Wild strawberry fields forever!!!
Sposób na upalne popołudnie w mieście.
Smak i zapach poziomek od zawsze kojarzy mi się z wakacjami, kiedy jadło się je prosto z krzaka...
Przygotowanie lodów nie wymaga użycia specjalnej maszynki ani dodatku jajek.
Konsystencji dodaje kremowy serek mascarpone, biała czekolada i zmiksowane poziomki.
Całość wzmocniona wanilią i konfiturą różaną.
Skosztujcie smaku lata!
Składniki:
- 60 g białej czekolady
- 200 ml mleka
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 łyżeczki konfitury różanej
- 100 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30% tłuszczu
- 100 g poziomek, umytych i osuszonych
Dodać serek, śmietankę, pastę waniliową, poziomki i konfiturę z róży, dokładnie zmiksować.
Wstawić do zamrażarki na 2 godziny.
Po tym czasie wyjąć i zmiksować.
Ponownie włożyć do mrożenia na 2 godziny.
Tak jak poprzednio całość zmiksować.
Proces miksowania i mrożenia powtórzyć jeszcze 2 razy.
Pozostawić do chłodzenia najlepiej na całą noc.
Wyjąć z lodówki na 20 minut przed jedzeniem, aby lody zmiękły.
Nakładać łyżką ogrzaną w gorącej wodzie.
Smacznego!
piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńpodobają mi się Twoje lody, cudowne, delikatne smaki.
dziękuję, lody są idealne na letnie upały :-)
UsuńZa konfiture rozana dalabym sie pokrajac :) A takie lody musza wspaniale smakowac.
OdpowiedzUsuńSmakują wybornie :-)
UsuńKonfitura jest lekko, ale wystarczająco wyczuwalna.
Pozdrawiam serecznie
Wspaniałe! Mam w ogrodzie mnóstwo poziomek, piękną różę - jutro będę kręcić lody!
OdpowiedzUsuńAleż aromatycznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
dziękuję :-)
UsuńZazdroszczę poziomek i róż, można z nich tyle smakołyków przygotować :-)
Pozdrawiam serdecznie :-)
Boskie lody. Dała bym 15 zł za gałkę:) Fantastyczna kombinacja smaków!
OdpowiedzUsuń