18 czerwca 2012

GOFRY

Kruche gofry z cytrynową pianką i mnóstwem owoców 



Od dziś nie szukam przepisu na najlepsze gofry, bo właśnie taki znalazłam (dziękuję p. Dorocie z bloga "Moje Wypieki" :-)). 
Niezwykle chrupiące, aromatyczne i takie....proste do zrobienia :-)
Zamiast bitej śmietany polecam "cytrynową chmurkę", świetnie komponującą się z letnimi owocami, których jest coraz więcej i więcej. 
Użyjcie tych, które lubicie najbardziej; truskawek, moreli, czereśni, kiwi, poziomek, pomarańczy, brzoskwiń, porzeczek...
Nieskończone możliwości, prawda? 
Zdecydowanie polecam :-) 

Składniki ciasta:
(na 10-12 gofrów) 
  • 50 g masła
  • 280 ml mleka
  • 15 g cukru
  • 2 jajka, oddzielnie białka i żółtka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 160 g mąki
  • szczypta soli
  • oliwa do smarowania gofrownicy
Masło roztopić, ostudzić. 
Dodać do niego żółtka, pastę waniliową lub cukier wanilinowy, cukier i mleko. Wymieszać łyżką.
Następnie przesiać mąkę i wymieszać mikserem, aby nie było grudek. 
Odstawić na 15 minut, aby ciasto odpoczęło. 
Rozgrzać gofrownicę (im większa moc urządzenia tym lepiej). 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
Delikatnie wmieszać ją do ciasta. 
Gofrownicę posmarować olejem przy pomocy pędzelka. 
Porcjami piec gofry (czas pieczenia w zależności od rodzaju urządzenia, najlepiej postępować zgodnie z instrukcją producenta). 

Studzić na kratce kuchennej, aby gofry miały dostęp powietrza z każdej strony (dzięki temu stygnąc stają się jeszcze bardziej kruche). 




Cytrynowa chmurka: 
  • 150 g serka homogenizowanego 
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 % tłuszczu, bardzo mocno schłodzonej
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie) lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • skórka otarta  z połowy cytryny (wcześniej sparzonej i bardzo dokładnie umytej)
Śmietankę ubić na sztywną pianę. Dodać do niej serek, pastę waniliową lub cukier wanilinowy oraz skórkę z cytryny. 
Całość delikatnie wymieszać łyżką. Gotowe. 

Dodatkowo: 
  • ulubione owoce (ilość uzależniona od upodobań)
  • ulubiony dżem lub konfitury



Smacznego!


Inspiracje: "Moje Wypieki" (przepis na gofry nie modyfikowany) 


) Truskawki 2012 Gofrownia

7 komentarzy:

  1. Ja o gofrach mogę pomarzyć, popatrzeć u Ciebie, pojechać do Sopotu i sobie kupić.. brak gofrownicy;(

    Twoje wyglądają wspaniale, takie pełne owoców uwielbiam najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zapraszam do Krakowa, chętnie Ci takie przygotuję :-)
      Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  2. tez miałam dzisiaj gofry, na śniadanie :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma lepszego śniadania, prawda?
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Koniecznie, bo, przyznam szczerze, lepszych nie jadłam :-)

      Usuń
  4. Ślinka cieknie..mniam..dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń