21 marca 2016

BOCZEK Z CZUTNEYEM RABARBAROWYM

Pieczony boczek z batatami i wytrawnym dżemem rabarbarowym


Pieczony boczek sam w  sobie jest już "food porn"; rozpływający się w ustach, miękki, aromatyczny i trochę tłusty (bo przecież tłuszczyk to najlepszy nośnik smaku ;-)). Chrupiąca, skarmelizowana skórka, którą wszyscy chcą mieć na talerzu ;-) 
Przełamaniem tej soczystości tłuszczowej jest czatnej rabarbarowy: lekko kwaśny, wytrawny, pełen przypraw i aromatów, które podkreślają smak mięsa. Sami możecie doprawić chutney według własnego uznania: możecie użyć garam masali lub innej mieszanki, kminu, kolendry lub kopru włoskiego. A może zielonego pieprzu? Do pieczenia możecie dodać ziemniaki, warzywa korzeniowe lub bataty. 
Abo zjeść, tak jak my, z domowym pieczywem (tutaj "polarne ciasteczka" zwane w Szwecji "polarkaka", przepis już niebawem - dziękuję Ewuś za dostawę domowych smakołyków :-*). 

Świetne danie na niedzielny obiad, robi się praktycznie sam. Warto, noc wcześniej, zamarynować mięso w czosnku i cebuli z dodatkiem soli, pieprzu, sosu sojowego, mielonego kminu i kolendry. Następnego dnia wstawić mięso, razem z wybranymi warzywami, do piekarnika i, przygotowując chutney, czekać na obiad. 
A jeśli zdarzy się taka sytuacja, że zostanie Wam mięso z obiadu (na spodzie naczynia zbierze się też wspaniały sos) lub specjalnie upieczenie go więcej (polecam gorąco), to możecie przygotować następnego dnia na obiad lub kolację prawdziwą maczankę krakowską (w pysznej, opieczonej wcześniej bułce, z dodatkiem majonezu, musztardy, czatneja i krążków czerwonej cebuli...lub w wersji "de lux" z odrobiną roztopionego sera polskiego długodojrzewającego, jeśli ni emusicie liczyć kalorii lub wcale się tym nie przejmujecie ;-)). 

Ok, lecę do kuchni po kanapkę z boczkiem, bo od samego pisania zrobiłąm się głodna :-) 




Boczek: 
  • ok. 1 kg cudego boczku, bez kostek
  • 1 średnia cebula, dobno pokrojona
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone
  • 1 łyżeczka mielonego kminu i kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
  • kilka listków laurowych
  • 3 bataty, obrane i pokrojone w 4 
Boczek natrzeć przyprawami, obłożyć cebulą i czosnkiem, szczelnie zawinąć w naczyniu do pieczenia i wstawić na noc (lub na conajmniej 1 godzinę) do lodówki. Na 30 minut przed pieczeniem wyjąć z lodówki. 
Piekarnik rozgrzać do 220 C. 
Wstawić mięso i piec przez ok. 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec przez kolejne 2 h (sprawdzając wcześniej, czy mięso jest już upieczone). Na 40 minut przed końcem pieczenia dodać bataty. 



Chutney rabarbarowy:
  • 2 łodygi rabarbaru, umyte, obrane i pokrojone na 1 cm kawałki
  • pół małęgo jabłka
  • 1/2 czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
  • 1/2 łyżeczki bombay masali (lub do smaku)
  • 2 łyżki oleju
  • pół pomidora, bez skórki, pokrojonego
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego 
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku


Cebulę poddusić na oleju, dodać przyprawę i jeszcze raz krótko podsmażyć, do uwolnienia aromatów masali. Dodać rabarbar, jabłko, pomidora, cukier i ocet. Gotować na wolnym ogniu, aż rabarbar zmięknie. Zmiksować. Zredukować nadmiar soków, aby powstał gęsty dżem. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do słoiczka, szczelnie zakręcić. 



Komu taką pyszniutką kanapkę? 





Smacznego! 

2 komentarze:

  1. a wiesz, że też ostatnio piekłam boczek:) inaczej ale równie smacznie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pokochałam szczerą miłością i Ty zapewne też, prawda?

      Usuń