Lekki tort z białą czekoladą i kiwi, pachnący pomarańczami i latem
Szukając inspiracji i nowych smaków natknęłam się na ciekawy przepis na poniższe ciasto.
Od razu uwagę moich kubków smakowych zwróciła biała masa z cząstkami kiwi na wierzchu.
Miałam wobec tego ciasta duże wymagania i nie zawiodłam się, jest po prostu pyszne (potwierdzone przez Męża :-)).
Spód to ciasto ucierane waniliowo-rumowe, lekko wilgotne, które jest doskonałą bazą dla białej jak śnieg masy. Delikatna jak piórko powstaje z połączenia serka homogenizowanego, białej czekolady, śmietanki kremówki i soku pomarańczowego. Jest idealnie słodka.
Wierzch to galaretka ze świeżo wyciśniętego soku z cytryn i pomarańczy, przykryta plasterkami kiwi, które świetnie wieńczą całość.
Naprawdę godne polecenia!
(na 12 porcji)
- 115 g mąki pszennej tortowej, przesianej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 duże jajka
- 90 ml mleka
- 1 łyżka rumu
- papier do pieczenia
- tortownica o średnicy 24 cm
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 ºC.
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z cukrem, pastą waniliową i szczyptą soli do uzyskania puszystej masy.
Dodawać kolejno jajko po jajku, miksując ok. 4 minuty.
Przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dolać mleko i rum, miksować przez 1 minutę.
Przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż wierzch będzie pięknie złocisty, a patyczek wetknięty w środek ciasta i wyjęty będzie czysty.
Ostudzić na kratce kuchennej.
Po ostudzeniu ciasto ponownie ułożyć na spodzie torownicy i zapiąć jej obręcz.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 ºC.
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z cukrem, pastą waniliową i szczyptą soli do uzyskania puszystej masy.
Dodawać kolejno jajko po jajku, miksując ok. 4 minuty.
Przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dolać mleko i rum, miksować przez 1 minutę.
Przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż wierzch będzie pięknie złocisty, a patyczek wetknięty w środek ciasta i wyjęty będzie czysty.
Ostudzić na kratce kuchennej.
Po ostudzeniu ciasto ponownie ułożyć na spodzie torownicy i zapiąć jej obręcz.
Biała i puszysta masa:
- 180 g białej czekolady
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 90 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 375 ml śmietanki tortowej 30%, bardzo mocno schłodzonej
Serek homogenizowany wyjąć z lodówki, aby zdążył się ocieplić (serek, rozpuszczona czekolada i żelatyna powinny mieć podobną temperaturę, dzięki czemu masa się nie zwarzy).
Czekoladę połamać na małe kawałki, włożyć do garnka z podwójnym dnem i ostrożnie rozpuścić w kąpieli wodnej (kąpiel wodną opisałam przy przepisie na Tort Sachera), ostudzić (powinna pozostać płynna).
Żelatynę dodać do zimnego soku pomarańczowego, pozostawić na 5 minut (w tym czasie żelatyna napęcznieje).
Wstawić do kąpieli wodnej i ciągle mieszając rozpuścić, ostudzić (nie można zagotować).
Śmietankę lekko ubić (powinna być napowietrzona i swobodnie opadać z łyżki, nie powinna być sztywna).
Serek przełożyć do miski, dodać cukier, zmiksować.
Jednocześnie dodać żelatynę i rozpuszczoną czekoladę, połowę ubitej śmietanki.
Zmiksować jedynie przez 1 minutę, aż składniki się połączą.
Dodać pozostałą śmietankę i wymieszać delikatnie łyżką.
Wyłożyć na spód ciasta, wyrównać wierzch, wstawić do lodówki na czas przygotowania wierzchu.
Czekoladę połamać na małe kawałki, włożyć do garnka z podwójnym dnem i ostrożnie rozpuścić w kąpieli wodnej (kąpiel wodną opisałam przy przepisie na Tort Sachera), ostudzić (powinna pozostać płynna).
Żelatynę dodać do zimnego soku pomarańczowego, pozostawić na 5 minut (w tym czasie żelatyna napęcznieje).
Wstawić do kąpieli wodnej i ciągle mieszając rozpuścić, ostudzić (nie można zagotować).
Śmietankę lekko ubić (powinna być napowietrzona i swobodnie opadać z łyżki, nie powinna być sztywna).
Serek przełożyć do miski, dodać cukier, zmiksować.
Jednocześnie dodać żelatynę i rozpuszczoną czekoladę, połowę ubitej śmietanki.
Zmiksować jedynie przez 1 minutę, aż składniki się połączą.
Dodać pozostałą śmietankę i wymieszać delikatnie łyżką.
Wyłożyć na spód ciasta, wyrównać wierzch, wstawić do lodówki na czas przygotowania wierzchu.
Dekoracja:
- 50 ml soku z cytryny
- 75 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 4 owoce kiwi
Świeże soki przelać do rondla, dodać cukier i żelatynę i pozostawić na 5 minut.
Po tym czasie rozpuścić w kąpieli wodnej (nie zagotowując soku), ostudzić.
Wylać na warstwę białej masy, ponownie schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Przed podaniem udekorować plastrami obranego kiwi*
* plastry kiwi najlepiej położyć na cieście przed podaniem, ponieważ mogą lekko rozpuścić nawet zastygłą galaretką, więc jeśli chcecie przechować ciasto w lodówce do następnego dnia to radzę zdjąć plasterki owoców z wierzchu.
P.S. Pamiętajcie, że świeże owoce kiwi i ananasa uniemożliwiają żelowanie galaretki (gdyby ktoś chciał cząstki owoców włożyć pod galaretkę).
Smacznego!
Inspiracje: "Złota księga czekolady" praca zbiorowa (przepis zmodyfikowany)
pięknie wygląda :))
OdpowiedzUsuńPięknie i bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńzawsze bałam się połączenia galaretka + kiwi, a jednak jest na to sposób :) kłaść przed podaniem :)
Kiwi świetnie komponuje się z tym ciastem :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie :-)
Ciacho, jak dla mnie, w sam raz, ażeby je zaserwować na komunijny stół! :D
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki za super przepis - zapisuję ;]
Pozdrawiam!
N.
Ciasto jest przepyszne, myślę, że gościom będzie bardzo smakować.
UsuńWszystkiego dobrego! :-)
przepiękny tort!
OdpowiedzUsuńJak zawsze pysznie u Ciebie! Piękne ciasto;)
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie i orzezwiajaco!!!!
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda! bardzo elegancko. fajna propozycja na lato
OdpowiedzUsuńNa pewno smakuje bardzo dobrze:)
OdpowiedzUsuńoj smakuje, smakuje :-)
UsuńPozdrawiam!
apetyczny i taki lekki :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentuje, pyszne smaki :)
OdpowiedzUsuńCzyli dobrze poznałam, że to z mojej ukochanej Złotej Księgi zaczerpnięte! Pysznie wygląda! :D
OdpowiedzUsuńTak, pięknie poznałaś :-) Księga jest super.
UsuńChciałabym spróbować wszystkich smakołyków, jakie są w niej opisane :-)
Pozdrawiam serdecznie :-)
ale smakowity :)
OdpowiedzUsuńPiękny ten sernik,kiwi pięknie się prezentuje:)koniecznie muszę go zrobić a pyszny serek Pilos z Lodla już czeka w mojej lodówce na przyrządzenie.
OdpowiedzUsuń