17 sierpnia 2012

ROLADA MALINOWO-BORÓWKOWA

Waniliowy biszkopt zrolowany z masą różaną, malinami i borówkami amerykańskimi 


Zdałam sobie sprawę, że od 3 lat nie piekłam żadnej słodkiej rolady, więc najwyższy czas nadrobić te zaległości. Ostatnio moją uwagę bardzo przykuwała czekolada, w każdej postaci, dlatego tym razem nie użyję jej do wypieku (przepraszam wszystkich czekoladoholików, niedługo się poprawię, obiecuję :-)). 
Ciasto biszkoptowe jest bardzo puszyste, a tym samym plastyczne, więc rolownie nie przysparza żadnych problemów, a ciasto nie pęka. 
Przepis jest na tyle prosty i szybki, że nawet nie zauważycie, kiedy zrobicie to cudo (15 minut - przygotowanie ciasta, bez czasu pieczenia + 10 minut - przygotowanie masy i zrolowanie, bez czasu chłodzenia, krótko, prawda?)
Środek wypełniony masą o lekkim akcencie różanym, świetnym uzupełnieniem dla świeżych malin i borówek amerykańskich. 
Wierzch bez dodatkowych akcentów, wystarczy odrobina cukru pudru. 
Całość bardzo delikatna i zwiewna! 


Biszkopt waniliowy:
  • 3 jajka, oddzielnie białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 75 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie)
  • papier do pieczenia (dobrej jakości, najlepszy pergamin brązowy) 
  • czysta ściereczka kuchenna
  • duża blacha piekarnikowa (35 cm x 40 cm) 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
Łyżka po łyżce dodawać cukier puder, ubijać przez 6 minut, aż masa wyraźnie się napowietrzy i zgęstnieje.  
Teraz kolejno dodać żółtka i pastę waniliową (jeśli używamy), ubijać przez następne 7 minut. 
Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. 
Przesiać do masy jajecznej.
Wymieszać przez 30 sekund mikserem ustawionym na najniższe obroty (delikatnie, aby masa nie straciła powietrza i była puszysta). 
Przełożyć do przygotowanej blachy, delikatnie i równomiernie rozsmarować na całej powierzchni. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175 ºC przez ok. 15 minut (ciasto powinno odstawać od brzegów). 
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy).
Wystudzić na kratce kuchennej przez 5 minut. 
Z ciepłego ciasta zdjąć papier, ciasto przełożyć na czystą ściereczkę, wierzch przykryć arkuszem papieru do pieczenia i całość zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu. 
Pozostawić do ostudzenia (ok. 1,5 godziny, moje czekało tak do następnego dnia). 


Poncz:

  • sok z połowy cytryny (ok. 3 łyżki)
  • 50 ml wódki (lub wody w wersji bezalkoholowej)
  • 1 łyżka syropu malinowego lub innego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 

Krem różany:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 125 g serka mascarpone
  • 180 ml śmietanki 30% tłuszczu, bardzo mocno schłodzonej
  • 1 łyżeczka konfitury różanej
  • dodatkowo
  • ok. 100 g malin
  • ok. 100 g borówek amerykańskich

Śmietankę przelać do zimnej miski, dodać serek mascarpone, cukier puder i konfiturę różaną. Ubić na sztywną pianę mikserem ustawionym na wysokie obroty (ok. 1,5 minuty). 

Ciasto biszkoptowe delikatnie odwinąć z papieru i ściereczki.
Położyć na stolnicy lub desce.

Równomiernie nasączyć ponczem. 
Posmarować przygotowanym kremem, następnie powciskać maliny i borówki. 
Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. 
Wstawić do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Kroić bardzo ostrym nożem. 


Smacznego! 



16 komentarzy:

  1. nigdy jeszcze nie zrobiła rolady
    a ta Twoje jest zdecydowanie piękna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, smakuje jak torcik, ale ma bardziej finezyjną formę :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. ale piękna, bardzo smakowita.

    OdpowiedzUsuń
  3. zapraszam do akcji z nagrodami! :)
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/w-malinowym-raju

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie skorzystam :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Basiu, udało Ci się stworzyć prawdziwe deserowe lato! Przepiekne, a na pewni i przepyszne :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jak pięknie napisałaś :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. wygląda po prostu perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeszcze nigdy nie robiłam rolady, muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, zabawa jest przy tym przednia!
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. Gdy ktoś ma w rękach precyzję (wróżki) to rolada nie sprawia trudności - wystarczy trochę grubsza warstwa ciasta- i już trudniej zrolować - Gdy ma się talent - wykona -stworzy się cudowność -doskonałość - arcydzieło -

    OdpowiedzUsuń
  8. Fotografia przewyższa rzeczywistość -nie trzeba fantazjować -odczuwa się smak patrząc na taką roladę -jak ze snu - czy z marzeń -

    OdpowiedzUsuń