...i sosem ogórkowo-jogurtowym
Orientalna kuchnia w zasięgu ręki :-)
A wszystko dzięki temu, że moje magiczne pudełko z przyprawami ciągle się powiększa i powiększa (szafka kuchenna, w której "rezyduje" owo pudło pachnie osobliwą mieszanką wszystkich zebranych weń przypraw, od oregano po nowy nabytek, czyli garam masalę).
I ciągle kusi, aby przygotować nowe smaki :-)
Właściwie to jest to fast-food w wydaniu domowym, idealny na wieczorne spotkanie przy szklance schłodzonego napoju (chlebki można upiec poprzedniego dnia, sos przygotować wcześniej, a uformowane kotleciki mogą czekać w lodówce na swój czas).
Kuchnie świata pomieszały się zupełnie w tym zestawieniu, bo mamy chlebki a'la pity, kotleciki a'la kebab i sos a'la tzatziki :-) Do tego mnóstwo świeżych polskich warzyw i papryczka chili dla lubiących pikantne dania!
Zachęcające, prawda?
Zdecydowanie polecam!
Składniki na kotleciki:
(na 10 sztuk)
- 300 g świeżo zmielonego mięsa cielęcego
- 1/2 dużej cebuli (startej na tarce o dużych oczkach)
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 3 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka przyprawy "garam masala"
- 1 żółtko
- ok. 50 g sera "Bursztyn", drobno startego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Wszystkie składniki wymieszać ręką w dużej misce. Wilgotnymi dłońmi formować podłużne kotleciki (długość ok. 6 cm, szerokość ok. 1,5 cm), układać na talerzu. Schłodzić przez 30 minut.
Smażyć partiami na średnio rozgrzanej patelni teflonowej (bez tłuszczu), do lekkiego zrumienienia z każdej strony (od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, aby kotleciki nie przywarły do dna i były usmażone z każdej strony).
Gotowy kotlet przed podaniem przekroić, aby sprawdzić, czy jest wystarczająco wysmażony.
Sos jogurtowo-ogórkowy:
- 2 duże ogórki gruntowe, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
- 2 łyżki majonezu
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 1 łyżka drobno pokrojonego koperku
- 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
- 1 łyżka sosu chili (opcjonalnie)
- 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- szczypta mielonej kolendry i kminu
Starte ogórki lekko posolić i odstawić na 10 minut. Powstały sok odcisnąć i wylać.
Miąższ ogórkowy przełożyć do miski, dodać majonez, jogurt, sok z cytryny, sos chili i wszystkie pozostałe przyprawy, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodatkowo:
- czerwona cebulka, pokrojona w talarki
- plasterki pomidora
- czerwona papryka
- papryczka chili (opcjonalnie)
- ogórek kiszony
- inne dowolne warzywa
- ketchup, musztarda
Chlebki pita opiec, aby wierzch stał się chrupiący (ok. 5 minut w piekarniku nagrzanym do 220 ºC, pod grillem). Przekroić poziomo.
Posmarować sosem ogórkowym, polać ketchupem.
Ułożyć kotleciki i warzywa.
Smacznego!
Lubię takie jedzonko. Dziękuję za dodanie przepisu w akcji psiankowatej. Zapraszam z kolejnymi pysznościami
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie zgłoszę jeszcze inne przepisy :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
super:) uwielbiam domowe burgery!
OdpowiedzUsuńNie ma lepszych niż domowe, prawda?
UsuńPozdrawiam serdecznie!
domowe zawsze 100 razy lepiej smakują i do tego o ile zdrowsze :) smakowicie wyglądają!
OdpowiedzUsuńtak, i za to je lubię, bo wiem, co jest w środku :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
ten sos mnie kusi!:) brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję, jeśli lubisz greckie klimaty to będzie Ci smakował :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Basiu,
OdpowiedzUsuńTwoje burgery z małymi kotlecikami i orientalnymi przyprawami muszą być bardzo smakowite. Takie domowe są zdecydowanie najlepsze, bo i warzywa można wybrać takie, jakie się lubi, bułkę i sosy :)
Poza tym to fajna zabawa przy robieniu.
Pozdrawiam serdecznie,
E.
Frajda zrobienia i samo gotowanie są baaaaardzo odprężające :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!