31 maja 2012

ANGIELSKI PLACEK Z KURCZAKIEM I SŁODKIMI PORAMI

Najlepszy pie Jamiego Olivera; z kurczakiem, marchewką, porami i pieczarkami, zapieczony pod francuskim ciastem


Tradycyjne danie kuchni angielskiej, które u nas jest praktyczni nieznane. A szkoda, bo to prawdziwe "comfort food", które pociesza i przywraca siły :-) 
Delikatny i gorący gulasz, do którego dostajemy się przebijając grubą i chrupiącą warstwę ciasta. 
Idealne na ciepłą kolację we dwoje. 
Proste składniki w nietypowej formie. 
Zapieczone w indywidualnych kokilkach staje się oryginalnym posiłkiem, który zachwyca. 
Przepis Jamiego urozmaiciłam pieczarkami, natką i koperkiem, dzięki czemu smakuje naprawdę wiosennie i lekko. 
Zdecydowanie polecam!

Składniki:
(na 4 porcje)
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g piersi kurczaka, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 700 g podudzi z kurczaka (należy je obrać z kości i skóry, następnie pokroić na 2 cm kawałki)
  • 2 średniej wielkości pory, przekrojone, umyte, pokrojone na 1 cm kawałki
  • 2 marchewki, obrane, umyte, pokrojone w talarki
  • 2 młode cebule, pokrojone w kostkę
  • 200 g pieczarek, umytych i pokrojonych
  • 100 g dobrej jakości kiełbasy, pokrojonej w kostkę
  • szczypior z cebul, drobno pokrojony
  • 1 łyżka natki pietruszki, pokrojonej
  • 2 łyżki młodego koperku, pokrojonego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki tymianku (suszony lub świeży) 
  • 2 opakowania ciasta francuskiego*
  • 1 jajko, rozkłócone widelcem (do posmarowania wierzchu ciasta)
  • 4 kokilki (każda o pojemności 375 ml) lub jedno duże naczynie żaroodporne lub ceramiczne do zapiekania 
W dużym garnku z grubym i nieprzywierającym dnem rozgrzać masło i oliwę, dodać mięso, pory, marchewkę i cebulę. 
Podsmażyć na dużym ogniu przez 5 minut, bardzo często mieszając.
Zmniejszyć płomień, naczynie przykryć i dusić przez 15 minut, mieszać od czasu do czasu. 
Następnie dodać mąkę i bardzo dokładnie wymieszać, smażyć przez 3 minuty, często mieszając. 
Wlać mleko, wino i wodę, dodać 1 łyżeczkę soli i tymianek, wymieszać i przykryć pokrywką. 
Dusić na małym ogniu przez 25 minut. 
Kiełbasę podsmażyć, osuszyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do gulaszu. 
Do rondla dodać także pieczarki, gotować bez przykrycia przez kolejne 20 minut (mieszać dość często). 
W tym czasie gulasz powinien stać się wyraźnie gęstszy a mięso lekko rozpadać (gdyby tak nie było należy gotować całość chwilę dłużej, do uzyskania pożądanej konsystencji). 
Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać natkę, szczypior i koperek, dokładnie wymieszać. 


W tym momencie gulasz jest gotowy do jedzenia, pozostaje zapieczenie z ciastem.
Piekarnik rozgrzać do 220 ºC 
Kokilki wypełnić ciepłym gulaszem. Brzegi naczynia posmarować jajkiem, przykryć płatem ciasta francuskiego. 
Zawinąć szczelnie wokół brzegów naczynia a nadmiar odciąć. 
Skrawkami ciasta można ozdobić brzegi (zrobiłam falbankę) a wierzch lekko naciąć w kratkę.
Posmarować jajkiem i wstawić do gorącego piekarnika.
Piec przez 25-30 minut, aż wierzch będzie wyraźnie złoto-brązowy. 
Podawać gorące (uważając na gorące naczynia). 

* jeśli przygotowujemy pie w jednym dużym naczyniu to powinno wystarczyć jedno opakowanie ciasta francuskiego. 
Niewykorzystane skrawki ciasta smaruję jajkiem, posypuję startym żółtym serem (oczywiście ulubionym), skręcam spiralnie jak paluszki i piekę przez 15 minut w temperaturze 220 ºC
Są świetnym dodatkiem do gulaszu. 

Smacznego!

Inspiracje: "Moje obiady" Jamie Oliver  (przepis zmodyfikowany)

3 komentarze: