4 czerwca 2012

PAVLOVA W WERSJI MINI

Kruche i delikatne bezy z różano-śmietankową chmurką i świeżymi truskawkami




Słynny australijski deser bezowy przygotowany na cześć rosyjskiej primabaleriny, Anny Pavlovej (Pawłowej). 
Słodka beza z chrupiącym wierzchem i ciągnącym piankowym wnętrzem, ożywiona czerwonymi i pachnącymi latem truskawkami. Jakby tego było mało to całość okraszona jest śmietanką z płatkami dzikiej róży. 
Deser lekki jak piórko, delikatnie pastelowy i bardzo owocowy...
Widziałam jak Nigella Lawson przygotowuje ten deser i od  razu wiedziałam, że musi być pyszny. I tak rzeczywiście jest, potwierdzam :-)
W przepisie bogini zmieniłam sposób pieczenia, aby bezy były bardziej chrupiące. 
Dodatkowo dodałam ulubioną konfiturę z róży, żeby smak stał się wyjątkowo świąteczny. 
Po prostu jedyny!

Bezy (8 sztuk):
  • 320 g cukru
  • białka z 5 jaj
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • papier do pieczenia
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać po łyżce cukier i ciągle ubijać, dopóki masa nie stanie się sztywna i błyszcząca (cukier powinien się rozpuścić). 
Dodać ocet, pastę waniliową  i mąkę kukurydzianą, dokładnie, ale delikatnie wymieszać na najmniejszych obrotach miksera. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ºC.
Na papierze do pieczenia narysować ołówkiem 8 kół o średnicy ok. 10 cm, oddalonych od siebie o 5 cm. Położyć na blachę do pieczenia.  
Masę podzielić na 8 części. Każdą z nich wyłożyć na papier z narysowanymi kołami, łyżką zrobić wzniesienia z piany. 
Wstawić do gorącego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 ºC.
Piec, a raczej suszyć bezy przez ok. 1,5 godziny (do momentu uzyskania chrupkości). 
Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić bezy na kolejne 30 minut. 
Ostudzić na kratce kuchennej. 
Delikatnie, podważając nożem, zdjąć bezy. 
Można je przechowywać w szczelnym pojemniku przez ok. tydzień. 



Różana śmietanka:
  • 300 ml śmietanki kremówki, bardzo mocno schłodzonej
  • 3 łyżeczki konfitury z płatków róży
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • dodatkowo:
  • 600 g świeżych truskawek, umytych
Zimną śmietankę przelać do schłodzonego naczynia, dodać konfiturę z płatków róży i pastę waniliową i całość ubijać mikserem na najwyższych obrotach do momentu uzyskania lekkiej pianki-chmurki (uważając, aby nie miksować zbyt długo, bo śmietanka zamieni się w masło). 

Od razu przygotować deser;
na wierzchu mini bezy wyłożyć łyżką porcję śmietanki, udekorować pokrojonymi truskawkami. 
Natychmiast podawać, aby beza nie zmiękła. 



Smacznego! 

P.S. Bezy świetnie smakują podane z gałką domowych lodów



Inspiracje: "How to be a domestic goddess" Nigella Lawson (przepis na bezy zmodyfikowany)

8 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna, zdecydowanie wolę wersję mini :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z lodami muszą być przepyszne, a od tego jeszcze świeże owoce! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne! Wyglądają niebiańsko i przepysznie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. A w którym odcinku "Gotowych na wszystko" pojawił się ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te cudne słodycze są bardzo w stylu Bree van de Camp :-)
      Tylko ona spośród przyjaciółek mogła je stworzyć.
      Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń