Mango, czerwone pomarańcze, fasola, awokado, buraczki, jarmuż i tuńczyk
Sałatka na szybko, trochę egzotycznie i bardzo smacznie.
Skusicie się?
Sałatka na szybko, trochę egzotycznie i bardzo smacznie.
Skusicie się?
Składniki:
(dla 4 osób)
- 2 puszki tuńczyka Princes w kawałkach, w oleju
- 2 małe mango lub jedno duże, dojrzałe
- 2 awokado, dojrzałe
- 2 pomarańcze czerwone, dojrzałe
- mała czerwona cebula
- 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki, odsączonej
- 2 małe buraczki, ugotowane i obrane
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 2 łyżki siemienia konopnego
- 1 mała gałązka jarmużu
- sól morska i świeżo zmielony pieprz, do smaku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- krakersy lub grzanki do podania
Jarmuż umyć, porwać na drobne listki usuwając twardą łodygę. Zblanszować przez 2 minuty we wrzątku. Osączyć na papierowym ręczniku.
Owoce i warzywa umyć, obrać.
Pomarańcze wyfiletować, pozbywając się białej części.
Mango, awokado i buraczki pokroić w kostkę (ok. 1 cm).
Cebulę pokroić w piórka.
Składniki te wymieszać z fasolą, doprawić solą, pieprzem, octem balsamicznym i 2 łyżkami oleju z odsączania tuńczyka Princes.
Na talerz wyłożyć sałatkę, tworząc coś na kształt kopczyka. Na środek wyłożyć odsączonego z oleju tuńczyka. Posypać czarnym sezamem i siemieniem konopnym.
Podawać z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz