Skoro znalazłam przepis na najlepsze gofry, nie szukam już innego :-)
Lekko jednak zmodyfikowałam tę recepturę, ponieważ przyśniły mi się gofry kakaowe z całą górą świeżych czarnych jagód.
I tak powstały te cuda, okraszone kremem malinowym, który ma lekko kwaskowaty smak, współgrający z owocami i chrupiącymi goframi.
Zdecydowanie polecam na szybki deser!
Składniki ciasta:
(na 10-12 gofrów)
- 50 g masła
- 280 ml mleka
- 25 g cukru
- 2 jajka, oddzielnie białka i żółtka
- 15 g kakao
- 155 g mąki
- szczypta soli
- oliwa do smarowania gofrownicy
Masło roztopić, ostudzić.
Dodać do niego kakao, żółtka, cukier i mleko. Wymieszać łyżką.
Następnie przesiać mąkę i wymieszać mikserem, aby nie było grudek.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto odpoczęło.
Rozgrzać gofrownicę (im większa moc urządzenia tym lepiej).
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Delikatnie wmieszać ją do ciasta.
Gofrownicę posmarować olejem przy pomocy pędzelka.
Porcjami piec gofry (czas pieczenia w zależności od rodzaju urządzenia, najlepiej postępować zgodnie z instrukcją producenta).
Studzić na kratce kuchennej, aby gofry miały dostęp powietrza z każdej strony (dzięki temu stygnąc stają się jeszcze bardziej kruche).
Krem malinowy:
- 150 g serka homogenizowanego
- 100 ml śmietanki kremówki 30 % tłuszczu, bardzo mocno schłodzonej
- 3 łyżki cukru pudru
- mała garść malin, rozgniecionych
Śmietankę ubić na sztywną pianę. Dodać do niej serek, cukier puder i maliny.
Całość delikatnie wymieszać łyżką. Gotowe.
Dodatkowo:
- ulubione owoce (ilość uzależniona od upodobań) - u mnie wersja z malinami i czarnymi jagodami
Gofry to jest to co dzieciaki lubią najbardziej. Tyle możliwości tyle wariacji. Witam w mojej akcji i dziekuję za dodanie wpisu ;]
OdpowiedzUsuńDziękuję, dzieci na pewno będą ucieszone :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Potwierdzam :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruche gofry..dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuń