29 marca 2016

TUŃCZYK W TROPIKACH Z SIEMIENIEM KONOPNYM

Mango, czerwone pomarańcze, fasola, awokado, buraczki, jarmuż i tuńczyk



Sałatka na szybko, trochę egzotycznie i bardzo smacznie. 
Skusicie się? 


Składniki:
(dla 4 osób)

  • 2 puszki tuńczyka Princes w kawałkach, w oleju
  • 2 małe mango lub jedno duże, dojrzałe
  • 2 awokado, dojrzałe
  • 2 pomarańcze czerwone, dojrzałe
  • mała czerwona cebula
  • 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki, odsączonej
  • 2 małe buraczki, ugotowane i obrane
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 2 łyżki siemienia konopnego
  • 1 mała gałązka jarmużu
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz, do smaku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • krakersy lub grzanki do podania 
Jarmuż umyć, porwać na drobne listki usuwając twardą łodygę. Zblanszować przez 2 minuty we wrzątku. Osączyć na papierowym ręczniku. 
Owoce i warzywa umyć, obrać. 
Pomarańcze wyfiletować, pozbywając się białej części. 
Mango, awokado i buraczki pokroić w kostkę (ok. 1 cm). 
Cebulę pokroić w piórka. 
Składniki te wymieszać z fasolą, doprawić solą, pieprzem, octem balsamicznym i 2 łyżkami oleju z odsączania tuńczyka Princes. 
Na talerz wyłożyć sałatkę, tworząc coś na kształt kopczyka. Na środek wyłożyć odsączonego z oleju tuńczyka. Posypać czarnym sezamem i siemieniem konopnym.  
Podawać z ulubionym pieczywem. 





Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz