Sernik Londyński przepisu Nigelli Lawson
Cudowny przepis Mistrzyni Nigelli. Bajecznie prosty do przygotowania, bo nie wymagający napowietrzania masy ubitymi na sztywno białkami. Dodatkowy atut to brak dużej ilości masła i mąki ziemniaczanej.
Niezwykle wilgotny, delikatny i jedwabisty, niemal rozpływający się w ustach.
Zachwycający swoją welwetową gładkością, uzyskaną dzięki pieczeniu w "kąpieli wodnej".
Udane połączenie lekko czekoladowego spodu oraz cytrynowej masy serowej.
Dopełnieniem jest wierzchnia warstwa śmietanowa z widocznymi ziarenkami wanilii.
Idealne weekendowe ciasto.
Zdecydowanie polecam!
Spód ciasteczkowy:
- 150 g ciasteczek z mąki pełnoziarnistej w polewie czekoladowej
- 75 g stopionego i ostudzonego masła
Ciasteczka pokruszyć blenderem lub malakserem na drobne okruszki, dodać masło i wymieszać.
Dno oraz boki tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na tak przygotowany spód wyłożyć ciasteczka, lekko docisnąć do spodu wygładzając powierzchnię.
Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Włączyć piekarnik ustawiając na temperaturę 180 ºC.
Masa serowa:
- 900 g sera półtłustego dwukrotnie zmielonego (najlepszy jest mielony w domu)
- 225 g cukru
- 5 jajek
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego)
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
Przy pomocy miksera utrzeć ser z cukrem. Następnie dodać jajka, żółtka, pastę waniliową, skórkę oraz sok z cytryny i całość ucierać przez ok. 4 minuty.
Wyłożyć zewnętrzną część schłodzonej tortownicy podwójną warstwą folii aluminiowej w taki sposób, aby zakrywała cały spód i boki formy, czynność powtórzyć (warstwa folii powinna być bardzo szczelna, aby woda nie zmoczyła ciasta).
Tak przygotowaną tortownicę wstawić do większej formy do pieczenia.
Zagotować ok. 2 litry wody.
Przelać masę serową na schłodzony spód ciasteczkowy.
Gorącą wodę wlać do formy do pieczenia dookoła sernika tworząc "kąpiel" (woda powinna sięgać połowy wysokości tortownicy, dzięki temu łatwiej będzie całość wyjąć z piekarnika po upieczeniu)
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 minut.
Całość powinna być lekko ścięta, aby warstwa polewy śmietanowej nie spływała z powierzchni sernika.
Polewa śmietanowa:
- 3/4 szklanki kwaśniej śmietany
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego)
Śmietanę połączyć z cukrem i pastą waniliową na jednolitą masę, wylać na uprzednio upieczony sernik.
Wstawić ponownie do gorącego piekarnika na 10 minut.
Po tym czasie wyjąc formę do pieczenia z piekarnika (uważając na wrzącą wodę), wyjąć tortownicę, zdjąć folię.
Sernik studzić w tortownicy na kratce kuchennej.
Gdy całkowicie ostygnie zdjąć obręcz tortownicy. Schłodzić przez całą noc w lodówce.
Wyjąć z lodówki na 20 minut przed podaniem.
Inspiracja:
"How to be a domestic goddess" Nigella Lawson
(przepis lekko zmodyfikowany)
Smacznego!
Wygląda obłędnie! Kusi swoją prostotą i delikatnością, uwielbiam serniki, a ten jest jak dla mnie idealny!
OdpowiedzUsuńDla mnie też, smakuje na prawdę wyjątkowo i delikatnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :-)
Wspaniale wyglada! Obok nowojorskiego to chyba moj faworyt wsrod sernikow.
OdpowiedzUsuńWyszedł Ci wprost rewelacyjnie. A ja niestety nie mam ręki do serników;(
OdpowiedzUsuńSernik jest bardzo prosty do zrobienia, więc zachęcam do spróbowania.
UsuńPozdrawiam :-)
Cheescake to moje ulubione ciasto
OdpowiedzUsuńMoje też, tuż za szarlotką :-)
OdpowiedzUsuńWell written job. Must be bookmarked:)
OdpowiedzUsuńReview my site canapé design