Słynny australijski deser bezowy przygotowany na cześć rosyjskiej primabaleriny, Anny Pavlovej (Pawłowej).
Słodka beza z chrupiącym wierzchem i ciągnącym piankowym wnętrzem, ożywiona czerwonymi i pachnącymi latem truskawkami. Jakby tego było mało to całość okraszona jest śmietanką z płatkami dzikiej róży.
Deser lekki jak piórko, delikatnie pastelowy i bardzo owocowy...
Widziałam jak Nigella Lawson przygotowuje ten deser i od razu wiedziałam, że musi być pyszny. I tak rzeczywiście jest, potwierdzam :-)
W przepisie bogini zmieniłam sposób pieczenia, aby bezy były bardziej chrupiące.
Dodatkowo dodałam ulubioną konfiturę z róży, żeby smak stał się wyjątkowo świąteczny.
Po prostu jedyny!
Bezy (8 sztuk):
Widziałam jak Nigella Lawson przygotowuje ten deser i od razu wiedziałam, że musi być pyszny. I tak rzeczywiście jest, potwierdzam :-)
W przepisie bogini zmieniłam sposób pieczenia, aby bezy były bardziej chrupiące.
Dodatkowo dodałam ulubioną konfiturę z róży, żeby smak stał się wyjątkowo świąteczny.
Po prostu jedyny!
Bezy (8 sztuk):
- 320 g cukru
- białka z 5 jaj
- szczypta soli
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- papier do pieczenia
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać po łyżce cukier i ciągle ubijać, dopóki masa nie stanie się sztywna i błyszcząca (cukier powinien się rozpuścić).
Dodać ocet, pastę waniliową i mąkę kukurydzianą, dokładnie, ale delikatnie wymieszać na najmniejszych obrotach miksera.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ºC.
Na papierze do pieczenia narysować ołówkiem 8 kół o średnicy ok. 10 cm, oddalonych od siebie o 5 cm. Położyć na blachę do pieczenia.
Masę podzielić na 8 części. Każdą z nich wyłożyć na papier z narysowanymi kołami, łyżką zrobić wzniesienia z piany.
Wstawić do gorącego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 ºC.
Piec, a raczej suszyć bezy przez ok. 1,5 godziny (do momentu uzyskania chrupkości).
Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić bezy na kolejne 30 minut.
Ostudzić na kratce kuchennej.
Delikatnie, podważając nożem, zdjąć bezy.
Można je przechowywać w szczelnym pojemniku przez ok. tydzień.
Można je przechowywać w szczelnym pojemniku przez ok. tydzień.
Różana śmietanka:
- 300 ml śmietanki kremówki, bardzo mocno schłodzonej
- 3 łyżeczki konfitury z płatków róży
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- dodatkowo:
- 600 g świeżych truskawek, umytych
Zimną śmietankę przelać do schłodzonego naczynia, dodać konfiturę z płatków róży i pastę waniliową i całość ubijać mikserem na najwyższych obrotach do momentu uzyskania lekkiej pianki-chmurki (uważając, aby nie miksować zbyt długo, bo śmietanka zamieni się w masło).
Od razu przygotować deser;
na wierzchu mini bezy wyłożyć łyżką porcję śmietanki, udekorować pokrojonymi truskawkami.
Natychmiast podawać, aby beza nie zmiękła.
Smacznego!
P.S. Bezy świetnie smakują podane z gałką domowych lodów
P.S. Bezy świetnie smakują podane z gałką domowych lodów
Inspiracje: "How to be a domestic goddess" Nigella Lawson (przepis na bezy zmodyfikowany)
Bardzo apetyczna, zdecydowanie wolę wersję mini :)
OdpowiedzUsuńMmmmmm ....:)
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda!
OdpowiedzUsuńZ lodami muszą być przepyszne, a od tego jeszcze świeże owoce! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCudowne! Wyglądają niebiańsko i przepysznie! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie to wygląda;)
OdpowiedzUsuńA w którym odcinku "Gotowych na wszystko" pojawił się ten przepis?
OdpowiedzUsuńTe cudne słodycze są bardzo w stylu Bree van de Camp :-)
UsuńTylko ona spośród przyjaciółek mogła je stworzyć.
Pozdrawiam serdecznie :-)