16 lipca 2012

TORCIK NAJEŻONY MALINAMI ;-)

Delikatny mini tort cytrynowo-malinowy



Torcik na specjalne życzenie Maciusia :-) 
Biszkopt waniliowy przełożony kremem cytrynowym, uzupełniony mnóstwem malin i orzeźwiającej galaretki. Z prostych składników powstał pyszny torcik bardzo lubiany przez dzieci. 
Kolejny raz przekonałam się, że cytryny i maliny to niezwykle udane połączenie równoważących się smaków. 
Polecam na przyjęcie w ogrodzie!

Biszkopt waniliowy:
  • 3 jajka, oddzielnie białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 75 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie)
  • papier do pieczenia
  • odrobina masła do posmarowania brzegów tortownicy
  • odrobiną mąki do wysypania brzegów tortownicy
  • tortownica o średnicy 24 cm
Brzegi tortownicy posmarować odrobiną masła i wysypać mąką (nadmiar usunąć), dno wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
Łyżka po łyżce dodawać cukier puder, ubijać przez 6 minut, aż masa wyraźnie się napowietrzy i zgęstnieje.  
Teraz kolejno dodać żółtka i pastę waniliową (jeśli używamy), ubijać przez następne 7 minut. 
Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. 
Przesiać do masy jajecznej.
Wymieszać przez 1 minutę mikserem ustawionym na najniższe obroty (delikatnie, aby masa nie straciła powietrza i była puszysta). 
Przełożyć do przygotowanej tortownicy, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175 ºC przez ok. 20-25 minut (ciasto powinno odstawać od brzegów tortownicy). 
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy).
Wystudzić na kratce kuchennej.
Ciasto powinno odpocząć przez min. 3 godziny, a najlepiej przez całą noc (wtedy podczas krojenia nie kruszy się). 
Przekroić poziomo na dwie części. 
Nasączyć ponczem. 

Poncz:
  • 1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z połowy cytryny
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 


Krem cytrynowo-waniliowy:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30% tłuszczu, bardzo mocno schłodzonej
  • 1/2 łyżeczka pasty waniliowej (opcjonalnie)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny 
Śmietankę ubić na średnio sztywną pianę. 
Cytrynę sparzyć wrzącą wodą, następnie bardzo dokładnie wymyć. 
Z połowy jednej zetrzeć skórkę (bez białych części), następnie wycisnąć sok, odstawić.
Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać skórkę i sok z cytryny, pastę waniliową (jeśli używamy) i cukier puder. Bardzo dokładnie wymieszać mikserem, aby nie było grudek.
Teraz, w dwóch porcjach, delikatnie wmieszać ubitą śmietankę, aby masa była napowietrzona. 
Od razu złożyć torcik. 

Dodatkowo: 
  • ok. 300 g malin 
  • galaretka o smaku malinowym, rozpuszczona w 400 ml wrzącej wody
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć pierwszą warstwę biszkoptu i nasączyć połową ponczu. 
Wyłożyć 2/3 kremu cytrynowego, przykryć drugą częścią biszkoptu. 
Wierzch nasączyć pozostałym ponczem. 
Na wierzchu rozsmarować pozostały krem, delikatnie smarując nim także boki. 
Przed zapięciem obręczy tortownicy boki ciasta otoczyć paskiem folii (dzięki temu nie przyklei się do tortownicy). 
Zapiąć obręcz, wierzch tortu ozdobić owocami (wg upodobania) i zalać tężejącą galaretką. 
Wstawić do lodówki na 4 godziny lub na całą noc. 
Przed jedzeniem usunąć folię. 



Smacznego!

11 komentarzy:

  1. puszysty, lekki, letni, kwaskowy torcik! nic więcej nie trzeba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie śliczne ciacho, rozmarzyłam się! A biszkopt jaki cudnie żółciutki! Pysznie! Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, pozdrawiam serdecznie :-)
      Miłego dnia!

      Usuń
  3. O mamo... muszę go zrobić!!! Niech mi tylko maliny od nowa dojrzeją, nie powstrzymam się, wyobrażam sobie ten mięciutki biszkopcik i kwaśne maliny, super!

    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji malinowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, polecam :-)
      Pozdrawiam serdecznie zazdroszcząc świeżych malin :-)

      Usuń
  4. Ależ mi apetytu narobiłaś!!! Przez ciebie przytyję od samego patrzenia, piękne fotki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-)
      Nie przytyjesz, bo torcik jest lekki i pełen owoców (podobno maliny mają najwięcej błonnika spośród wszystkich owoców) :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Mniam !!! Czemu mi się wydaje, że nie potrafię czegoś takiego :(
    Piękny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem na 1000% pewna, że potrafisz :-)
      Gdybym mogła Ci jakoś pomóc to pytaj :-)
      Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki!

      Usuń
  6. Oprócz malin które nęcą -owocowo -to największe wrażenie robi na mnie ten kolor ciasta ekstra żółty -

    OdpowiedzUsuń