23 maja 2012

BIAŁY TORT Z KIWI I POMARAŃCZAMI


Lekki tort z białą czekoladą i kiwi, pachnący pomarańczami i latem 



Szukając inspiracji i nowych smaków natknęłam się na ciekawy przepis na poniższe ciasto.
Od razu uwagę moich kubków smakowych zwróciła biała masa z cząstkami kiwi na wierzchu. 
Miałam wobec tego ciasta duże wymagania i nie zawiodłam się, jest po prostu pyszne (potwierdzone przez Męża :-)). 
Spód to ciasto ucierane waniliowo-rumowe, lekko wilgotne, które jest doskonałą bazą dla białej jak śnieg masy. Delikatna jak piórko powstaje z połączenia serka homogenizowanego, białej czekolady, śmietanki kremówki i soku pomarańczowego. Jest idealnie słodka. 
Wierzch to galaretka ze świeżo wyciśniętego soku z cytryn i pomarańczy, przykryta plasterkami kiwi, które świetnie wieńczą całość. 
Naprawdę godne polecenia!

Składniki ciasta: 
(na 12 porcji)
  • 115 g mąki pszennej tortowej, przesianej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 duże jajka
  • 90 ml mleka
  • 1 łyżka rumu
  • papier do pieczenia
  • tortownica o średnicy 24 cm
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. 
Piekarnik nagrzać do temp. 180 ºC
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. 
Masło utrzeć z cukrem, pastą waniliową i szczyptą soli do uzyskania puszystej masy.
Dodawać kolejno jajko po jajku, miksując ok. 4 minuty. 
Przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dolać mleko i rum, miksować przez 1 minutę. 
Przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. 
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż wierzch będzie pięknie złocisty, a patyczek wetknięty w środek ciasta i wyjęty  będzie czysty.
Ostudzić na kratce kuchennej. 
Po ostudzeniu ciasto ponownie ułożyć na spodzie torownicy i zapiąć jej obręcz.  

Biała i puszysta masa:
  • 180 g białej czekolady
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 90 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 375 ml śmietanki tortowej 30%, bardzo mocno schłodzonej
Serek homogenizowany wyjąć z lodówki, aby zdążył się ocieplić (serek, rozpuszczona czekolada i żelatyna powinny mieć podobną temperaturę, dzięki czemu masa się nie zwarzy).  
Czekoladę połamać na małe kawałki, włożyć do garnka z podwójnym dnem i ostrożnie rozpuścić w kąpieli wodnej (kąpiel wodną opisałam przy przepisie na Tort Sachera), ostudzić (powinna pozostać płynna).  
Żelatynę dodać do zimnego soku pomarańczowego, pozostawić na 5 minut (w tym czasie żelatyna napęcznieje). 
Wstawić do kąpieli wodnej i ciągle mieszając rozpuścić, ostudzić (nie można zagotować). 
Śmietankę lekko ubić (powinna być napowietrzona i swobodnie opadać z łyżki, nie powinna być sztywna). 
Serek przełożyć do miski, dodać cukier, zmiksować. 
Jednocześnie dodać żelatynę i rozpuszczoną czekoladę, połowę ubitej śmietanki.
Zmiksować jedynie przez 1 minutę, aż składniki się połączą. 
Dodać pozostałą śmietankę i wymieszać delikatnie łyżką. 
Wyłożyć na spód ciasta, wyrównać wierzch, wstawić do lodówki na czas przygotowania wierzchu. 


Dekoracja:
  • 50 ml soku z cytryny
  • 75 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 4 owoce kiwi
Świeże soki przelać do rondla, dodać cukier i żelatynę i pozostawić na 5 minut. 
Po tym czasie rozpuścić w kąpieli wodnej (nie zagotowując soku), ostudzić. 
Wylać na warstwę białej masy, ponownie schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc). 
Przed podaniem udekorować plastrami obranego kiwi*


* plastry kiwi najlepiej położyć na cieście przed podaniem, ponieważ mogą lekko rozpuścić nawet zastygłą galaretką, więc jeśli chcecie przechować ciasto w lodówce do następnego dnia to radzę zdjąć plasterki owoców z wierzchu. 

P.S. Pamiętajcie, że świeże owoce kiwi i ananasa uniemożliwiają żelowanie galaretki (gdyby ktoś chciał cząstki owoców włożyć pod galaretkę). 

Smacznego!

Inspiracje: "Złota księga czekolady" praca zbiorowa (przepis zmodyfikowany)

18 komentarzy:

  1. Pięknie i bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie się prezentuje!
    zawsze bałam się połączenia galaretka + kiwi, a jednak jest na to sposób :) kłaść przed podaniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiwi świetnie komponuje się z tym ciastem :-)
      Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  3. Ciacho, jak dla mnie, w sam raz, ażeby je zaserwować na komunijny stół! :D

    Wielkie dzięki za super przepis - zapisuję ;]

    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest przepyszne, myślę, że gościom będzie bardzo smakować.
      Wszystkiego dobrego! :-)

      Usuń
  4. Jak zawsze pysznie u Ciebie! Piękne ciasto;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglada pysznie i orzezwiajaco!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wygląda! bardzo elegancko. fajna propozycja na lato

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno smakuje bardzo dobrze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj smakuje, smakuje :-)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Bardzo ładnie się prezentuje, pyszne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czyli dobrze poznałam, że to z mojej ukochanej Złotej Księgi zaczerpnięte! Pysznie wygląda! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, pięknie poznałaś :-) Księga jest super.
      Chciałabym spróbować wszystkich smakołyków, jakie są w niej opisane :-)
      Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  10. Piękny ten sernik,kiwi pięknie się prezentuje:)koniecznie muszę go zrobić a pyszny serek Pilos z Lodla już czeka w mojej lodówce na przyrządzenie.

    OdpowiedzUsuń