22 marca 2016

SZYBKI PASZTET ŚWIĄTECZNY, Z RABARBAREM I PORTO

Podkręcony marynowanym, zielonym pieprzem





Prosty i niezwykle smaczny przepis na szybki pasztecik, taki w stylu smarowidła francuskiego, które zdążycie jeszcze zrobić na te święta. Nie wymaga pieczenia ani gotowania mięsa i jego mielenia. Wystarczy wątróbka drobiowa, warzywa i masło. A wierzch wieńczy słodko-kwaśna, dodająca świątecznego szychu i elegancji galaretka z rabarbaru i porto (tutaj składniki są wymienne: możecie wybrać jabłka i cydr jabłkowy, gruszki lub cydr gruszkowy, morele i koniak lub inne). 
Idealne z domowym pieczywem. 

Smacznego świętowania! 





Składniki: 
  • 1 mała cebulka, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g wątróbki drobiowej, oczyszczonej
  • małą gruszka, obrana i drobno pokrojona
  • 1/4 szklanki cydru
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki drobno pokrojonego zielonego, marynowanego pieprzu
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz, do smaku


Podsmażyć cebulkę, do zezłocenia. Dodać 2 ząbki czosnku i jeszcze chwilkę podsmażyć. Następnie pokrojoną wątróbkę i na dużym ogniu znowu podsmażyć, ale tak, żeby w środku została lekko różowa. Teraz dodać drobno pokrojoną małą gruszkę (obraną) i 1/4 szklanki cydru (gruszkowy byłby super, ale jabłkowy też będzie ok - próbowałam wersji z porto i było chyba jeszcze lepsze). Odparować (na dużym ogniu). Zmiksować w malakserze na gładką pastę, dodając zimne masło (ok. 100 g). Można dodać 2 łyżki pokrojonego zielonego pieprzu z zalewy (zmiksuj lub zostaw w kawałkach). Doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym. Wyłożyć do kokilek, zostawiając 1/4 miejsca na galaretkę. 



Galaretka rabarbarowa z porto (lub cydrem):
  • 1/3 szklanki porto (lub cydru, do wyboru)
  • 1 łodyga rabarbaru (lub 2 łyżki konfitury rabarbarowej)
  • 1  łyżka masła
  • 1 łyżeczka żelatyny, namoczonej w 2 łyżkach zimnej wody

Drobno pokrojony rabarbar poddusić na 1 łyżce masła, do miękkości, wlać cydr (lub porto), zagotować i lekko odparować. Zmiksować na gładko. Odmierzyć (w zależności od ilości tego musu dodamy różną ilość żelatyny - na 1/2 szklanki musu potrzeba 1 płaską łyżeczkę żelatyny namoczonej przez 5 minut w 2 łyżkach zimnej, przegotowanej wody. Dodać żelatynę do gorącego mus i wymieszać do rozpuszczenia, następnie ostudzić i polać wierzch pate). Całość wstawić do lodówki do momentu zastygnięcia galaretki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz