11 maja 2016

PAELLOTTO KOKOSOWO-KREWETKOWE

ze szparagami, jarmużem, szafranem, kiełbasą i pomidorami - proste danie jednogarnkowe dla całej rodziny 



Paella to klasyk kuchni hiszpańskiej, które kocham miłością bezgraniczną i zachłanną ;-) 
To samo dotyczy włoskiego risotto. Jako, że obowiązkowym składnikiem obu dań jest ryż, połączyłam siły ryżowe z kiełbaską, krewetkami, szafranem, pomidorami i mleczkiem kokosowym. Mocnym i wiosennym akcentem są tu szparagi i bardzo zdrowy jarmuż. 
Powstało danie zagadka, ni to paella, ni to risotto ;-) Jest nieziemsko pachnące, wyglądające jak bajka, a do tego, i co najważniejsze, prze-py-szne!                                        Polecam!   



Składniki:
(na 4 porcje) 
  • 300 g ryżu do risotto Uncle Ben's
  • 120 g dobrej polskiej kiełbasy wiejskiej
  • 300 g krewetek (jeśli używamy mrożonych to należy je wcześniej odmrozić)
  • pół czerwonej i pół zielonej papryki pokrojonej w drobną kostkę (aby wzmocnić smak papryki usuwam z niej wewnętrzny „mięsień”)
  • pół pęczka zielonych szparagów 
  • 3 łodygi jarmużu
  • 1 mała czerwona cebulka pokrojona w drobną kostkę
  • 2 obrane i pokrojone pomidory malinowe
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego
  • olej rzepakowy
  • sproszkowana wędzona papryka (słodka i pikantna)
  • szczypta szafranu (opcjonalnie)
  • natka pietruszki
  • cytryna
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 20 g drobno otartego polskiego sera długodojrzewającego



Przygotowanie:

Kiełbasę pokroić w talarki. 
Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe części i pokroić na 2 cm kawałki. 
Jarmuż umyć, osuszyć, oderwać zdrewniałą błonkę, podzielić na małe kawałki. 
Na dużej patelni z grubym i nieprzywierającym dnem rozgrzać olej (ok. 4 łyżek), dodać krewetki i kiełbaskę i podsmażyć na silnym płomieniu do zrumienienia, zdjąć z patelni do miseczki, przykryć folią aluminiową i odstawić na chwilkę.
Na oleju pozostałym ze smażenia krewetek i kiełbaski zrumienić cebulkę, dodać ryż, podsmażyć przez ok. 4 minuty ciągle mieszając, aby nie przywarł do dna. 
Dodać szafran, wlać szklankę bulionu i krótko odparować. 
Dodać pomidory i paprykę, zalać wrzącym bulionem i mleczkiem kokosowym (ok. 1 cm powyżej poziomu ryżu). 
Gotować ok. 10-15 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie bulion z mleczkiem (mieszać od czasu do czasu, w razie potrzeby dolać bulionu). Dodać krewetki, kiełbaskę, jarmuż i szparagi, doprawić solą, pieprzem, wędzoną sproszkowaną papryką (słodką i pikantną, do smaku). Podgrzać jeszcze 3 minuty (szparagi powinny pozostać al dente). Zdjąć z ognia, wmieszać masło i ser. Jeszcze raz spróbować i  ewentualnie doprawić. 
Całość posypać natką pietruszki.
Podawać na stół w patelni, nieodzownym dodatkiem jest świeżo wyciśnięty sok z cytryny. 



Que aproveche!
Bon apetito! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz