Obowiązkowy składnik świątecznego stołu, przypominający smaki dzieciństwa.
Delikatne w smaku połączenie trzech rodzajów mięs, wzbogacone gałką muszkatołową, majerankiem, porto i pistacjami.
Przepis zmodyfikowałam do wersji lekkiej, aby jeść ten delikates bez żadnych wyrzeczeń.
Obowiązkowym dodatkiem jest domowy pachnący chleb pszenno-żytni, jajeczko i świeżo starty chrzan.
Smacznych świąt!
Składniki:
- 600 g filetu z kurczaka
- 500 g łopatki wieprzowej
- 600 g łaty wołowej
- 500 g pręgi wołowej
- 400 g wątróbek drobiowych
- 16 plastrów chudego boczku pokrojonego w bardzo cienkie plastry
- 2 czerstwe bułki kajzerki
- pół kieliszka porto (opcjonalnie, można pominąć)
- 50 g solonych pistacji
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 2 łyżki natki pietruszki
- połowa malutkiego selera
- 3 małe cebule
- 3 jajka
- 80 ml śmietanki
- 2 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- gałka muszkatołowa
- ulubione przyprawy (majeranek, słodka papryka, opcjonalnie)
- szklanka wywaru z gotowania mięs
- jednorazowe foremki aluminiowe do pieczenia (użyłam 5 foremek o pojemności 0,75 l) lub naczynka do zapiekania
Przygotowanie:
Mięso wołowe i wieprzowe myjemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy oczyszczoną i umytą włoszczyznę ziele angielskie, liść laurowy i całość gotujemy ok. 1 godziny, soląc do smaku.
Po tym czasie dodajemy umyty filet z kurczaka i gotujemy mięsa do miękkości (ok. 40 minut).
Mięso wyjmujemy z wywaru i studzimy, następnie oddzielamy kości (rosół możemy wykorzystać do ugotowania wielkanocnego żuru).
Z wątróbki usuwamy błonki i tłuszcz, sparzamy na sicie, studzimy.
Mięso z wątróbką mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa razem z włoszczyzną i bułką namoczoną w rosole.
Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, majeranek, słodką paprykę, natkę pietruszki, pistacje, jajka, śmietankę i porto (jeśli używamy). Całość dokładnie mieszamy.
Jednorazowe foremki aluminiowe wykładamy plasterkami boczku (dno i boki), dzięki któremu pasztet nie wyschnie podczas pieczenia i będzie soczysty.
Następnie foremki z boczkiem wypełniamy przygotowaną masą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 ºC przez 45 minut.
Smacznego!
uwielbiam domowy pasztet.
OdpowiedzUsuńja też :-)
OdpowiedzUsuńSmacznych świąt!