12 czerwca 2012

TORCIK POZIOMKOWY

Delikatny torcik z musem poziomkowym i mnóstwem owoców ukrytych pod warstwą galaretki


Ciasto, które kojarzy mi się z rodzinnym domem i początkiem sezonu truskawkowo-poziomkowego. 
Niezwykle lekka i delikatna wersja niedzielnego ciasta, ożywionego masą owoców i kwaskowatą galaretką. 
Lekko nasączony, delikatny biszkopt przełożony musem poziomkowo-waniliowym, przygotowanym na bazie owoców, śmietanki i serka mascarpone.  
Czy Wam też poziomki wydają się bajkowe i tajemnicze?
Smacznego popołudnia!


Biszkopt waniliowy:
  • 3 jajka, oddzielnie białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 75 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie)
  • papier do pieczenia
  • odrobina masła do posmarowania brzegów tortownicy
  • odrobiną mąki do wysypania brzegów tortownicy
  • tortownica o średnicy 24 cm
Brzegi tortownicy posmarować odrobiną masła i wysypać mąką (nadmiar usunąć), dno wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
Łyżka po łyżce dodawać cukier puder, ubijać przez 6 minut, aż masa wyraźnie się napowietrzy i zgęstnieje.  
Teraz kolejno dodać żółtka i pastę waniliową (jeśli używamy), ubijać przez następne 7 minut. 
Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. 
Przesiać do masy jajecznej.
Wymieszać przez 1 minutę mikserem ustawionym na najniższe obroty (delikatnie, aby masa nie straciła powietrza i była puszysta). 
Przełożyć do przygotowanej tortownicy, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175 ºC przez ok. 20-25 minut (ciasto powinno odstawać od brzegów tortownicy). 
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy). 
Wystudzić na kratce kuchennej.
Ciasto powinno odpocząć przez min. 3 godziny, a najlepiej przez całą noc (wtedy podczas krojenia nie kruszy się). 
Przekroić poziomo na dwie części. 
Nasączyć ponczem. 

Poncz:
  • 1/2 szklanki przegotowanej, zimnej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z połowy cytryny
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 


Mus poziomkowo-waniliowy:
  • 80 g poziomek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 180 g serka mascarpone
  • 180 ml śmietanki 30% tłuszczu, bardzo mocno schłodzonej
  • 1/2 łyżeczka pasty waniliowej
Śmietankę ubić na sztywno. 
Poziomki zmiksować z cukrem pudrem i pastą waniliową (jeśli używamy). 
Dodać serek i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
Teraz, w dwóch porcjach, delikatnie wmieszać ubitą śmietankę, aby masa była napowietrzona. 
Od razu złożyć torcik. 

Dodatkowo: 

  • 150 g - 200 g poziomek, umytych i osuszonych
  • 200 g - 300 g truskawek
  • galaretka o smaku poziomkowym, rozpuszczona w 400 ml wrzącej wody

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć pierwszą warstwę biszkoptu i nasączyć 1/4 szklanki ponczu. 
Wyłożyć 2/3 musu poziomkowego, przykryć drugą częścią biszkoptu. 
Wierzch nasączyć pozostałym ponczem. 
Na wierzchu rozsmarować pozostały mus, delikatnie smarując także boki. 
Przed zapięciem obręczy tortownicy boki ciasta otoczyć paskiem folii (dzięki temu nie przyklei się do tortownicy). 
Zapiąć obręcz, wierzch tortu ozdobić owocami (wg upodobania) i zalać tężejącą galaretką. 
Wstawić do lodówki na 4 godziny lub na całą noc. 
Przed jedzeniem usunąć folię. 


Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Piekny i pyszny! Uwielbiam poziomki :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Poziomki są bajkowe, magiczne, cudowne!
    uwielbiam je za smak, zapach, wielkość i za Twoje ciasto, które przepysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wild strawberry fields forever! :-)

      Usuń
  3. Ach, zjadłabym sobie poziomek... Ale tutaj to nie wiem, skąd je wziąć :(

    Ciasto wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdybym mogła, to chętnie podrzuciłabym Ci te poziomeczki :-)
      Pozdrawiam serdecznie, owocnego poszukiwania :-)

      Usuń
    2. Jeśli jednak nie znajdziesz ich nigdzie to wykorzystaj truskawki :-)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. wygląda świetnie:) zapraszam do wystawienia jednej z Twoich pyszności w konkursie, który właśnie zaczął się na moim blogu. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie torty. chociaż pełne kremu, są zaskakująco lekkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je lubię :-) choć ta wersja nie ma bardzo dużo kremu, jest go wystarczająco, dominują tu poziomki.

      Usuń
  6. Torcik był pyszny!!! Dziękuję za tyle niezapomnianych wrażeń nie tylko smakowych...;)

    OdpowiedzUsuń