16 maja 2012

TARTA Z LINZU

...czyli Linzer Torte


Prawdziwa klasyka, na którą miałam ochotę już od dłuższego czasu. 
Przygotowanie podzieliłam na wieczór (szybkie zagniatanie ciasta, które posłusznie czekało do ranka) i pieczenie następnego dnia. 
Duży słoik moreli stał w lodówce (przygotowany w sierpniu z najlepszych, pachnących polskich moreli). 
Obowiązkowy świąteczny przysmak w Austrii, Węgier, Szwajcarii i Niemiec. 
Podobno przepis na wykonanie tej tarty jest najstarszym przepisem na świecie i powstał w 1696 r. w Wiedniu. Autor nie jest znany (o ten tytuł kłóciło się wielu), jednak muszę przyznać, iż udało im się stworzyć prawdziwy smakołyk. 
Na warstwie cienkiego i kruchego, kakaowo-migdałowego ciasta znajduje się gruba warstwa pysznych letnich moreli ( w razie ich braku można użyć dobrej konfitury malinowej lub z czarnej porzeczki, najlepiej domowej, bardzo gęstej, z dużą ilością owoców). Wierzch obowiązkowo ozdobiony kruchym ciastem ułożonym w kratkę. 
Przyznam się szczerze, iż nie mogłam się oderwać... :-) 
Polecam, jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę wyjątkowym smakiem! 

Nadzienie morelowe: 
  • 1 kg polskich moreli
  • 150-200 g cukru (w zależności od słodkości moreli)
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
  • odrobina startej skórki z cytryny (opcjonalnie)
Morele umyć, podzielić na połowy i usunąć pestki. 
Na patelnię teflonową wsypać cukier i dodać miód. Postawić na średnim ogniu i rozpuścić, do otrzymania karmelu (mieszać od czasu do czasu). 
Dodać połówki moreli i gotować przez ok. 10 minut, często mieszając. 
Morele wyjąć na talerz, pozostały syrop gotować na dużym ogniu mieszając (syrop powinien się zredukować do 1/3 i wyraźnie zgęstnieć, trwa to ok. 6 minut). 
Dodać połówki podgotowanych moreli, rum i skórkę z cytryny (jeśli używamy), pogotować przez następne 5 minut. 
Gorące ostrożnie przełożyć do czystego słoika lub użyć na bieżąco 
(świetnie smakują na grzance z serkiem). 


Składniki ciasta: 
  • 180 g mąki pszennej, przesianej
  • 110 g mielonych migdałów
  • 30 g kakao
  • 100 g cukru
  • 180 g masła, schłodzonego
  • 2 żółtka dużych jajek
  • papier do pieczenia
  • forma do tarty o średnicy ok. 25 cm
  • dodatkowo: 40 g mielonych migdałów do wysypania spodu ciasta
Mąkę, migdały, cukier i kakao wymieszać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i rozdrobnić palcami, do uzyskania kruszonki. 
Dodać żółtka i bardzo szybko zagnieść ciasto. 
Szczelnie owinąć folią i włożyć do lodówki do schłodzenia (na minimum 2 godziny, można na całą noc). 
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć nim dno i boki formy (wysoko). 
Ponakłuwać widelcem, schłodzić przez 30 minut w lodówce.  
Piekarnik rozgrzać do 180 C. 
Wstawić formę z ciastem i podpiec przez 15 minut.
Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić. 
Ciasto posypać dodatkowymi migdałami, wyłożyć przygotowane wcześniej morele. 
Pozostałą 1/3 część ciasta rozwałkować na placek o grubości 5 mm, pociąć na wąskie paseczki, którymi ozdobić wierzch tortu. 
Ponownie wstawić do gorącego piekarnika i piec przez następne 35 minut w temp. 180 ºC 
Ostudzić na kratce kuchennej. 
Najlepsze jest lekko ciepłe ciasto podane z łyżką bitej śmietany. 


Smacznego! 

Inspiracje: "Złota księga czekolady" praca zbiorowa (przepis na kruche ciasto, nie modyfikowany)

7 komentarzy:

  1. Wyglada oblednie! Tez musze sie z nia kiedys zmierzyc, bo jeszcze tego nie robilam. Poki co zas naciesze oczy twoja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi smaka narobiłaś ! uwielbiam zaglądać do Ciebie, wychodzę zawsze... głodna...;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacho wygląda pysznie i z pewnością takie jest. Całkiem niedawno też "popełniłem" Linzertorte, a zabierałem się do tego od zeszłorocznych wakacji :-)
    Narobiłaś mi smaka, muszę powtórzyć...

    OdpowiedzUsuń
  4. a podzielisz się? chociażby okruszkiem?

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie podzielę się z Wami ciastem, zapraszam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowita jest, a ja uwielbiam morele i na razie bezkarnie si nimi zajadam na surowo :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja właśnie planuję lekką modyfikację tego ciasta :-)
      I na samo wspomnienie smaku nie mogę się opanować :-)
      Jeśli lubisz połączenie czekolady, migdałów i moreli to polecam szczególnie :-)

      Usuń