać, skropić sokiem z cytryny. 
Przełożyć do rondelka z grubym dnem, dodać cukier i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Zmiksować na gładkie puree. Odmierzyć 450 ml. Dodać pektynę i jeszcze raz zagotować. Dodać herbatę matcha i dokładnie wymieszać. 
Tężejący mus wyłożyć na wierzch sernika w tortownicy. Poczekać do stężenia i polać polewą z białej czekolady. 


Polewa z białej czekolady: 
  • 150 g białej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30 % tłuszczu
  • 50 g masła
Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać do niej połamaną na kawałki białą czekoladę. Poczekać 2 minuty, zwymieszać (czekolada powinna się całkowicie rozpuścić). Wmieszać masło. 
Polać wierzch musu gruszkowego. Posypać płatkami dzikiej róży lub herbatą matcha (opcjonalnie). 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz