5 lipca 2012

COŚ LEKKIEGO...CZYLI SAŁATKA NA OBIAD

Lekka sałatka na upalne dni 


Uwielbiam te gorące dni! Dla mnie taki hiszpański klimat jest idealny. Szkoda, że do morza daleko (fajnie byłoby ochłodzić się lekko w wodzie) :-) 
W takie upały najlepsze są lekkie dania, dzięki którym nie stracimy energii do działania, dlatego wtedy przeszukuję lodówkę i komponuję sałatkę ze znalezionych składników. 
I tak powstał przepis na poniższą: mieszanka sałat (z ulubioną rukolą), szczypiorek, do tego pyszne i dojrzałe pomidory malinowe, ser feta, szynka szwarcwaldzka i prażone migdały. 
Całość polana kwaskowatym winegretem na bazie soku z cytryny. 
Podane ilości składników są bardzo orientacyjne, a więc każdy może skomponować swoją wersję, dodając większą ilość ulubionych. 
Miodzio! Zdecydowanie polecam! 

Składniki:
(na 2 porcje) 
  • ulubione sałaty
  • pęczek szczypiorku
  • 2 pomidory malinowe
  • ok. 150 g fety
  • ok. 100 g ulubionej szynki (u mnie szwarcwaldzka)
  • ok. 50 g prażonych i solonych migdałów, lekko pokrojonych
Wszystkie składniki ułożyć na talerzu (wg własnego pomysłu i fantazji :-)) 
Polać winegretem. 

Winegret cytrynowy:
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • sok z 2 cytryn + skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • świeżo zmielony czarny pieprz 
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ulubionej musztardy
Cytryny sparzyć wrzącą wodą, następnie bardzo dokładnie wymyć. 
Z połowy jednej zetrzeć skórkę (bez białych części), następnie wycisnąć sok. 
Sok przelać do słoiczka, dodać skórkę z cytryny, musztardę, czosnek, miód, sól i pieprz, oliwę. 
Słoik szczelnie zamknąć i potrząsnąć nim kilka razy, do wymieszania składników sosu w emulsję. 
W razie potrzeby doprawić do smaku solą lub miodem. 
Zamknięty w słoiczku może być przechowywany w lodówce przez kilka dni. 


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Sałatka wygląda pięknie i kolorowo, rzeczywiście idealna na upalne dni, jutro z przyjemnością taką zrobię, z tą różnicą że zamiast feta dodam ser typu Bałkańskiego(w lidlu jest dobry), zapowiada się pysznie:)

    OdpowiedzUsuń