Kolejne ciasto, które nieodłącznie kojarzy mi się z domem rodzinnym.
Każdego lata obowiązkowo gości na naszym stole i jest lubiane przez wszystkich domowników. Kiedy tylko sad zapełni się pierwszymi jabłkami, od razu w domu czuć zapach puszystego ciasta drożdżowego i cynamonu.
Młode jabłka są cudownie miękkie i soczyste, dzięki czemu nie trzeba ich wcześniej podsmażać. Cynamon jest nieodłącznym i tradycyjnym dodatkiem, w przeciwieństwie do kardamonu, który od niedawna uzupełnił znane mi już wcześniej smaki.
I muszę przyznać, iż sprawdził się w 100 %!
Jeszcze lekko ciepłe ciasto znika w mgnieniu oka, popijane szklanką ciepłego mleka lub kakao.
Polecam!
Każdego lata obowiązkowo gości na naszym stole i jest lubiane przez wszystkich domowników. Kiedy tylko sad zapełni się pierwszymi jabłkami, od razu w domu czuć zapach puszystego ciasta drożdżowego i cynamonu.
Młode jabłka są cudownie miękkie i soczyste, dzięki czemu nie trzeba ich wcześniej podsmażać. Cynamon jest nieodłącznym i tradycyjnym dodatkiem, w przeciwieństwie do kardamonu, który od niedawna uzupełnił znane mi już wcześniej smaki.
I muszę przyznać, iż sprawdził się w 100 %!
Jeszcze lekko ciepłe ciasto znika w mgnieniu oka, popijane szklanką ciepłego mleka lub kakao.
Polecam!
Ciasto drożdżowo-kardamonowe:
(duże)
- 500 g mąki pszennej (użyłam zamojskiej)
- 200 ml mleka (w zależności od wilgotności mąki)
- 30 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 70 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka likieru różanego (można zastąpić rumem lub wódką)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu (opcjonalnie)
- dodatkowo:
- 1,5 kg umytych i osuszonych jabłek o miękkim miąższu (użyłam odmiany Piros)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
- sok z połowy cytryny
- 1 rozkłócone jajko do posmarowania wierzchów
- papier do pieczenia
- jedna tortownica o średnicy 28 cm lub dwie tortownice o średnicy 20 cm lub jedna prostokątna forma o wymiarach 20 cm x 30 cm
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut (w tym czasie powinny zacząć pracować).
Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące).
Jajko ubić z żółtkami, odstawić.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, kardamon, rozczyn, masę jajeczną, masło, alkohol.
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące.
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka.
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1-1,5 godziny.
W międzyczasie przygotować nadzienie jabłkowe:
jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i drobno pokroić (kostka ok. 0,5 cm).
Przełożyć do miski, dodać sok z cytryny (aby jabłka nie ściemniały), cukier i cynamon.
Odstawić na czas wyrastania ciasta. Przed użyciem odlać sok.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 cm x 25 cm.
Cienką warstwą na wierzchu równomiernie wyłożyć przygotowane jabłka (bez soku), zostawiając wolny 2 cm brzeg.
Zrolować wzdłuż dłuższego boku (jak roladę), następnie skleić brzeg, aby jabłka zostały w środku.
Tak przygotowaną roladę pokroić na 14 części-spirali.
Spód każdej spirali lekko zlepić, aby jabłka podczas pieczenia nie przykleiły się do spodu formy.
Spirale układać obok siebie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę lub tortownicę.
Lekko spłaszczyć ręką, aby wypełniły całą używaną formę (na wierzchu powinny być widoczne zwoje z ciasta i jabłek).
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 35 minut.
Po tym czasie wierzch delikatnie posmarować jajkiem.
Wstawić do nagrzanego do 180 ºC piekarnika i piec przez ok. 35-40 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe z wierzchu.
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Lekko ciepłe ciasto polukrować.
- 4 łyżek cukru pudru
- ok. 2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z połowy sparzonej i umytej cytryny (bez białych części)
Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką, do otrzymania żądanej konsystencji, nie spływającej z łyżki (w razie potrzeby dodać cukru pudru lub soku z cytryny).
Smacznego!
bardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) Szklanka mleko jest tu niezbędna, aby smaki były kompletne!
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Piękne ciasto, kojarzy mi się z takim typowo jesiennym wypiekiem :)
OdpowiedzUsuńNiestety, jesień zbliża się wielkimi krokami :-(
UsuńNa szczęście słońce wychodzi zza chmur, więc zostaej jeszcze nadzieja na odrobinę lata :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Wspaniale wyglada! To juz takie jesienne smaki - i nic dziwnego, w koncu lato powoli odchodzi...
OdpowiedzUsuńCześć Maggie :-) Szybko minęło lato, prawda?
UsuńA jaka pogoda na Wyspach?
Pozdrawiam serdecznie!
Basiu,
OdpowiedzUsuńcudne ciasto!
Domowe i z sentymentem.
Uwielbiam takie wypieki.
Dziękuję, lubię takie domowe wypieki, bo pieczone z sercem cieszą nie tylko podniebienie... :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Jabłka z kardamonem - niebo !!!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie :-) Połączenie udane i pyszne!
UsuńZabrałabym kawałek ;)
OdpowiedzUsuńChętnie się podzielę :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!