Uwielbiam te gorące dni! Dla mnie taki hiszpański klimat jest idealny. Szkoda, że do morza daleko (fajnie byłoby ochłodzić się lekko w wodzie) :-)
W takie upały najlepsze są lekkie dania, dzięki którym nie stracimy energii do działania, dlatego wtedy przeszukuję lodówkę i komponuję sałatkę ze znalezionych składników.
I tak powstał przepis na poniższą: mieszanka sałat (z ulubioną rukolą), szczypiorek, do tego pyszne i dojrzałe pomidory malinowe, ser feta, szynka szwarcwaldzka i prażone migdały.
Całość polana kwaskowatym winegretem na bazie soku z cytryny.
Podane ilości składników są bardzo orientacyjne, a więc każdy może skomponować swoją wersję, dodając większą ilość ulubionych.
Miodzio! Zdecydowanie polecam!
Składniki:
(na 2 porcje)
- ulubione sałaty
- pęczek szczypiorku
- 2 pomidory malinowe
- ok. 150 g fety
- ok. 100 g ulubionej szynki (u mnie szwarcwaldzka)
- ok. 50 g prażonych i solonych migdałów, lekko pokrojonych
Wszystkie składniki ułożyć na talerzu (wg własnego pomysłu i fantazji :-))
Polać winegretem.
Winegret cytrynowy:
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- sok z 2 cytryn + skórka otarta z połowy cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ulubionej musztardy
Cytryny sparzyć wrzącą wodą, następnie bardzo dokładnie wymyć.
Z połowy jednej zetrzeć skórkę (bez białych części), następnie wycisnąć sok.
Sok przelać do słoiczka, dodać skórkę z cytryny, musztardę, czosnek, miód, sól i pieprz, oliwę.
Słoik szczelnie zamknąć i potrząsnąć nim kilka razy, do wymieszania składników sosu w emulsję.
W razie potrzeby doprawić do smaku solą lub miodem.
Zamknięty w słoiczku może być przechowywany w lodówce przez kilka dni.
Zamknięty w słoiczku może być przechowywany w lodówce przez kilka dni.
Smacznego!
Sałatka wygląda pięknie i kolorowo, rzeczywiście idealna na upalne dni, jutro z przyjemnością taką zrobię, z tą różnicą że zamiast feta dodam ser typu Bałkańskiego(w lidlu jest dobry), zapowiada się pysznie:)
OdpowiedzUsuń