Uwielbiam smak i zapach rabarbaru, który kojarzy mi się bardzo wiosennie i ciepło, dlatego bardzo się ucieszyłam, gdy zobaczyłam piękne zielono-różowe ogonki liściowe na moim ulubionym targu warzywnym. Od razu zakupiłam te cuda, aby jak najdłużej korzystać z czasu rabarbarowego.
Zmodyfikowałam przepis Nigelli na tartę z kruchego ciasta wypełnionego masą waniliowo-rumową i rabarbarem w glazurze.
Ciasto zagniata się z dodatkiem sera białego, dzięki czemu po upieczeniu powstaje krucho-półfrancuski, dość twardy spód.
Masa waniliowo-rumowa jest wystarczająco słodka, aby zrównoważyć kwaśny smak rabarbaru.
Powstałą niezwykła kombinacja, której trudno się oprzeć, z każdym kęsem przychodzi ochota na więcej...
Tarta bardzo szybko znika ze stołu.
Polecam na majówkę!
Rabarbar w glazurze:
- 2 wiązki rabarbaru
- 250 g cukru kryształu
- patelnia teflonowa
Rabarbar obrać, oczyścić i dokładnie umyć. Pokroić na 2 cm kawałki.
Wymieszać z cukrem, wrzucić na rozgrzaną patelnię teflonową i smażyć przez 5-8 minut (w tym czasie rabarbar zmięknie, powstanie też dużo soku).
Za pomocą łyżki cedzakowej kawałki rabarbaru wyjąć z patelni i przełożyć do miski (gdyby w misce zebrał się sok przelać go na patelnię).
Cały pozostały sok podgrzewać na patelni na dużym ogniu ciągle mieszając (ok. 10 minut).
W tym czasie sok zmniejszy objętość o 3/4, stanie się lepki, gęsty i lśniący. Przełożyć do niego rabarbar, podsmażyć przez 3 minuty.
Dokładnie ostudzić.
Składniki ciasta:
(na 8 porcji)
- 150 g mąki
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 85 g schłodzonego masła
- 85 g mielonego lub zmiksowanego twarogu tłustego, schłodzonego
- 3 łyżki słodkiej śmietanki tortowej
- papier do pieczenia
- forma do tarty o średnicy 26 cm (lub mniejsza)
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o grubości ok. 2 mm.
Przenieść razem z papierem do formy na tartę, dokładnie powciskać w brzegi formy, w razie potrzeby odciąć nadmiar (ciasto powinno dokładnie wypełniać formę, razem z brzegami).
Wstawić do lodówki na 40 minut (dobrze schłodzone ciasto zachowa kształt podczas pieczenia).
Przenieść razem z papierem do formy na tartę, dokładnie powciskać w brzegi formy, w razie potrzeby odciąć nadmiar (ciasto powinno dokładnie wypełniać formę, razem z brzegami).
Wstawić do lodówki na 40 minut (dobrze schłodzone ciasto zachowa kształt podczas pieczenia).
Rozgrzać piekarnik do 200 ºC .
Formę z ciastem wyjąć z lodówki, przy pomocy widelca nakłuć ciasta spód kilkanaście razy.
Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut (do zezłocenia ciasta).
Ostudzić.
Masa waniliowo-rumowa:
- 200 g mielonego lub zmiksowanego twarogu tłustego, schłodzonego
- 200 ml słodkiej śmietanki tortowej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub łyżeczka cukru wanilinowego)
- 4 łyżki rumu (opcjonalnie, można zastąpić innym alkoholem)
Wszystkie składniki zmiksować i napowietrzyć (przez ok. 2 minuty).
Spód tarty posmarować masą waniliowo-rumową, na wierzch wyłożyć przygotowany wcześniej rabarbar. Udekorować wg uznania.
Przyjemnego delektowania się wiosennym smakiem!
Inspiracje: "How to be a domestic goddess" Nigella Lawson
(przepis lekko zmodyfikowany)
oj, Basiu, rozpieszczasz moje podniebienie!
OdpowiedzUsuńpyszna tarta. taka.. typowo klasyczna, wiosenna. aż sam Pan Rabarbar się zarumienił!
Swoje też :-)
UsuńUwielbiam rabarbar, kojarzy mi się z wypiekami Babci.
Pozdrawiam serdecznie
Pięknie, kusząco, wspaniale! Pysznie skomponowane smaki!
OdpowiedzUsuńSmaki zrównoważone, choć królem oczywiście pozostaje rabarbar.
UsuńPozdrawiam!
Och muszę w końcu kupić rabarbar :) wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńRozpoczął się sezon, więc możemy korzystać :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie
mniam, już czuję ten przepyszny smak.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i dziękuję za udział w akcji:*
pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńO ja Cię!
OdpowiedzUsuń