Kto ich nie zna? :-)
Kiedy tylko rozpocznie się lipiec i sezon jagodowy chwali się nimi każda dobra cukiernia i piekarnia.
Prawdziwe jagodzianki to jedynie takie najeżone owocami, a nie dżemem o smaku jagodowym.
Wierzch obowiązkowo oprószony dodającą chrupkości kruszonką.
Kiedy raz ich spróbujecie na pewno będą się Wam śniły, obiecuję :-)
Aha, mam jeszcze jedno malutkie ostrzeżenie: z ciepłych bułeczek apetycznie wypływa słodki sok jagodowy, dlatego uważajcie na buty :-)
Zdecydowanie polecam!
Składniki ciasta drożdżowego:
(na 24 bułeczki)
- 500 g mąki pszennej (użyłam zamojskiej)
- 200 ml mleka (w zależności od wilgotności mąki)
- 30 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 70 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka likieru różanego (można zastąpić rumem lub wódką)*
- szczypta soli
- dodatkowo:
- ok. 250 g jagód, bardzo dokładnie umytych i osuszonych
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko do posmarowania wierzchu
Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące).
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (w tym czasie powinny zacząć pracować).
Jajko ubić z żółtkami, odstawić.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, rozczyn, masę jajeczną, masło, alkohol.
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące.
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka.
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1-1,5 godziny.
W międzyczasie, na 5 minut przed formowaniem bułeczek, przygotować nadzienie:
jagody przełożyć do miski, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, starając się nie zgniatać owoców. Gotowe :-)
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na 24 części.
Z każdej z nich uformować okrągłą bułeczkę, następnie uformować placek o średnicy 8 cm.
Na środek każdego położyć 1 łyżkę nadzienia, zawinąć dookoła zamykając owoce wewnątrz ciasta i formując lekko owalne bułeczki.
Układać je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, zachowując odległość ok. 6 cm między nimi.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 35 minut.
Po tym czasie wierzch bułeczek delikatnie posmarować jajkiem, następnie posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego do 180 ºC piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż bułeczki będą złote z wierzchu.
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Kruszonka:
- 50 g masła
- 40 g mielonych migdałów
- 40 g cukru
- 40 g mąki
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i migdały, dokładnie wymieszać.
Dodać masło i szybko rozgnieść palcami, do uzyskania grudkowatej kruszonki.
Położyć na wierzch bułeczek.
Smacznego!
Jagodzianki z kruszonką migdałową? Moje kubki smakowe szaleją :)
OdpowiedzUsuńoj tak, pyszne są te smaki :-)
Usuńdlaczego ja jeszcze nie robiłam jagodzianek? nie rozumiem sokro twoje tak sie pysznie prezentuja.
OdpowiedzUsuńPolecam smaki są niezapomniane, obiecuję :-)
UsuńBasiu, piękne te Twoje jagodzianki! takie wszystkie równiutkie, złociutkie... ach!
OdpowiedzUsuńi kruszonka. ale podrasowana!
uwielbiam migdały, dlatego często dodaję je do wypieków zamiast mąki :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie