11 maja 2012

CIASTECZKA ORZECHOWE

Kruche ciasteczka orzechowe z kawałkami gorzkiej czekolady




Ciasteczka idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, czyli na five o'clock :-)
Ciekawy sposób na spędzenie wolnego czasu z dziećmi, szczególnie, jeśli interesują się kuchnią. Może być niezłą zabawą także dla rodziców :-) 
Ciasteczka bardzo dobrze się przechowują w szczelnym pojemniku lub słoju (jeśli wcześniej nie zostaną zjedzone). 
Przepis specjalnie dla Madzi i Oliwki :-) 




Składniki:
(na 40 ciasteczek)
  • 400 g mąki pszennej, przesianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g gorzkiej czekolady, drobno pokrojonej
  • 80 g mieszanki orzechów, drobno pokrojonych
  • 180 g miękkiego masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • papier do pieczenia
  • folia spożywcza
Przygotowanie: 

W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia,sodą, czekoladą i orzechami. 
W średniej misce mikserem na najwyższych obrotach utrzeć masło z cukrem na puszystą masę (ok. 5 minut). 
Dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając.   
Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać suche składniki oraz mleko.
Dokładnie wyrobione ciasto podzielić na 2 części. 
Z każdej uformować wałek o długości 20 cm i owinąć je folią spożywczą. 
Włożyć do lodówki na 2,5 godziny. 
Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem. 
Piekarnik rozgrzać do 190 C. 
Odwinięte z folii ciasto kroić na plastry grubości ok. 1 cm. 
Układać na blasze w odległości 2 cm od siebie (podczas pieczenia lekko rosną). 
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut (brzegi powinny być twarde a środki pod naciskiem palca powinny lekko się uginać). 
Po upieczeniu ciasta pozostawić na blasze przez 5 minut, następnie przenieść je na kratkę kuchenną do ostudzenia. 



Smacznego!


Inspiracje: "Złota księga czekolady" praca zbiorowa (przepis zmodyfikowany)



5 komentarzy: