To prezent dla wszystkich dorosłych z okazji Dnia Dziecka (przecież każdy w głębi duszy na zawsze nim pozostaje :-))
Zastanawiałam się nad swoimi ulubionymi słodkimi dodatkami i jednogłośnie wygrały:
czekolada (biała i gorzka), orzechy włoskie, wanilia i rum.
W taki oto sposób powstał przepis na poniższy smakołyk :-)
Do przygotowania nie potrzeba maszynki do lodów, wystarczy miejsce w zamrażalniku i blender.
Konsystencja pozostaje miękka dzięki dodatkowi rumu (lody nie zamarzają na "kamień").
Smakują lepiej niż z najlepszej cukierni :-)
Składniki:
(na 4 porcje)
- 30 g białej czekolady
- 30 g gorzkiej czekolady
- 125 ml mleka
- 60 g orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni i ostudzonych
- 100 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 250 ml śmietanki kremówki (30 % tłuszczu)
- 60 ml rumu
Białą i gorzką czekoladę połamać, włożyć do naczynia i rozpuścić w kąpieli wodnej (kąpiel wodną opisałam przy przepisie na Tort Sachera).
Dodać mleko, miód i cukier i całość mieszać do momentu rozpuszczenia cukru (można użyć do tego celu kąpieli wodnej).
Do mieszanki dodać orzechy, pastę waniliową i całość zmiksować blenderem na gładko
(w tym momencie można przelać masę przez sitko, aby lody były gładsze, ja tego nie robiłam).
Ostudzić.
Dodać śmietankę i rum, ponownie wymieszać.
Przelać do czystego i szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażalnika.
Po 3 godzinach mrożenia ponownie zmiksować masę.
Czynność powtórzyć po kolejnych 2 godzinach.
Lody gotowe są po ok. 8-9 godzinach.
Smacznego!
Super Blog!
OdpowiedzUsuńA pyszne jedzenie to jest to, co nas kręci.
Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie "Kolory Tęczy"
Tym razem kolor CZERWONY
szczegóły na http://bake-a-cake.pl/pl/n/7
Jak na duze dziecko w doroslym ciele przystalo, slinie sie na widok tych lodow!
OdpowiedzUsuńtakie lody, to ja rozumiem!
OdpowiedzUsuńo tak..lody w sam raz dla mnie:D
OdpowiedzUsuń