Delikatne pierożki drożdżowe wypełnione duszonymi kurkami i góralskim serem
Pyszne kurki ciągle dostępne są na bazarach i placach targowych, co mnie bardzo cieszy, bo uwielbiam ich leśny zapach i smak.
Świetnie komponują się z wędzonym oscypkiem i natką pietruszki, tworząc nadzienie pierożkowe pełne charakteru.
Otoczka to słone ciasto drożdżowe, które mieliście okazję poznać przy pierożkach z jagodami, także gotowane na parze, dzięki czemu pozostaje świeże i soczyste.
Dla mnie koniecznym dodatkiem, okraszającym całość, jest smażona na masełku rumiana cebulka.
Prawdziwe pomieszanie smaków, tradycji i nowoczesnej kuchni.
Spróbujcie, bo naprawdę warto!
Składniki:
(na 30 pierożków)
- 500 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 260 ml letniej wody
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju + odrobina do posmarowania kuli z ciasta
- 1/2 łyżeczki soli
- mąka do podsypywania stolnicy
- płaskie naczynie do gotowania na parze lub parowar
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami, odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn i olej i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto (ok. 10 minut, gdyby kleiło się do rąk należy dodać odrobinę mąki). Z ciasta uformować kulę, wierzch posmarować olejem i włożyć do miski.
Miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie wyrośnięte wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, uformować wałek i podzielić na 30 równych części.
Z każdej z nich ulepić kulkę, następnie rozpłaszczyć na placek o średnicy 6-7 cm.
Na środku każdego położyć łyżkę nadzienia kurkowo-serowego, zlepić brzegi formując bułeczkę.
Tak przygotowane układać na papierze pergaminowym, w odległości ok. 5 cm pomiędzy nimi.
Odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Podrośnięte bułeczki gotować na parze przez ok. 12-15 minut.
Podawać z roztopionym masłem lub smażoną cebulką.
Duszone kurki:
- 200 g kurek, bardzo dokładnie oczyszczonych i umytych (bez piasku :-)), pokrojonych, jeśli są duże
- 1/2 cebuli, drobno pokrojonej
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- sól morska do smaku
- 2 małe oscypki, starte na tarce o drobnych oczkach
Na patelni lekko rozgrzać oliwę z masłem. Dodać kurki, cebulkę i czosnek i smażyć na średnim ogniu przez ok. 15 minut, aż cały płyn odparuje.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Wmieszać drobno pokrojoną natkę pietruszki i oscypki.
Smacznego!
Inspiracje: Magazyn "Kuchnia" 08'2009 (przepis na ciasto i sposób przygotowania zmodyfikowany)
Oscypki i kurki? Drożdżowe pierożki? Piszę się na to. :)
OdpowiedzUsuńTak :-) Smaki trochę pomieszane, ale udane!
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Bardzo ciekawe połączenia, muszę wypróbować:) musi smakować cudnie!
OdpowiedzUsuńSmakuje :-)
UsuńPozdrawiam!
Pierożki z oscypkiem już jadłam ale w połączeniu z kurkami jeszcze nie. Zapisane do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńDaj znać, jak się udały!
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Jak tylko dorwę kurki, koniecznie muszę sobie takie pierogi zrobić:) Bardzo dobry blog prowadzisz Basiu:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, teraz jest ich jeszcze bardzo dużo :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Piękne!
OdpowiedzUsuń;-)
Pyszny obiadek ! Świetnie się prezentuje, no i te pyszne kurki :)
OdpowiedzUsuń