26 marca 2012

PESTO z suszonych pomidorów z bazylią i orzechami włoskimi

Czerwone pesto sycylijskie w wersji polskiej




Oryginalne przepisy zawierają orzeszki piniowe (trudno dostępne w naszych sklepach) i parmezan,który jest dość drogi, dlatego też przygotowuję pesto z naszymi polskimi składnikami, które, moim zdaniem, są równie pyszne i wyjątkowe (szczególnie ser "Bursztyn"). 
Proporcje składników można dowolnie zmieniać (z naciskiem na bazylię, pomidory lub orzechy). Super pomysł na unikalny prezent dla przyjaciół. 
Sos można przechowywać w lodówce ok. 2 tygodni (wierzch szczelnie wypełnionego słoika uzupełniam cienką warstwą oliwy), a w razie potrzeby (w leniwe dni) przygotować niebanalny obiad w 15 minut. Wyjątkowo smakują pierożki z ciasta francuskiego z fetą i bazyliowym dodatkiem, tosty lub gnocchi na ciepło. 
Spróbujcie, gorąco polecam!

Składniki:
  • 2 pęczki umytej i osuszonej bazylii z łodyżkami
  • mały słoiczek suszonych pomidorów, odsączonych z oleju
  • 50 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni
  • 3 ząbki czosnku 
  • 120 g sera "Bursztyn", drobno startego
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. pół szklanki oliwy z oliwek extra vergin
Bazylię, pomidory, orzechy, czosnek, pieprz i oliwę utrzeć w moździerzu lub zmiksować przy pomocy blendera. Dodać ser i wymieszać, całość doprawić do smaku solą. 


Makaron pełnoziarnisty z bazyliowym pesto

Ugotować makaron w osolonej wodzie (zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu). Odcedzić, pozostawiając ok pół szklanki wody z gotowania. Do garnka przełożyć gorący makaron, część wody (w razie potrzeby uzupełnić), dodać pesto i wymieszać. Przełożyć na ogrzane talerze, posypać startym serem, ozdobić bazylią i od razu podawać. 




Pomysł na prezent


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wszystko, co uwielbiam. Makaron pełnoziarnisty, domowe pesto z orzechami włoskimi. Dla mnie te właśnie orzechy w pesto są najsmaczniejsze. Zawsze robię pesto albo czerwone albo zielone - muszę wypróbować połączenia :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. To też moje smaki, zachęcam do spróbowania, tosty z chleba pełnoziarnistego z pesto są równie pyszne :-) A niedługo dodam nowy przepis na pesto, też z orzechami włoskimi.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. dawno mnie tutaj nie było.....ale o smakach Pani kuchni slyszlalam wlasciwie z pierwszej reki:)))porywam pomysl na tegoroczne prezenty:))))) ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło i cieszę się z Pani słów :-)
      Polecam pesto, prezent na pewno będzie udany i smaczny!
      Pozdrawiam serdecznie!
      Basia

      Usuń