25 maja 2012

BANANA BREAD WITH CHOCOLATE

czyli Chlebek Bananowo-Czekoladowy Nigelli Lawson


Obiecane ciasto bananowe w wersji czekoladowej.  
Oryginalny przepis Nigelli zmodyfikowałam;
cukier biały zastąpiłam trzcinowym, orzechy włoskie płatkami migdałowymi, nie dodawałam żurawiny a całość lekko zaromatyzowałam skórką pomarańczową i rumem. 
Powstałe zupełnie inne ciasto, jednak nadal delikatne i wilgotne. 
Warto było!!!
Polecam! 

Składniki:
(8-10 porcji)
  • 150 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g niesolonego masła, roztopionego i ostudzonego
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 duże jajka
  • 300 g bardzo dojrzałych bananów (zważonych po obraniu) - najlepiej rozgnieść je przed samym dodaniem do ciasta, gdyż mogą ściemnieć
  • 40 g płatków migdałowych, drobno pokrojonych
  • 40 g gorzkiej czekolady, drobno startej
  • 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
  • skórka otarta z połowy pomarańczy (opcjonalnie) 
  • papier do pieczenia
  • forma keksowa o wymiarach: 25cm x 10cm x 7 cm 

Włączyć piekarnik i nagrzać do temp. 170 ºC
Formę keksową szczelnie wyłożyć papierem do pieczenia (zarówno dno jak i boki). 
Mąkę z kakao przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę, dokładnie wymieszać ręką. 
Do dużej miski wlać roztopione masło, dodać sól i cukier, utrzeć mikserem do momentu rozpuszczenia cukru.
Teraz kolejno dodawać jajka, ciągle ucierając. 
Wmieszać rozgniecione banany, ponownie przesiać mąkę z kakao i dodatkami, dodać płatki migdałowe, czekoladę i rum. 
Całość wymieszać mikserem przez ok. 1 minutę (składniki powinny się połączyć). 

Przełożyć do przygotowanej formy.
Wstawić na środkową półkę gorącego piekarnika i piec przez 60-75 minut.
Przed wyjęciem z piekarnika upewnić się, że ciasto jest upieczone (najlepiej wykałaczką- wbita w środek ciasta po wyjęciu powinna być czysta). 
Wyłożyć na kratkę do ostudzenia. 
Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 


Smacznego!

Inspiracje: "How to be a domestic goddess" Nigella Lawson (przepis zmodyfikowany)

2 komentarze:

  1. Chlebki bananowe uwielbiam w kazdej wersji, a ta nie jest wyjatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, wygląda doskonale. Zdrowa, czekoladowa słodycz ;)

    OdpowiedzUsuń