28 czerwca 2012

PANNA COTTA PEŁNA SMAKU

Pomarańczowo-kardamonowa panna cotta z lekką nutą waniliową i sosem truskawkowym


Panna cotta w tłumaczeniu z języka włoskiego to gotowana śmietanka. 
Nazwa świetnie oddaje charakter tego deseru, który jest idealny na upalne popołudnie. 
W smaku przypomina najlepsze lody, jednak sposób przygotowania jest zdecydowanie mniej skomplikowany. 
Pomysł połączenia smaku pomarańczy i kardamonu podchwyciłam z przepisu ulubionego Jamiego Olivera, który w ten sposób "podkręca" swoje angielskie kremy. 
Przedstawiona wersja została przeze mnie odchudzona, poprzez zastąpienie części śmietanki mlekiem oraz zmniejszenie ilości cukru. 
Pomarańczowo-waniliowy smak śmietankowej masy dopełnia mus truskawkowy. 
Świetne zwieńczenie letniego obiadu :-)
Polecam!



Składniki: 
(na 4 porcje)
  • 300 ml śmietanki 30% tłuszczu
  • 200 ml mleka
  • 140 g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej, przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy (bez białych części, które są gorzkie)
  • 12 nasion kardamonu
  • malutka szczypta soli
  • 4 okrągłe foremki  lub 4 filiżanki
Nasiona kardamonu zmiażdżyć w moździerzu lub lekko posiekać nożem, aby wydobyć cały aromat. 
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut do napęcznienia. 
Śmietankę i mleko przelać do garnka z grubym dnem, dodać cukier, pastę waniliową lub cukier wanilinowy, skórkę z pomarańczy, nasiona kardamonu i szczyptę soli. 
Całość zagotować, mieszając od czasu do czasu. 
Gdy tylko mieszanka zawrze od razu zdjąć z ognia. 
Dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. 
Garnek wstawić do miski z lodowatą wodą (uważając, aby woda nie dostała się do garnka), ostudzić mieszankę do letniej temperatury. Całość przelać przez sitko o drobnych oczkach, aby oddzielić nasiona kardamonu, które należy wyrzucić. 
Gotową masę przelać do przygotowanych foremek lub filiżanek i wstawić do lodówki na 5 godzin (lub najlepiej na całą noc). 
Przed podaniem foremki wstawić na 5 sekund do miseczki z gorącą wodą a boki lekko podważyć nożem, aby ułatwić wyjęcie deseru. 
Gotową panna cottę wyjąć na talerz, ozdobić musem truskawkowym i od razu podawać. 

Sos truskawkowy: 
  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
Truskawki zmiksować z cukrem. 
Gotowym musem polać deser. 


Smacznego!
 

14 komentarzy:

  1. Oglądałam już tyle razy ten deser i w kawiarni i na innych blogach i jakoś nigdy nie potrafił mnie skusić,... nie wiem z czego to wynika, bo powstaje z pysznych składników, Twoje wydanie z kardamonem brzmi wspaniale, ale jakoś nie mogę się skusić... dlaczego?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może nie lubisz takiej formy?
      Ja wiem jedno, że nie lubiłam tego deseru, dopóki nie spróbowałam, a wtedy to się w nim zakochałam :-)

      Usuń
    2. Wiesz co, to chyba chodzi o takie wielkie uwielbienie dla czegoś, co powstaje z pysznych ale takich zwyczajnych składników i nawet swoją formą i nakładem pracy jakoś nie wyraża, że jest wspaniałe, kurczę, nie umiem tego nazwać... mam kilka takich potraw, które nie rozumiem, czemu wzbudzają aż taki zachwyt - najgorsze jest to, że ich nie próbowałam i mam takie myślenie;(

      Usuń
    3. Jeśli będziesz miała okazję to spróbuj, może Cię oczaruje i odpowie na pytania?
      Lubię ten deser za to, że ma historię, jest odmienny od naszych i po prostu pyszny, ale szanuję też opinię innych w tej kwestii.
      Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  2. Tak dawno nie robiłam takiego deseru, chyba muszę to nadrobić w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jest świetne na zbliżające się upały.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Podoba mi sie ta pomaranczowa nuta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie spodziewałam się, że tak świetnie będzie smakować z kardamonem, a okazało się, że to niezwykłe uzupełnienie :-)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. śliczna, słoneczna! pyszny deserek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  5. apetycznie wygląda:) ja już parę lat się za taki deser biorę i zebrac nie mogę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Deser jest niezwykle delikatny :-)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Ja też :-) Pełnia lata tuż, tuż :-)
      Pozdrawiam

      Usuń