Tak proste w przygotowaniu, że aż banalne :-)
Wszyscy wielbiciele brownies zapieją z zachwytu, bo ciasto jest niezwykle typowe dla swojego gatunku:
baaardzo mocny smak czekolady wzmocnionej likierem kawowym, a wszystko w lekko ciągnącym stylu.
Świetne z filiżanką ulubionej kawy :-) Uwaga: daje dużą dawkę pozytywnej energii!!!
Jeśli pieczesz to ciasto po raz pierwszy to pamiętaj, że jego zaletą jest lekko zakalcowaty stan :-)
Zdecydowanie polecam!
P.S. W najbliższym czasie nie będę publikować nowych postów ani odwiedzać zaprzyjaźnionych blogów, ponieważ nadszedł czas wymarzonego odpoczynku :-)
Na wszystkie komentarze odpowiem po powrocie :-)
A już niedługo nowe, portugalskie smaki :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Składniki:
- 160 g masła
- 180 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 265 g cukru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
- 200 g mąki pszennej
- 125 ml likieru kawowego
- papier do pieczenia
- forma do pieczenia o wymiarach 25 cm x 25 cm
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło roztopić w garnuszku, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Odstawić na 10 minut (w tym czasie czekolada powinna się roztopić), wymieszać. Lekko ostudzić.
W misie zmiksować jajka z cukrem, aby cukier się rozpuścił (ok. 5 minut).
Dodać likier, szczyptę soli i kawę rozpuszczalną. Wymieszać.
Przesiać mąkę i wlać roztopioną z masłem czekoladę.
Zmiksować na wolnych obrotach przez ok. 2 minuty (do połączenia składników).
Przełożyć do przygotowanej formy.
Piekarnik włączyć i ustawić temp. 180 C.
Wstawić ciasto i piec przez ok. 30-35 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (patyczek nie może być oblepiony surowym ciastem, ale mogą na nim pozostać ślady ciasta).
Wygląda wspaniale! Cudowne zdjcia, jak zawsze Basiu!
OdpowiedzUsuńUdanego wypoczynku i dużo nowych, pięknych wrażeń! Pozdrawiam!
Uwielbiam brownies, kawowego jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńUdanego urlopu! :)
Brownies to jedno z moich ulubionych ciast - na ciepło z lodami... niebo w gębie. Jako maniakalna kawiara w radością przyjmuję Twoją wersję kawowego brownies:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie dodatek likieru kawowego - mysle, ze przetestuje juz wkrotce.
OdpowiedzUsuńUdanego wypoczynku!
Wygląda lepiej, niż dobrze.
OdpowiedzUsuńJa też nie robiłam jeszcze kawowego brownie, ale chyba się skuszę :)
Ciacho czekoladowe jak dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńTak więc życzę udanego wypoczynku!
OdpowiedzUsuńA co do brownies wygląda uroczo!
kocham brownie!:)
OdpowiedzUsuńmmmmm można się zapomnieć :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cienie od tego patrzenia na to ciacho mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńznam kogoś kto zapiałby z zachwytu ;-)))
OdpowiedzUsuńCudne, do wypróbowania koniecznie;)
OdpowiedzUsuńdo ulubionych, jutro będą na moim stole:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam za miłe słowa i życzenia! Jesteście najlepsi!!!
OdpowiedzUsuńWróciłam, choć jeszcze nie jestem rozpakowana :-) z
Za to mogę obiecać mnóstwo nowych smaków, już wkrótce!
Pozdrawiam serdecznie!
cudnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)