6 kwietnia 2012

ŚWIĄTECZNY PASZTET WIELKANOCNY

Wielkanocny pasztet z pistacjami i porto  





Obowiązkowy składnik świątecznego stołu, przypominający smaki dzieciństwa. 
Delikatne w smaku połączenie trzech rodzajów mięs, wzbogacone gałką muszkatołową, majerankiem, porto i pistacjami. 
Przepis zmodyfikowałam do wersji lekkiej, aby jeść ten delikates bez żadnych wyrzeczeń. 
Obowiązkowym dodatkiem jest domowy pachnący chleb pszenno-żytni, jajeczko i świeżo starty chrzan. 
Smacznych świąt!


Składniki:
  • 600 g filetu z kurczaka
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 600 g łaty wołowej
  • 500 g pręgi wołowej
  • 400 g wątróbek drobiowych
  • 16 plastrów chudego boczku pokrojonego w bardzo cienkie plastry
  • 2 czerstwe bułki kajzerki 
  • pół kieliszka porto (opcjonalnie, można pominąć)
  • 50 g solonych pistacji
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • połowa malutkiego selera
  • 3 małe cebule
  • 3 jajka
  • 80 ml śmietanki 
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • ulubione przyprawy (majeranek, słodka papryka, opcjonalnie)
  • szklanka wywaru z gotowania mięs
  • jednorazowe foremki aluminiowe do pieczenia (użyłam 5 foremek o pojemności 0,75 l) lub naczynka do zapiekania


Przygotowanie:
Mięso wołowe i wieprzowe myjemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy oczyszczoną i umytą włoszczyznę ziele angielskie, liść laurowy i całość gotujemy ok. 1 godziny, soląc do smaku. 
Po tym czasie dodajemy umyty filet z kurczaka i gotujemy mięsa do miękkości (ok. 40 minut). 
Mięso wyjmujemy z wywaru  i studzimy, następnie oddzielamy kości (rosół możemy wykorzystać do ugotowania wielkanocnego żuru). 
Z wątróbki usuwamy błonki i tłuszcz, sparzamy na sicie, studzimy.
Mięso z wątróbką mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa razem z włoszczyzną i bułką namoczoną w rosole. 
Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, majeranek, słodką paprykę, natkę pietruszki, pistacje, jajka, śmietankę i porto (jeśli używamy). Całość dokładnie mieszamy. 
Jednorazowe foremki aluminiowe wykładamy plasterkami boczku (dno i boki), dzięki któremu pasztet nie wyschnie podczas pieczenia i będzie soczysty. 
Następnie foremki z boczkiem wypełniamy przygotowaną masą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 ºC przez 45 minut. 
Studzimy na kratce kuchennej. 



Smacznego!

2 komentarze: