26 czerwca 2012

ZAPIEKANKI DLA KIBICÓW

Krakowskie zapiekanki :-) 



Najsłynniejsze zapiekanki w Krakowie to te serwowane na Kazimierzu, który emanuje swoim niepowtarzalnym klimatem. 
Były tak znane, że czasami czekaliśmy w długiej kolejce przez godzinę, z niecierpliwością i wilczym apetytem, rosnącym w miarę oczekiwania. 
Pamiętam te zapiekanki sprzed paru lat, których, niestety, dziś już nie ma :-( 
Jednak nic straconego! Sami możecie je przygotować u siebie w domu!
Wystarczy zaprosić przyjaciół, przed lub po przyjściu z Kazimierza, i świetnie się bawić.
Polecam taki eksperyment! Będziecie zachwyceni :-) 


Składniki:
(na 4 zapiekanki)
  • 2 bagietki, przekrojone wzdłuż
  • 350 g pieczarek, umytych i osuszonych, startych na tarce o grubych oczkach
  • 2 kulki mozzarelli (2 po 125 g), porwanych na drobne kawałki
  • 60 g startego, żółtego sera
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej
  • masło do posmarowania bagietek
  • pęczek dymki, drobno pokrojonej
  • keczup
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • papier do pieczenia
Piekarnik nagrzać do 220 C. 
Bagietki lekko posmarować masłem, wyłożyć 1/4 ilości pieczarek, równomiernie je rozkładając. 
Posypać solą i pieprzem.
Na pieczarki wyłożyć plasterki szynki, drobno porwaną mozzarellę i starty żółty ser. 
Tak przygotowane zapiekanki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Całość wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 15-20 minut, aż ser się opiecze i stanie złoty. 
Podawać polane keczupem i posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem. 



Smacznego!

8 komentarzy:

  1. no no... takie zapiekanki to ja rozumiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja słyszałam legendy o zapiekankach z Kazimierza, dlatego gdy rok temu odwiedziłam Kraków, to właśnie tam skierowałam swoje pierwsze kroki. To była jedna z lepszych zapiekanek, jakie miałam okazje zjeść. Twoje również wyglądają bardzo apetycznie. :)

      Usuń
  2. świetna zapiekanka, baardzo ładnie podana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :-) Najlepsze jest to, że przygotowuje się je w 15 minut (bez czasu zapiekania).
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. piękne, ale ja nie jadam pieczarek - bo po nich umieram;( ale może z leśnymi grzybami bym zrobiła;)? napewno przepis zapisuję, jest wspaniały! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że nie możesz. Nie robiłam wersji z leśnymi grzybami, ale wydaje mi się, że wymagają dłuższej obróbki cieplnej, niż samo zapiekanie w piekarniku (może wcześniejsze podgotowanie?)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń