11 sierpnia 2012

PIEROŻKI Z KURKAMI I OSCYPKIEM

Delikatne pierożki drożdżowe wypełnione duszonymi kurkami i góralskim serem 



Pyszne kurki ciągle dostępne są na bazarach i placach targowych, co mnie bardzo cieszy, bo uwielbiam ich leśny zapach i smak. 
Świetnie komponują się z wędzonym oscypkiem i natką pietruszki, tworząc nadzienie pierożkowe pełne charakteru. 
Otoczka to słone ciasto drożdżowe, które mieliście okazję poznać przy pierożkach z jagodami, także gotowane na parze, dzięki czemu pozostaje świeże i soczyste. 
Dla mnie koniecznym dodatkiem, okraszającym całość, jest smażona na masełku rumiana cebulka.
Prawdziwe pomieszanie smaków, tradycji i nowoczesnej kuchni. 
Spróbujcie, bo naprawdę warto! 

Składniki:
(na 30 pierożków)
  • 500 g mąki pszennej 
  • 15 g świeżych drożdży
  • 260 ml letniej wody
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju + odrobina do posmarowania kuli z ciasta
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mąka do podsypywania stolnicy
  • płaskie naczynie do gotowania na parze lub parowar
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami, odstawić na 10 minut. 
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn i olej i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto (ok. 10 minut, gdyby kleiło się do rąk należy dodać odrobinę mąki). Z ciasta uformować kulę, wierzch posmarować olejem i włożyć do miski. 
Miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. 
Po tym czasie wyrośnięte wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, uformować wałek i podzielić na 30 równych części. 
Z każdej z nich ulepić kulkę, następnie rozpłaszczyć na placek o średnicy 6-7 cm. 
Na środku każdego położyć łyżkę nadzienia kurkowo-serowego, zlepić brzegi formując bułeczkę. 
Tak przygotowane układać na papierze pergaminowym, w odległości ok. 5 cm pomiędzy nimi. 
Odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. 
Podrośnięte bułeczki gotować na parze przez ok. 12-15 minut. 
Podawać z roztopionym masłem lub smażoną cebulką. 

Duszone kurki: 
  • 200 g kurek, bardzo dokładnie oczyszczonych i umytych (bez piasku :-)), pokrojonych, jeśli są duże 
  • 1/2 cebuli, drobno pokrojonej
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki 
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • sól morska do smaku
  • 2 małe oscypki, starte na tarce o drobnych oczkach
Na patelni lekko rozgrzać oliwę z masłem. Dodać kurki, cebulkę i czosnek i smażyć na średnim ogniu przez ok. 15 minut, aż cały płyn odparuje.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Wmieszać drobno pokrojoną natkę pietruszki i oscypki. 



Smacznego!


Inspiracje: Magazyn "Kuchnia" 08'2009 (przepis na ciasto i sposób przygotowania zmodyfikowany) 

10 komentarzy:

  1. Oscypki i kurki? Drożdżowe pierożki? Piszę się na to. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :-) Smaki trochę pomieszane, ale udane!
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Bardzo ciekawe połączenia, muszę wypróbować:) musi smakować cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierożki z oscypkiem już jadłam ale w połączeniu z kurkami jeszcze nie. Zapisane do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać, jak się udały!
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Jak tylko dorwę kurki, koniecznie muszę sobie takie pierogi zrobić:) Bardzo dobry blog prowadzisz Basiu:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, teraz jest ich jeszcze bardzo dużo :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Pyszny obiadek ! Świetnie się prezentuje, no i te pyszne kurki :)

    OdpowiedzUsuń