6 lipca 2012

JAGODZIANKI

Mięciutkie słodkie bułeczki z jagodami i kruszonką migdałową




Kto ich nie zna? :-) 
Kiedy tylko rozpocznie się lipiec i sezon jagodowy chwali się nimi każda dobra cukiernia i piekarnia. 
Prawdziwe jagodzianki to jedynie takie najeżone owocami, a nie dżemem o smaku jagodowym. 
Wierzch obowiązkowo oprószony dodającą chrupkości kruszonką. 
Kiedy raz ich spróbujecie na pewno będą się Wam śniły, obiecuję :-) 
Aha, mam jeszcze jedno malutkie ostrzeżenie: z ciepłych bułeczek apetycznie wypływa słodki sok jagodowy, dlatego uważajcie na buty :-) 
Zdecydowanie polecam!



Składniki ciasta drożdżowego:
(na 24 bułeczki)
  • 500 g mąki pszennej (użyłam zamojskiej)
  • 200 ml mleka (w zależności od wilgotności mąki)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka likieru różanego (można zastąpić rumem lub wódką)*
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • ok. 250 g jagód, bardzo dokładnie umytych i osuszonych
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu
Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące).
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać. 
Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (w tym czasie powinny zacząć pracować). 
Jajko ubić z żółtkami, odstawić. 
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, rozczyn, masę jajeczną, masło, alkohol. 
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące. 
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka. 
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1-1,5 godziny. 

W międzyczasie, na 5 minut przed formowaniem bułeczek, przygotować nadzienie: 
jagody przełożyć do miski, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, starając się nie zgniatać owoców. Gotowe :-) 



Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na 24 części. 
Z każdej z nich uformować okrągłą bułeczkę, następnie uformować placek o średnicy 8 cm.
Na środek każdego położyć 1 łyżkę nadzienia, zawinąć dookoła zamykając owoce wewnątrz ciasta i formując lekko owalne bułeczki. 
Układać je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, zachowując odległość ok. 6 cm między nimi. 
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 35 minut. 
Po tym czasie wierzch bułeczek delikatnie posmarować jajkiem, następnie posypać kruszonką.  
Wstawić do nagrzanego do 180 ºC  piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż bułeczki będą złote z wierzchu. 
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia. 



Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 40 g mielonych migdałów
  • 40 g cukru
  • 40 g mąki
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i migdały, dokładnie wymieszać. 
Dodać masło i szybko rozgnieść palcami, do uzyskania grudkowatej kruszonki. 
Położyć na wierzch bułeczek. 

Smacznego! 

6 komentarzy:

  1. Jagodzianki z kruszonką migdałową? Moje kubki smakowe szaleją :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dlaczego ja jeszcze nie robiłam jagodzianek? nie rozumiem sokro twoje tak sie pysznie prezentuja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam smaki są niezapomniane, obiecuję :-)

      Usuń
  3. Basiu, piękne te Twoje jagodzianki! takie wszystkie równiutkie, złociutkie... ach!
    i kruszonka. ale podrasowana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam migdały, dlatego często dodaję je do wypieków zamiast mąki :-)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń