30 maja 2012

RÓŻOWY TORCIK

Delikatny malinowy torcik 




Tort inspirowany tortem z kiwi i pomarańczami (po prostu zatęskniłam za smakiem malin :-) i już nie mogę się doczekać sezonu malinowego).  
Skoro nie mamy jeszcze prawdziwych polskich malin wykorzystałam domowy sok pachnący letnimi owocami. 
Ucierany spód z ciasta maślanego zastąpiłam trzema warstwami delikatniejszego biszkoptu nasączonego rozcieńczonym sokiem i likierem. 
Powstało udane połączenie, choć oryginał, w mojej ocenie, pozostaje najlepszy (zdania w tej kwestii pozostają podzielone :-)). 


Biszkopt:
  • 5 jajek, oddzielnie białka i żółtka (w temperaturze pokojowej)
  • 3/4 szklanki (ok. 200 g)  cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tortownica o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia
  • odrobina masła do posmarowania brzegów tortownicy
Brzegi tortownicy posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. 
Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do miski. 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukier i ubijać do momentu jego rozpuszczenia. 
Teraz kolejno, jedno po drugim dodawać żółtka, ubijając po każdym dodanym żółtku przez ok. 2 minuty. 
Wyłączyć mikser, do masy przesiać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką (mieszając od brzegów do środka napowietrzyć masę). 
Przełożyć do przygotowanej tortownicy.
Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 ºC  przez ok. 20-25 minut. 
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. 
Ostudzić.
Przekroić poziomo na 3 warstwy.
Każdą z nich delikatnie nasączyć ponczem malinowym. 


Poncz malinowy:
  • 100 ml zimnej, przegotowanej wody
  • 80 ml soku malinowego
  • 40 ml soku z cytryny
  • 30 ml alkoholu (użyłam likieru różanego, można zastąpić wódką lub sokiem malinowym)
Wszystkie składniki ponczu wymieszać, nasączyć nim spody biszkoptowe (1/3 część na każdą z 3 części biszkoptu). 
Spód biszkoptowy wyłożyć na paterę. 

Masa owocowa:
  • 180 g białej czekolady
  • 200 g serka homogenizowanego owocowego, słodzonego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 30 ml zimnej, przegotowanej wody
  • 40 ml soku malinowego
  • 25 ml soku z cytryny
  • 375 ml śmietanki tortowej 30%, bardzo mocno schłodzonej
Serek homogenizowany wyjąć z lodówki, aby zdążył się ocieplić (serek, rozpuszczona czekolada i żelatyna powinny mieć podobną temperaturę, dzięki czemu masa się nie zwarzy).  
Czekoladę połamać na małe kawałki, włożyć do garnka z podwójnym dnem i ostrożnie rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić (powinna pozostać płynna).  
Wodę, sok malinowy i sok z cytryny wymieszać. Dodać żelatynę i pozostawić na 5 minut (w tym czasie żelatyna napęcznieje). 
Wstawić do kąpieli wodnej i ciągle mieszając rozpuścić, ostudzić (nie można zagotować). 
Śmietankę lekko ubić (powinna być napowietrzona i swobodnie opadać z łyżki, nie powinna być sztywna). 
Serek przełożyć do miski, dodać żelatynę i rozpuszczoną czekoladę, połowę ubitej śmietanki.
Zmiksować jedynie przez 1 minutę, aż składniki się połączą. 
Dodać pozostałą śmietankę i wymieszać delikatnie łyżką. 
Od razu wykładać pomiędzy spody biszkoptowe (masa bardzo szybko tężeje). 
Przełożenie: warstwa biszkoptu + 1/3 część masy + biszkopt + 1/3 część masy + biszkopt + masa na wierzch i boki tortu. 
Wstawić do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc). 
Udekorować wg uznania. 




Smacznego! 

5 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie, taki elegancki... Można pomarzyć w jego towarzystwie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już przy czytaniu tych wszystkich smacznych składników ma się wielką ochotę na kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. rzeczywiście bardzo kobiecy i marzycielski wyszedł ten torcik :-)
    Wszystkiego dobrego dla kobitek :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. po prostu boskie ciasto.
    Uwielbiam różę.

    OdpowiedzUsuń