Zdałam sobie sprawę, że od 3 lat nie piekłam żadnej słodkiej rolady, więc najwyższy czas nadrobić te zaległości. Ostatnio moją uwagę bardzo przykuwała czekolada, w każdej postaci, dlatego tym razem nie użyję jej do wypieku (przepraszam wszystkich czekoladoholików, niedługo się poprawię, obiecuję :-)).
Ciasto biszkoptowe jest bardzo puszyste, a tym samym plastyczne, więc rolownie nie przysparza żadnych problemów, a ciasto nie pęka.
Przepis jest na tyle prosty i szybki, że nawet nie zauważycie, kiedy zrobicie to cudo (15 minut - przygotowanie ciasta, bez czasu pieczenia + 10 minut - przygotowanie masy i zrolowanie, bez czasu chłodzenia, krótko, prawda?)
Środek wypełniony masą o lekkim akcencie różanym, świetnym uzupełnieniem dla świeżych malin i borówek amerykańskich.
Wierzch bez dodatkowych akcentów, wystarczy odrobina cukru pudru.
Całość bardzo delikatna i zwiewna!
Biszkopt waniliowy:
- 3 jajka, oddzielnie białka i żółtka
- szczypta soli
- 100 g cukru pudru
- 75 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie)
- papier do pieczenia (dobrej jakości, najlepszy pergamin brązowy)
- czysta ściereczka kuchenna
- duża blacha piekarnikowa (35 cm x 40 cm)
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Łyżka po łyżce dodawać cukier puder, ubijać przez 6 minut, aż masa wyraźnie się napowietrzy i zgęstnieje.
Teraz kolejno dodać żółtka i pastę waniliową (jeśli używamy), ubijać przez następne 7 minut.
Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Przesiać do masy jajecznej.
Wymieszać przez 30 sekund mikserem ustawionym na najniższe obroty (delikatnie, aby masa nie straciła powietrza i była puszysta).
Przełożyć do przygotowanej blachy, delikatnie i równomiernie rozsmarować na całej powierzchni. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175 ºC przez ok. 15 minut (ciasto powinno odstawać od brzegów).
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy).
Wystudzić na kratce kuchennej przez 5 minut.
Z ciepłego ciasta zdjąć papier, ciasto przełożyć na czystą ściereczkę, wierzch przykryć arkuszem papieru do pieczenia i całość zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu.
Pozostawić do ostudzenia (ok. 1,5 godziny, moje czekało tak do następnego dnia).
Poncz:
- sok z połowy cytryny (ok. 3 łyżki)
- 50 ml wódki (lub wody w wersji bezalkoholowej)
- 1 łyżka syropu malinowego lub innego
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Krem różany:
- 2 łyżki cukru pudru
- 125 g serka mascarpone
- 180 ml śmietanki 30% tłuszczu, bardzo mocno schłodzonej
- 1 łyżeczka konfitury różanej
- dodatkowo
- ok. 100 g malin
- ok. 100 g borówek amerykańskich
Ciasto biszkoptowe delikatnie odwinąć z papieru i ściereczki.
Położyć na stolnicy lub desce.
Równomiernie nasączyć ponczem.
Posmarować przygotowanym kremem, następnie powciskać maliny i borówki.
Zwinąć wzdłuż dłuższego boku.
Wstawić do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Kroić bardzo ostrym nożem.
Smacznego!
nigdy jeszcze nie zrobiła rolady
OdpowiedzUsuńa ta Twoje jest zdecydowanie piękna
Polecam, smakuje jak torcik, ale ma bardziej finezyjną formę :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
ale piękna, bardzo smakowita.
OdpowiedzUsuńdziękuję :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
zapraszam do akcji z nagrodami! :)
OdpowiedzUsuńhttp://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/w-malinowym-raju
Chętnie skorzystam :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Basiu, udało Ci się stworzyć prawdziwe deserowe lato! Przepiekne, a na pewni i przepyszne :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję, jak pięknie napisałaś :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
wygląda po prostu perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Idealna:)coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńCieszę się Basiu :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
jeszcze nigdy nie robiłam rolady, muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńPolecam, zabawa jest przy tym przednia!
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Gdy ktoś ma w rękach precyzję (wróżki) to rolada nie sprawia trudności - wystarczy trochę grubsza warstwa ciasta- i już trudniej zrolować - Gdy ma się talent - wykona -stworzy się cudowność -doskonałość - arcydzieło -
OdpowiedzUsuńFotografia przewyższa rzeczywistość -nie trzeba fantazjować -odczuwa się smak patrząc na taką roladę -jak ze snu - czy z marzeń -
OdpowiedzUsuń