29 kwietnia 2012

CHLEB ORKISZOWO-ORZECHOWY

Zdrowy chleb z mąki orkiszowej z dodatkiem orzechów włoskich






Jakiś czas temu doszłam do wniosku, że najlepiej piec chlebek w domu, dzięki temu mamy pewność, co jemy. 
I tak powstał przepis na chlebek orkiszowy, który zajmuje drugie miejsce, tuż zaraz za żytnim na zakwasie. 
Smak mąki orkiszowej, która jest bardzo zdrowa, wzbogaca smak i zapach orzechów włoskich. 
Idealny do kanapek i tostów. 
Świetnie smakuje z majonezem, domowym pasztetem, roszponką i ogórkiem. 
Smacznego! 


Składniki:
(na 2 foremki keksowe)


  • 600 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 600 ml wody źródlanej
  • 50 g orzechów włoskich, drobno pokrojonych
  • odrobina oliwy do posmarowania foremek
  • sezam do posypania (opcjonalnie)

Do dużej miski przesiać obie mąki, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę miodu i pół szklanki wody, wymieszać. 
Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. 
Po tym czasie dodać pozostały miód, sól, oliwę, wodę i dokładnie wyrobić ciasto przez ok. 10 minut (powinno odstawać od brzegów miski). 
dodać orzechy i ponownie wyrobić przez chwilę. 
Gdyby było zbyt klejące dodać odrobinę mąki. 

Przełożyć do dwóch wysmarowanych oliwą i wysypanych sezamem foremek keksówek. 
Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). 
Przed pieczeniem wierzch chlebków posmarować lekko wodą. 


Wstawić na środkową półkę lekko rozgrzanego piekarnika i piec w temp. 200 ºC przez ok. 45-55 minut. 
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe. 
Chlebek powinien być pięknie brązowy a odgłos stukania w spód chlebka głuchy. 




Smacznego! 

4 komentarze:

  1. Chlebek wygląda niezwykle smacznie, świetny przepis ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach to jest ten chlebek?!
    Zdjęcie i opis przekonały mnie ostatecznie. Spróbuję. Będę informować:-)

    Przede wszystkim bardzo miło było Cię poznać na wczorajszych warsztatach z Panią M.G.
    Gratuluję Bloga!
    Pozdrawiam serdecznie - Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cześć Asiu :-)
      To ten chlebek, ale mój faworyt to: http://zyciewapetycie.blogspot.com/2012/03/chleb-powszedni.html;

      Wzajemnie, było super :-) Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś się spotkamy :-)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń