6 sierpnia 2012

DOMOWE BAGIETKI, NAJLEPSZE

Pulchne paryskie bułeczki


Ciąg dalszy francuskich opowieści i wypieków, których chyba nigdy za wiele, prawda? 
Uwielbiam te smaki i jestem szczególnie dumna z pysznych bagietek, które cieszyły nas niezmiernie podczas śniadań. 
Wykonanie ich nie jest trudniejsze od upieczenia zwykłych bułeczek, mają po prostu inną formę. 
Składniki każdy z nas ma w swojej szafce kuchennej: mąka, cukier, sól i woda źródlana. 
Wystarczy dokupić suszone drożdże i zabrać się do dzieła :-)
A warto, ponieważ bagietki są cudnie puszyste w środku i jednocześnie niezwykle chrupiące na zewnątrz. 
Świetne do kanapek, których pozazdroszczą Wam koleżanki i koledzy w pracy ;-) 
Polecam!



Składniki:
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) - zamiast suchych można dodać 35 g świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka wody źródlanej
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka do podsypywania stolnicy
  • papier do pieczenia
Do wody dodać cukier i suche drożdże, wymieszać i odstawić na 5 minut. 
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i rozczyn. 
Zagnieść gładkie i lśniące ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk (gdyby było klejące to dodać odrobinę mąki). 
Włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. 
Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, krótko wyrobić. 
Podzielić na 3 części, odstawić na 5 minut. 
Kolejno uformować podłużne wałeczki (o długości ok. 20-25 cm każdy). 


Wyłożyć na posypany mąką papier do pieczenia ułożony na blasze, zachowując odstęp ok. 6 cm między bagietkami. 
Przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut. 
Piekarnik nagrzać do 220 ºC
Na spodzie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne ze szklanką wrzącej wody. 
Bagietki naciąć ukośnie bardzo ostrym nożem. 
Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut, aż staną się złote. 
Gorące ostudzić na kratce kuchennej. 



P.S. Pyszne kanapki z domowymi bagietkami, szynką, fetą i marynowaną grillowaną papryką, z kaparami :-) 



Marynowana grillowana papryka:
  • 3 czerwone papryki
  • 4 łyżki octu winnego
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki kaparów z zalewy
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • sól i pieprz do smaku
Papryki umyć, osuszyć, w całości (razem z ogonkiem) włożyć do naczynia żaroodpornego lub  na spory kawałek podwójnie złożonej folii aluminiowej i wstawić na górną półkę piekarnika nagrzanego do 230 ºC (lub pod grzałkę grillową). Opiekać przez ok. 15 minut, aż skórka stanie się lekko brązowa. 
Wyjąć z piekarnika i od razu przełożyć do grubego woreczka, szczelnie zawiązać i pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego ostudzenia. 
Wyjąć z woreczka, odciąć ogonki, wylać soki z wnętrza, wyrzucić pestki i obrać skórkę. 
Pokroić na kawałki, które wymieszać z solą, pieprzem i czosnkiem. 
Tak przygotowane przełożyć do słoika, dodać ocet i kapary. 
Jeszcze raz delikatnie wymieszać, wierzch zalać oliwą z oliwek. 
Słoik szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 2 dni. 
Podawać z kanapkami i sałatkami. 


Smacznego! 


Inspiracje: 
Bagietki: Magazyn "Kuchnia" 07'2010 (przepis i sposób przygotowania zmodyfikowany) 
Papryka: Magazyn "Kuchnia" 08'2012 (przepis i sposób przygotowania zmodyfikowany) 

43 komentarze:

  1. Wyglądają na niezwykle chrupiące:) Chętnie bym zjadła kawałek takiej bagietki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są bardzo chrupiące, nieprawdopodobnie :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. dziękuję,
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. O pieczeniu bagietek nie pomyślałam wcześniej, a faktycznie takie prosto z piekarnika muszą być super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudne nawet następnego dnia, odgrzane w tosterze odzyskują chrupkość!
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. śliczne i chyba mega chrupiące??? jutro piekę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Meeeega chrupiące! Daj znać, jak się udały!
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. upiekłam... bossskie są !!! i jak pachną...

      Usuń
    3. Super, bardzo się cieszę :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Wspaniałe! Mistrzostowo świata Basiu! Piękne! napewno je zrobię! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam!
      Niedługo wariacja na ich temat, czyli bagietki cebulowe! Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. Fenomenalne! Domowe, chrupiące, pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe, choć smakują jak z najlepszej piekarni :-) bo świeżością górują nad innymi!
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. Wyglądają tak apetycznie, że aż ślinka mi cienkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!
      Chyba wszyscy lubią takie świeże bagietki, coś w nich jest...może to wspólne nimi łamanie?...Od razu robi się przyjemnie :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  8. Też zdarza mi się piec chrupiące bagietki, cały sekret pysznej skórki tkwi w parującej wodzie :)Twoje wyszły jak malowane aż ślinka cieknie na samą myśl o bagietce z masłem i szynką. Przepis na paprykę podkradnę :) Mam pytanie, czy zużywasz ją "na bieżąco" czy też da się przechować na zimę w słoikach? Pozdrawiam kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-)
      Czyli potwierdzasz, że zrobienie ich to żaden problem, prawda?
      Co do papryki, to zużywam ją na bieżąco (ostatnio marynowała się w lodówce przez 1,5 tygodnia i była pyszna). Oliwa świetnie się przy tym aromatyzuje!
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. Absolutnie cudowne, ja w ogóle uwielbiam bagietki a takie domowe to już niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :-) Zostały moimi ulubionymi :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  10. A ja zawsze tak wzbraniam się przed upieczeniem bagietek, a to takie proste przecież. Kanapek na takiej chrupiącej bagietce można pozazdrościć. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować, na pewno nie będziesz żałować!
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  11. Pięknie "popękały":)oczy jedzą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje oczy też jedzą :-) i już tęsknią za bagietkami, bo zjedzone :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  12. No mistrzostwo po prostu!! Przepis chętnie wypróbuję, bo pan w Tesco hojnie obdarował mnie drożdżami ;) jaka byłaby proporcja ze świeżymi drożdżami? czy się nadają? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-)
      Nie próbowałam ze świeżymi, ale wydaje mi się, że ok. 35 g powinno wystarczyć.
      Niedługo spróbuję, wieć dam znać, jak wyszły :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. I jak z tymi proporcjami???
      Przepis właśnie znalazłam i chciałabym zrobić. .ale mam świeże drożdże tylko... pozdrawiam natalia :-)

      Usuń
    3. Na podaną ilość mąki dodaj 35 g świeżych drożdży :-)
      Pozdrawiam serdecznie!
      Basia

      Usuń
  13. Piękne. Bardzo fantazyjne nacięcia.
    Jak widzę ciasto nie jest jakoś bardzo luźne?? Ostatnio nabyłem nawet blachę do pieczenia bagietek, tylko wolnego czasu nie dodali w zestawie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, ciasto nie jest luźne, spokojnie można z niego uformować bułeczki :-)
      Znam to uczucie, kiedy wolnego czasu nie można kupić :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  14. Lubię piec bułeczki i rogaliki, ale bagietek jeszcze nie piekłam. Najwyższa pora, wyglądają pięknie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Jeśli lubisz bułeczki cebulowe to już w czwartek nowy, obiecany przepis na bagietki :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  15. mmmm uwielbmiam je mmm są pyszne POZDRAWIAM SERDECZNIE ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pyszne!
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  16. Odpowiedzi
    1. Zapraszam na pyszną kanapkę z bagietką :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  17. zapisałam sobie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, daj znać jak się udały :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  18. Bagietki rewelacja z tym że moje wychodza strasznie twarde idzie zęby połamać na skórce. Nie wiem co może być przyczyną. Piekłam z tą wodą w naczyniu próbowałam też bez i ciągle tak samo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakiej mąki używasz? Czy temperatura w piekarniku nie jest za niska?
      Może to jest przyczyną?
      Bagietki znane są z tego, że mają chrupiącą skórkę, ale tak przyjemnie chrupiącą :-)
      Będzie mi miło, jeśli będę wiedziała, z kim piszę...
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  19. Bagietki rewelacyjnie wyglądają, muszę spróbować zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. macie rację ;) rewelka, robiłam i POLECAM ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bagietki- pychaaaaa!!

    OdpowiedzUsuń