5 maja 2016

RUSTYKALNE CIASTO RABARBAROWO-RÓŻANE

Kruche i soczyste, pachnące nadchodzącym latem 



Pyszne połączenie kruchego ciasta, rabarbaru, róży i jabłek 


Składniki: 
  • 120 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub pasty waniliowej) 
  • 120 g mąki pszennej
  • 40 g mąki pszennej razowej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietanki 30 % tłuszczu
  • roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu
  • dodatkowo:
  • papier do pieczenia
  • 5 łodyg rabarbaru
  • 3 jabłka (szare renety)
  • 2 łyżki konfitury z płatków dzikiej róży
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 30 g płatków kokosa

Mąki przesiać do miski, dodać cukier puder, z wanilią (lub pastę waniliową) i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać ręką. 
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i palcami zrobić kruszonkę, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodać żółtko i śmietankę, zlepić kulę z ciasta (nie za długo, aby nie stało się "przerobione"). 
Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. 

Po tym czasie rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrągły placek o grubości ok. 4 mm. Przenieść na blachę kuchenną. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. 
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 C. 


Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie talarki. Rabarbar umyć, pokroić na 1 cm kawałki, posypać 3 łyżkami białego cukru i odstawić na 10 m minut. Po tym czasie odlać sok, a rabarbar wymieszać z jabłkami, cukrem, konfiturą i mąką ziemniaczaną. 

Na środek ciasta wyłożyć owoce, zostawiając ok. 6 cm brzegi bez owoców. Zawinąć ciasto bez owoców do środka, tworząc kopiec z odkrytym środkiem. Brzegi posypać płatkami kokosowymi, wciskając je lekko do ciasta. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35-40 minut, aż będzie złote z wierzchu. 
Ostudzić na kratce kuchennej, przed podaniem posypać cukrem pudrem. 
Podawać z bitą śmietaną lub lodami. 


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz