Nie ma to jak dobre pesto! Ma tysiące zastosowań i jest niezastąpione we włoskiej kuchni.
Świetnie smakuje z makaronem, a jeszcze lepiej zapieczone z pierożkami calzone.
Aby urozmaicić znane już smaki połączyłam natkę pietruszki z bazylią, orzechami włoskimi, suszonymi pomidorkami, czosnkiem i serem. Kluczowym składnikiem tego przepisu jest jednak dobrej jakości oliwa z oliwek, dzięki której składniki pięknie łączą się w gładką emulsję.
Puszyste i chrupiące jednocześnie ciasto drożdżowe powstaje na bazie zdrowej mąki pełnoziarnistej, a niecodzienny smak zawdzięcza dodatkowi...pesto :-)
Królem nadzienia jest bakłażan podsmażony z papryką i cebulką, ożywiony czosnkiem, natką pietruszki i, przede wszystkim, słodko-kwaśnym octem balsamicznym.
Cudnie łączy się z mleczną mozzarellą i bardziej zdecydowanym w smaku "Bursztynem".
Tak więc, jeśli jesteście miłośnikami śródziemnomorskiej kuchni, przepis został stworzony właśnie dla Was :-)
Przygotowania najlepiej rozpocząć od pesto (można kilka dni wcześniej).
Przygotowania najlepiej rozpocząć od pesto (można kilka dni wcześniej).
Zdecydowanie polecam!
Pesto bazyliowo-pietruszkowe:
- 1 mały pęczek bazylii (z łodyżkami), umytej i dokładnie osuszonej
- 1 mały pęczek natki pietruszki, umytej i dokładnie osuszonej
- mały słoiczek suszonych pomidorów, odsączonych z oleju
- 50 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 100 g sera "Bursztyn", drobno startego
- sól i pieprz do smaku
- ok. pół szklanki oliwy z oliwek extra vergine "MONINI"
Bazylię, natkę pietruszki, pomidory, orzechy, czosnek, pieprz i oliwę utrzeć w moździerzu lub zmiksować przy pomocy blendera. Dodać ser i wymieszać, całość doprawić do smaku solą.
Przełożyć do suchych i czystych słoiczków (aby było jak najmniej powietrza), wierzch zalać oliwą z oliwek, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce. (na 10 pierożków)
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pełnoziarnistej pszennej
- 300 ml mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine "MONINI"
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki pesto bazyliowo-pietruszkowego
- dodatkowo: 1 jajko do posmarowania wierzchu
- ok. 10 łyżeczek pesto do posmarowania calzone
Dodać cukier i drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut (drożdże powinny zacząć pracować).
Do dużej miski przesiać mąki, dodać rozczyn, oliwę, sól i 2 łyżki pesto.
Wyrobić ciasto przez ok. 10 minut (powinno odstawać od brzegów naczynia).
Uformować kulę, wierzch posmarować oliwą , odłożyć do miski.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godzinę).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części.
Z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować na okrągły placek o średnicy 15 cm.
Na placku rozsmarować 1 łyżeczkę pesto, następnie na środku każdego ułożyć 1/10 część wystudzonego, przygotowanego wcześniej nadzienia, zostawiając 2 cm wolne brzegi.
Złożyć w pół formując calzone, jednocześnie bardzo dokładnie skleić brzegi, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia.
Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując 5 cm odstęp między pierożkami.
Przykryć ściereczką i całość odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 200 ºC.
Wierzch calzone posmarować rozmąconym jajkiem.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż wierzch będzie pięknie złoty.
Nadzienie warzywno-serowe:
- 1 średni bakłażan
- 2 łyżki soli
- 1 zielona i 1 czerwona papryka, umyte, oczyszczone i pokrojone na 1 cm kawałki
- 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine "MONINI"
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 pomidor, obrany ze skórki i pokrojony
- 3 łyżki octu balsamicznego
- świeżo zmielony pieprz i sól morska do smaku
- 125 g mozzarelli, porwanej na drobne kawałki
- 50 g sera "Bursztyn", drobno startego
- 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
Bakłażana umyć, pokroić na 1 cm plastry, a następnie na 1,5 cm kawałki. Posypać 2 łyżkami soli i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut, aby wypłynął sok.
Przełożyć na durszlak i opłukać pod bieżącą wodą.
Dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach.
Na patelni teflonowej rozgrzać oliwę, dodać cebulę, bakłażana, pomidora i papryki. Całość smażyć na dużym ogniu przez ok. 7 minut, często mieszając.
Przełożyć na durszlak i opłukać pod bieżącą wodą.
Dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach.
Na patelni teflonowej rozgrzać oliwę, dodać cebulę, bakłażana, pomidora i papryki. Całość smażyć na dużym ogniu przez ok. 7 minut, często mieszając.
Dodać czosnek i ocet balsamiczny i podsmażyć przez kolejne 2 minuty.
Ostudzić.
Do zimnej masy dodać mozzarellę, tarty ser, natkę pietruszki, dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Niezwykle smakowite ma nadzienie;)
OdpowiedzUsuńNiecodzienne, ale fajnie się komponujące :-)
UsuńPozdrawiam!
O rety ale pomysłowy przepis! Brzmi po prostu super!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bogna
Dziękuję, stworzony z tego co miałam w lodówce :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Wygląda apetycznie, ale to opis kusi najbardziej. mniaaam
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) (aż się zawstydziłam :_))
UsuńAle smakowite :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Pomysł na farsz niesamowity. Zdecydowanie do wypróbowania, zwłaszcza na ten sezon teraz!
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz smak bakłażana, pomidorów i papryki to zdecydowanie polecam!
UsuńPozdrawiam serdecznie :-)