Makaron razowy z sosem pieczarkowym i delikatnymi klopsikami
Jadłam w jednej z krakowskich restauracji specjalizującej się w makaronach i kuchni włoskiej i postanowiłam odtworzyć te smaki w domowym zaciszu.
Przygotowanie sosu nie jest zbyt pracochłonne, a wcześniej czeka nas odrobina zabawy przy lepieniu pulpecików (mali kuchenni pomocnicy na pewno się ucieszą :-)).
Wykorzystajcie swój ulubiony makaron (ja uwielbiam lekko orzechowy w smaku pełnoziarnisty i taki ugotowałam).
Pomysł na sobotni obiad pełen smaku!
Zdecydowanie polecam!
Składniki na klopsiki:
(dla 4 głodnych osób)
- 500 g świeżo zmielonego mięsa cielęcego
- 1/2 dużej cebuli (startej na tarce o dużych oczkach)
- 1/2 suchej bułki namoczonej w zimnej wodzie, odciśniętej
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 łyżka koperku
- 3 łyżki natki pietruszki
- 2 żółtka
- 100 g sera "Bursztyn" drobno startego
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Wszystkie składniki wymieszać ręką w dużej misce. Wilgotnymi dłońmi formować klopsiki wielkości dużego orzecha laskowego, układać na talerzu.
Smażyć partiami na mocno rozgrzanej patelni teflonowej (bez tłuszczu), do lekkiego zrumienienia z każdej strony (od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, dzięki czemu klopsiki pięknie się usmażą).
Gorące wrzucać od razu do gotującego się sosu pieczarkowego.
Sos pieczarkowy:
Smacznego!
Sos pieczarkowy:
- 150 g pieczarek, oczyszczonych, pokrojonych na drobne kawałki
- 1 mała cebulka, drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1 łyżka oleju
- 200 ml śmietanki słodkiej 18% tłuszczu
- sól i pieprz do smaku
- dodatkowo:
- 1 opakowanie ulubionego makaronu, ugotowanego + odrobina wody z gotowania (do uregulowania gęstości sosu)
- starty ser do posypania
Olej rozgrzać na patelni, dodać czosnek i cebulkę i lekko zrumienić. Dodać pieczarki i poddusić przez ok. 5 minut, aż prawie cała woda z pieczarek odparuje.
Wlać śmietankę, zagotować i pogotować na wolnym ogniu przez ok. 5 minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, pamiętając, iż po dodaniu pulpecików smaki mogą się lekko zmienić.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, pamiętając, iż po dodaniu pulpecików smaki mogą się lekko zmienić.
Dodać usmażone klopsiki i gotować kolejne 10 minut (na wolnym ogniu).
Dodać makaron (z odrobiną wody z gotowania), zagrzać, do uzyskania pożądanej konsystencji sosu (makaron chłonie sos i lekko go zagęszcza).
Wierzch posypać startym serem.
Pięknie podany :) Smakowo - na pewno nie ma zastrzeżeń. Sos śmietanowy, grzyby i makaron to jedno z moich ulubionych połączeń.
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukałam fajnego przepisu na makaron i już wiem, co zrobię dzisiaj na obiad :)
OdpowiedzUsuńPieknie wyglada na talerzu a pewnie jeszcze lepiej smakuje:)
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł na makaron!:)
OdpowiedzUsuńO, pięknie, właśnie myślałam o tym jak wykorzystać dobrze mielone mięso.
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Uwielbiam sosik pieczarkowy... Z takimi pulpecikami jeszcze nie próbowałam, musi smakować wybornie;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam sos pieczarkowy, ale przyznam, że z makaronem go jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńCzarujący zestaw:)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej moje klimaty, super:)
OdpowiedzUsuńMniam, ale apetycznie! ;-))
OdpowiedzUsuńwyglada superancko, ale mam pytanie jaki to makaron - firma:
OdpowiedzUsuń"Wykorzystajcie swój ulubiony makaron (ja uwielbiam lekko orzechowy pełnoziarnisty"
Witaj :-)
UsuńMam prośbę; proszę podpisuj się choć imieniem, abym wiedziała, z kim rozmawiam. Ok?
Lubię makaron z pełnego ziarna Lubelli.
Pozdrawiam serdecznie!
Bardzo dziekuje za odpowiedz, a o podpisywaniu sie nawet nie pomyslalam, rzeczywiscie sympatyczniej rozmawiac z osoba. pozdrawiam
UsuńLuiza
Dziękuję Luizo i pozdrawiam serdecznie!
UsuńSmacznego!
bardzo dobre połączenie smaków; pytanie do Anonimowego, co to za makaron ten orzechowy pełnoziarnisty?
OdpowiedzUsuńMaju! Miałam na myśli lekko orzechowy w smaku makaron pełnoziarnisty, a nie orzechowy makaron :-) Taki skrót myślowy :-)
OdpowiedzUsuńJuż wprowadziłam zmiany do opisu, żeby nie mylić innych :-)
A swoją drogą to ten smak makaronu z pełnego ziarna jest moim zdaniem o niebo lepszy od zwykłej pasty; bogatszy i niecodzienny :-) Co o nim myślisz?
Pozdrawiam serdecznie!
bardzo apetycznie wygląda, aż dostałam apetytu na taki obiadek:)
OdpowiedzUsuńAle pycha! Taki sos i makaron - genialne polaczenie i jeszcze duza ilosc natki pietruszki :)
OdpowiedzUsuńŚliczne te pulpeciki:)
OdpowiedzUsuńJa lubię makaron orkiszowy, próbowałaś?
Ma właśnie wspaniały orzechowy smak.
Pozdrawiam:)
Dziękuję Zufik :-)
UsuńUwielbiam makaron orkiszowy, to mój numer 2 (za gryczanym)!
Pozdrawiam serdecznie!
Takie makarony z sosikami lubię :)! Ponieważ od dawna nie mieszkam w Polsce nie wiem tylko jaki to jest ser Bursztyn i ser do posypania...to parmezan? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSer "Bursztyn" to odkryty przeze mnie dla domowej kuchni kilka lat temu polski ser dojrzewający, smakiem bardzo podobny do parmezanu (a moim zdaniem nawet lepszy).
UsuńŚwietnie pasuje do pulpetów, makaronów, zup, zapiekanek i kanapek - po prostu rewelacyjny.
Z powodzeniem możesz go zastąpić parmezanem, jeśli nie masz dostępu do sklepów z polskimi produktami.
Pozdrawiam serdecznie z Krakowa!
Dziękuję za wyjaśnienie i pozdrawiam :)!
UsuńMakaron z tak pysznymi dodatkami musi smakować rewelacyjnie ! Pięknie podane i bardzo pysznie wygląda ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Kraków, uwielbiam włoskie restauracje, uwielbiam makaron i Twojego bloga! Kupiłaś mnie tym zestawieniem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za mię słowa!
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Wygląda konkretnie i smacznie. Lubię pulpeciki na obiad.
OdpowiedzUsuńApetycznie, mniam! ;)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda.Porcja taka jak dla mnie,tylko gdzie ten sos pieczarkowy.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuń