Jeśli jeszcze nie jedliście, to polecam, bo to już ostatki święta szparagowego.
Delikatna w smaku i prosta do zrobienia zupa szparagowa będzie dobrym pomysłem na obiad (wiem, że miałam już nie pisać, iż coś jest proste do zrobienia, ale co mam poradzić na to, iż podany przepis jest nadzwyczajnie nieskomplikowany?) :-)
Dodatkiem wzmacniającym smak i wygląd całości są różowe krewetki pięknie kontrastujące z zielonym kremem szparagowym.
Polecam!
Składniki:
- 2 białe cebule, drobno pokrojone
- 1 ząbek czosnku, pokrojony
- pęczek zielonych szparagów, przygotowanych jak do risotto
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 l bulionu drobiowo-warzywnego
- 2 łyżki natki pietruszki
- 50 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 150-200 g krewetek, rozmrożonych, obranych i osuszonych
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i dusić na małym ogniu przez 4 minuty (powinna zmięknąć).
Dodać szparagi pokrojone na kawałki i czosnek, smażyć przez 4 minuty.
Wlać gorący bulion, gotować ok. 2 minuty od zawrzenia.
Dodać natkę pietruszki i całość zmiksować na gładki krem.
Dodać śmietankę, całość ponownie zagotować, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Krewetki krótko podsmażyć na 1 łyżce masła i 2 łyżkach oliwy.
Doprawić do smaku czosnkiem, solą i pieprzem.
Gotowy krem przelać do gorących miseczek, podawać z kleksem śmietanki, krewetkami i grzankami.
Smacznego świętowania!
Inspiracje: Magazyn "Kuchnia" 6'2011 (przepis zmodyfikowany)
Pyszna!
OdpowiedzUsuńU mnie szparagi królują.
Ale sezon na nie jeszcze się nie kończy...
Kapitalne zwienczenie szparagowego sezonu. I miseczka przeurocza!
OdpowiedzUsuńszparagi i krewetki, hmm...
OdpowiedzUsuńz pewnością wybornie smakuje! bardzo eleganckie połączenie.