Włoski chlebek wzbogacony pełnoziarnistą mąką orkiszową i czosnkiem.
Z chrupiącą grubą skórką i czarnymi oliwkami ukrytymi w puszystym cieście.
Nic dodać, nic ująć, po prostu jedyny taki!
Wszelkie inne dodatki są zbędne, kiedy dom wypełnia zapach pieczonego chleba!
Polecam, ponieważ przygotowanie całości zajmuje jedynie 25 minut (bez wyrastania ciasta i pieczenia).
Składniki:
(na 4 chlebki)
Do wody dodać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na 5 minut.
Mąki przesiać do dużej miski, dodać sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, wodę z drożdżami i oliwę i zagnieść ciasto (ok. 10 minut).
Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 30 minut).
Po tym czasie wyłożyć na stolnicę, na wierzch położyć ser feta i natkę pietruszki, krótko wyrobić (do połączenia składników z ciastem).
Uformować 4 placki o długości 15 cm i szerokości 6 cm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując duże odległości między chlebkami.
Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 25 minut.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200 ºC.
Wierzch ciasta posmarować delikatnie oliwą, wcisnąć oliwki i posypać natką pietruszki.
Na powierzchni zrobić małe zagłębienia palcami.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut (do zezłocenia).
Smacznego!
P.S. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
Idealny do kanapek.
Źródło inspiracji: Linda Doeser "Pieczenie chleba" (przepis zmodyfikowany)
Ale fajne małe focaccie :)
OdpowiedzUsuńTakie zgrabniutkie, w sam raz do pysznej kanapki :-)
UsuńPIĘKNE CI WYSZŁY!!Po prostu piękne!
OdpowiedzUsuńdziękuję :-) Szkoda, że zapachu nie da się dołączyć do zdjęć :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Ojej ale pyszne
OdpowiedzUsuńPyszniutkie, szczególnie te ciepłe i pachnące :-)
UsuńBasiu, kiedy ja zdąże wypróbować te Twoje pyszności, no kiedy powiedz mi;) Nigdy nie robiłam focacci, a jadłami bardzo mi smakowała;)
OdpowiedzUsuńNa pewno dasz radę, a jeśli nie, to pamiętaj, że masz do mnie zaproszenie :-)
UsuńPozdrawiam
Jak duże są te chlebki po upieczeniu?
OdpowiedzUsuńTroszkę większe niż te zaraz po przygotowaniu i uformowaniu, 4 placki o długości ok. 15 cm i szerokości 6 cm (grubość ok. 1,5 cm).
UsuńPozdrawiam serdecznie :-)
Nieziemskie pyszności!
OdpowiedzUsuńTyle czasu biorę się za focaccię, że chyba już najwyższy czas.
najwyższy czas ;-) :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Ale muszą być pyszne, tak cudnie wyglądają, ja zamiast feta kupuję w lidlu ser Bałkański, jest trochę delikatniejszy, ale myślę że też by pasował:)
OdpowiedzUsuń