11 września 2012

BROWNIES KAWOWE (I WYMARZONY URLOP :-))

Ciągnące ciasto o smaku czekolady i likieru kawowego! 



Tak proste w przygotowaniu, że aż banalne :-) 
Wszyscy wielbiciele brownies zapieją z zachwytu, bo ciasto jest niezwykle typowe dla swojego gatunku:
baaardzo mocny smak czekolady wzmocnionej likierem kawowym, a wszystko w lekko ciągnącym stylu. 
Świetne z filiżanką ulubionej kawy :-) Uwaga: daje dużą dawkę pozytywnej energii!!!
Jeśli pieczesz to ciasto po raz pierwszy to pamiętaj, że jego zaletą jest lekko zakalcowaty stan :-) 
Zdecydowanie polecam! 

P.S. W najbliższym czasie nie będę publikować nowych postów ani odwiedzać zaprzyjaźnionych blogów, ponieważ nadszedł czas wymarzonego odpoczynku :-) 
Na wszystkie komentarze odpowiem po powrocie :-) 
A już niedługo nowe, portugalskie smaki :-)

Pozdrawiam serdecznie!
Basia



Składniki: 
  • 160 g masła
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 265 g cukru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 125 ml likieru kawowego
  • papier do pieczenia
  • forma do pieczenia o wymiarach 25 cm x 25 cm 
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Masło roztopić w garnuszku, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Odstawić na 10 minut (w tym czasie czekolada powinna się roztopić), wymieszać. Lekko ostudzić. 
W misie zmiksować jajka z cukrem, aby cukier się rozpuścił (ok. 5 minut). 
Dodać likier, szczyptę soli i kawę rozpuszczalną. Wymieszać. 
Przesiać mąkę i wlać roztopioną z masłem czekoladę. 
Zmiksować na wolnych obrotach przez ok. 2 minuty (do połączenia składników). 
Przełożyć do przygotowanej formy. 
Piekarnik włączyć i ustawić temp. 180 C. 
Wstawić ciasto i piec przez ok. 30-35 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (patyczek nie może być oblepiony surowym ciastem, ale mogą na nim pozostać ślady ciasta). 


Smacznego!

Inspiracje: Blog "Moje Wypieki" (dziękuję Pani Dorocie :-))

15 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale! Cudowne zdjcia, jak zawsze Basiu!

    Udanego wypoczynku i dużo nowych, pięknych wrażeń! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam brownies, kawowego jeszcze nie robiłam.
    Udanego urlopu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brownies to jedno z moich ulubionych ciast - na ciepło z lodami... niebo w gębie. Jako maniakalna kawiara w radością przyjmuję Twoją wersję kawowego brownies:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi sie dodatek likieru kawowego - mysle, ze przetestuje juz wkrotce.
    Udanego wypoczynku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda lepiej, niż dobrze.
    Ja też nie robiłam jeszcze kawowego brownie, ale chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciacho czekoladowe jak dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak więc życzę udanego wypoczynku!
    A co do brownies wygląda uroczo!

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmmm można się zapomnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż ślinka cienie od tego patrzenia na to ciacho mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. znam kogoś kto zapiałby z zachwytu ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudne, do wypróbowania koniecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  12. do ulubionych, jutro będą na moim stole:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję Wam za miłe słowa i życzenia! Jesteście najlepsi!!!
    Wróciłam, choć jeszcze nie jestem rozpakowana :-) z
    Za to mogę obiecać mnóstwo nowych smaków, już wkrótce!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. cudnie się prezentuje:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń