24 maja 2012

WYKWINTNA TARTA FRANCUSKA Z POMIDORKAMI

Tarta na cieście francuskim z boczkiem, pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi oraz serem Cheddar




Obiad, którego przygotowanie zajmuje 25 minut (nie licząc czasu pieczenia). 
Są takie dni, kiedy nie chcę spędzać dużo czasu w kuchni i chętnie korzystam z półproduktów. 
Jednym z nich jest gotowe ciasto francuskie, które może być bardzo inspirujące. 
Wystarczy zajrzeć do lodówki i połączyć znalezione tam składniki. 
Lubię pieczone słone pierożki z ciasta francuskiego z wnętrzem z sera feta i domowego pesto, wierzch posypany sezamem lub makiem. W wersji słodkiej orzechy łączą się z czekoladą tworząc proste nadzienie ciepłych rogalików. 
Poniższy przepis nie jest żadnym odkryciem, czymś nowym, jednak w pełni zasługuje, moim zdaniem, na opisanie. 
Wykorzystałam świeże składniki dostępne na każdym straganie warzywno-owocowym. 
Baza wypełnienia to śmietanka 12% tł. i miękki ser Cheddar, który cudownie topi się pod wpływem ciepła, dając ciągnącą strukturę.  
Polecam!




Składniki: 
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 275 g)
  • 200 g pieczarek, umytych, dowolnie pokrojonych 
  • 150 g chudego, gotowanego boczku, drobno pokrojonego
  • 1 młoda cebulka ze szczypiorkiem
  • 10 pomidorków, pokrojonych na połówki
  • 1 kubeczek (200 ml) kwaśnej śmietany 12% tł.
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonego koperku
  • 50 g sera Cheddar, startego na tartce o dużych oczkach
  • sól morska i pieprz do smaku
  • forma do tarty o średnicy 25 cm
  • papier do pieczenia
Na suchej patelni teflonowej podsmażyć boczek, dodać pieczarki i cebulkę (białą część), poddusić przez 5 minut (woda z pieczarek powinna wyparować), doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Piekarnik nagrzać do 200 ºC
Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć gotowe ciasto dociskając do brzegów i w miarę potrzeby odcinając nadmiar (ścinków nie wyrzucam, wypełniam nimi puste miejsca lub dodaje dodatkowo do brzegów, aby były grubsze). 
Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do gorącego piekarnika. 
Piec przez ok. 15 minut, aż ciasto zrobi się złote, lekko ostudzić (gdyby spód uległ wybrzuszeniu to należy go ponownie przycisnąć do dna formując wgłębienie, do którego włożymy składniki nadzienia). 
Śmietanę wymieszać z jajkiem, serem, drobno pokrojonym szczypiorkiem, koperkiem, solą i pieprzem. 

Na podpieczone ciasto wyłożyć pieczarki z boczkiem, zalać mieszanką śmietanowo-jajeczną, wierzch ozdobić połówkami pomidorków. 
Wstawić do gorącego piekarnika  i piec przez 20-25 minut, aż wierzch stanie się złoty. 

Podawać ciepłe, można ozdobić sałatą i szczypiorkiem. 


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Banalnie prosta, a na pewno pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna i prosta - to są jej największe zalety :-)
    Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za ciekawy przepis oraz udział w akcji :)
    Z pozdrowieniami
    Bacia
    b-coldplate.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń