15 kwietnia 2012

CHLEBEK POMIDOROWY

Chlebek na zakwasie, z suszonymi pomidorami




Pyszny pomysł na śniadanie. Chrupiący chlebek o smaku suszonych pomidorów. 
Podczas pieczenia zapach roznosi się po całym domu, każdy z domowników niecierpliwie oczekuje na finał :-)  
Pyszny bez dodatków, jak również ze świeżym masełkiem lub twarożkiem!

Składniki:
(na 2 chlebki)
  • 200 g suszonych pomidorów (z oleju), drobno pokrojonych
  • 600 g mąki (najlepiej chlebowej)
  • 150 g zakwasu żytniego z tego przepisu: Domowy Chleb
  • 350 ml wody źródlanej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju ze słoika z pomidorami
  • 10 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • dodatkowo: mąka do podsypywania stolnicy

Przygotowanie: 
Drożdże rozpuścić  z łyżeczką cukru w połowie szklanki letniej wody, odstawić na 10 minut. 
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, zakwas, sól, pomidorki, olej i całość wyrobić przez 10 minut. 
Odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 2 godziny). 
Po tym czasie ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, krótko wyrobić.
Podzielić na dwie części, a każdą z nich jeszcze raz na trzy części. 
Z każdej części uformować wałek o długości blachy do pieczenia, skręcić ze sobą po trzy wałki formując warkocz. 
Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut. 
Piekarnik rozgrzać do 230 ºC, na dno wstawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. 
Wstawić blachę z warkoczami do piekarnika i piec przez ok. 25 minut, do uzyskania lekko brązowo-złotego koloru 
Jeśli postukamy w chlebki od spodu i odgłos będzie głuchy, to znak, iż są upieczone. 


Inspiracje: Magazyn "Kuchnia" 04'2012 (przepis zmodyfikowany) 
Smacznego!

Smakołyki na pikniki

7 komentarzy:

  1. Zapowiada się przepysznie, jak czytałam przepis to już mnie niosło do kuchni... napewno się skuszę na jego wypiek;) Pozdrawiam i dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam, wielki pomidorowy bochen;) Jutro na blogu, jest pyszny, dziękuję;)

      Usuń
    2. Cieszę się bardzo, na pewno pięknie Ci się udał :-)
      Jutro zobaczę,
      pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Jest pyszny :-)
    świetnie smakuje opieczony w tosterze.
    Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. I znów złamię moje postanowienie "już nic więcej nie piekę"...
    Pozdrawiam z Białoprądnickiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam serdecznie Białoprądnicką :-)

      Usuń