20 sierpnia 2012

PŁASKIE CHLEBKI (JAK PITA)

Płaskie chlebki na jogurcie, wg przepisu Nigelli (w oryginale "Nigellan flatbread") 


Przygotowanie orientalnego w smaku obiadu rozpoczęłam od upieczenia domowego pieczywa wg pomysłu Nigelli. Chlebki nie wyszły tak płaskie jak pity, jednak charakterystyczny smak został zachowany (a to dzięki dodatkowi jogurtu do wyrabiania ciasta).
Są niezwykle delikatne i miękkie, więc świetnie chłoną sos i soki wypływające z soczystych grillowanych kotlecików!

Składniki:
(na 10 chlebków) 
  • 500 g mąki pszennej (użyłam zamojskiej) + dodatkowo do podsypywania stolnicy
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki oleju
  • 300 ml ciepłej wody źródlanej
  • papier do pieczenia
  • jajko + 1 łyżka jogurtu, rozmieszane, do posmarowania wierzchu chlebków
  • sezam lub mak do posypania (Nigella użyła czarnuszki, stąd nazwa chlebków "Nigellan flatbread") 
W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, odstawić na 10 minut (w tym czasie drożdże powinny zacząć "pracować"). 
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, rozczyn, oliwę i jogurt. 
Wyrobić ciasto, dopóki nie stanie się elastyczne i będzie odchodzić od ręki, w razie potrzeby dodać odrobinę mąki więcej. 
Z ciasta uformować kulę i włożyć do miski. 
Przykryć folią spożywczą i ściereczką, odstawić w  ciepłe miejsce na 1 godzinę. 
Po tym czasie ciasto powinno być elastyczne i dobrze wyrośnięte. 
Wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i podzielić na 10 części. 
Z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować na jajowaty placek o szerokości ok. 7 cm i długości ok. 10 cm. 

Odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut, aby bułeczki podrosły. 

Rozgrzać piekarnik do 220 ºC


Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem z jogurtem, posypać, według uznania, makiem lub sezamem (Nigella używa czarnuszki, wcześniej też nacina bułeczki ukośnie ostrym nożem). 
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 10-15 minut, dopóki chlebki nie staną się złociste z wierzchu. 
Studzić na kratce kuchennej. 

Jutro przepis na pyszne, orientalne kotleciki, idealne do chlebków. 

Smacznego!

Inspiracje: "How to be a Domestic Goddess" Nigella Lawson (sposób przygotowania zmodyfikowany)

6 komentarzy:

  1. Gdy patrzę na te bułeczki, to aż mam ochotę lecieć do kuchni i zagnieść ciasto. Muszę kiedyś zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :-) Zrobienie ich jest proste :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie najlepsze, nie mają sobie równych :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Ale świetny przepis, na pewno wypróbuję, byłby idealne do domowych hamburgerów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne z kotlecikami, u mnie jutro wersja orientalna :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń