7 sierpnia 2012

LODY MORELOWO-BRZOSKWINIOWE

Lody pachnące brzoskwiniami i pomarańczami, z lekką nutą cytrynową i rumową 


Czy Wy też polubiliście przygotowanie domowych lodów? 
Moje, jak zwykle, są bez dodatku jajek, ponieważ wolę je zagęścić owocami, które teraz są najlepsze i pachnące. 
Zajmuje to mało czasu i wysiłku (nie potrzeba nawet maszynki do lodów), a efekt powalający i wprawiający w lekkie zdumienie :-), prawda?  
Szukając inspiracji odtworzyłam smak tarty z brzoskwiniami oraz słynnej Tarty z Linzu, "podkręcając" lody (mówiąc językiem kuchennym Jamiego Olivera) skórką z cytryny i rumem. Dzięki temu smakują wyjątkowo i niepowtarzalnie. 
Połączenie karmelizowanych owoców, jogurtu, serka i śmietanki jest bardzo kremowe i gładkie, a lody, nawet po lekkim roztopieniu, puszyste jak najlepszy mus owocowy. 
Takiego smaku nie znajdziecie na sklepowych półkach! 
Zdecydowanie polecam na upały!

Składniki:
  • 450 g brzoskwiń, zważonych po wyjęciu pestek 
  • 350 g moreli,  zważonych po wyjęciu pestek 
  • 200 g cukru brązowego
  • 125 g serka mascarpone
  • 150 g jogurtu naturalnego, gęstego
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 50 ml rumu (w wersji bezalkoholowej zastąpić 2 kroplami olejku rumowego lub pominąć)
Morele i brzoskwinie umyć, osuszyć, podzielić na połowy i usunąć pestki. Zważyć. 
Na patelnię teflonową wsypać cukier. Postawić na dużym ogniu i rozpuścić, do otrzymania karmelu (mieszać od czasu do czasu). 
Dodać połówki moreli i brzoskwiń i gotować na dużym ogniu przez ok.15 minut, często mieszając (owoce powinny się zredukować do 1/2 objętości i wyraźnie zgęstnieć). Ostudzić (bardzo ważne, aby jogurt i śmietanka nie "ścięły" się z owocami). 
Do masy owocowej (powinno jej być ok. 450 g) dodać serek, jogurt, śmietankę, rum (lub olejek rumowy) i skórkę otartą z połowy cytryny (dobrze umytej). 
Całość bardzo dokładnie zmiksować i przetrzeć przez gęste sitko (dzięki temu lody będą gładkie - za pierwszym razem zrezygnowałam z przecierania; skórka z owoców była słabo wyczuwalna, przeszkadzały natomiast błonki z moreli). 

Przełożyć do czystego pojemnika, szczelnie zamknąć i wstawić do zamrażarki na 2 godziny. 
Po tym czasie wyjąć i zmiksować, włożyć do zamrażarki  na 2 godziny. 
Jeszcze raz zmiksować i wstawić do zamrażarki na całą noc. 
Wyjąć z lodówki na 20 minut przed podaniem. 
Nakładać łyżką ogrzaną w gorącej wodzie. 





Smacznego! 

3 komentarze:

  1. Już wiem jaki smak lodów byłby moim ulubionym - Twój ;) Coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, polecam te brzoskwiniowo-morelowe lub miętowe :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. To prawdziwe cuda- Nawet na zdjęciu robią wrażenie--Może być Pani dumna z swojej twórczości -

      Usuń