28 września 2012

MAKARON Z SOSEM PIECZARKOWYM I PULPECIKAMI

Makaron razowy z sosem pieczarkowym i delikatnymi klopsikami 


Jadłam w jednej z krakowskich restauracji specjalizującej się w makaronach i kuchni włoskiej i postanowiłam odtworzyć te smaki w domowym zaciszu. 
Przygotowanie sosu nie jest zbyt pracochłonne, a wcześniej czeka nas odrobina zabawy przy lepieniu pulpecików (mali kuchenni pomocnicy na pewno się ucieszą :-)). 
Wykorzystajcie swój ulubiony makaron (ja uwielbiam lekko orzechowy w smaku pełnoziarnisty i taki ugotowałam). 
Pomysł na sobotni obiad pełen smaku!
Zdecydowanie polecam! 




Składniki na klopsiki:
(dla 4 głodnych osób) 
  • 500 g świeżo zmielonego mięsa cielęcego
  • 1/2 dużej cebuli (startej na tarce o dużych oczkach)
  • 1/2 suchej bułki namoczonej w zimnej wodzie, odciśniętej
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 łyżka koperku
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 2 żółtka
  • 100 g sera "Bursztyn" drobno startego
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Wszystkie składniki wymieszać ręką w dużej misce. Wilgotnymi dłońmi formować klopsiki wielkości dużego orzecha laskowego, układać na talerzu. 
Smażyć partiami na mocno rozgrzanej patelni teflonowej (bez tłuszczu), do lekkiego zrumienienia z każdej strony (od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, dzięki czemu klopsiki pięknie się usmażą). 
Gorące wrzucać od razu do gotującego się sosu pieczarkowego. 

Sos pieczarkowy:
  • 150 g pieczarek, oczyszczonych, pokrojonych na drobne kawałki
  • 1 mała cebulka, drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 łyżka oleju
  • 200 ml śmietanki słodkiej 18% tłuszczu
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatkowo:
  • 1 opakowanie ulubionego makaronu, ugotowanego + odrobina wody z gotowania (do uregulowania gęstości sosu) 
  • starty ser do posypania
Olej rozgrzać na patelni, dodać czosnek i cebulkę i lekko zrumienić. Dodać pieczarki i poddusić przez ok. 5 minut, aż prawie cała woda z pieczarek odparuje. 
Wlać śmietankę, zagotować i pogotować na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. 
Doprawić do smaku solą i pieprzem, pamiętając, iż po dodaniu pulpecików smaki mogą się  lekko zmienić. 
Dodać usmażone klopsiki i gotować kolejne 10 minut (na wolnym ogniu). 
Dodać makaron (z odrobiną wody z gotowania), zagrzać, do uzyskania pożądanej konsystencji sosu (makaron chłonie sos i lekko go zagęszcza). 
Wierzch posypać startym serem. 

Smacznego!

29 komentarzy:

  1. Pięknie podany :) Smakowo - na pewno nie ma zastrzeżeń. Sos śmietanowy, grzyby i makaron to jedno z moich ulubionych połączeń.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie szukałam fajnego przepisu na makaron i już wiem, co zrobię dzisiaj na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieknie wyglada na talerzu a pewnie jeszcze lepiej smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny pomysł na makaron!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, pięknie, właśnie myślałam o tym jak wykorzystać dobrze mielone mięso.
    Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam sosik pieczarkowy... Z takimi pulpecikami jeszcze nie próbowałam, musi smakować wybornie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam sos pieczarkowy, ale przyznam, że z makaronem go jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak najbardziej moje klimaty, super:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglada superancko, ale mam pytanie jaki to makaron - firma:
    "Wykorzystajcie swój ulubiony makaron (ja uwielbiam lekko orzechowy pełnoziarnisty"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :-)
      Mam prośbę; proszę podpisuj się choć imieniem, abym wiedziała, z kim rozmawiam. Ok?
      Lubię makaron z pełnego ziarna Lubelli.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. Bardzo dziekuje za odpowiedz, a o podpisywaniu sie nawet nie pomyslalam, rzeczywiscie sympatyczniej rozmawiac z osoba. pozdrawiam
      Luiza

      Usuń
    3. Dziękuję Luizo i pozdrawiam serdecznie!
      Smacznego!

      Usuń
  10. bardzo dobre połączenie smaków; pytanie do Anonimowego, co to za makaron ten orzechowy pełnoziarnisty?

    OdpowiedzUsuń
  11. Maju! Miałam na myśli lekko orzechowy w smaku makaron pełnoziarnisty, a nie orzechowy makaron :-) Taki skrót myślowy :-)
    Już wprowadziłam zmiany do opisu, żeby nie mylić innych :-)
    A swoją drogą to ten smak makaronu z pełnego ziarna jest moim zdaniem o niebo lepszy od zwykłej pasty; bogatszy i niecodzienny :-) Co o nim myślisz?

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo apetycznie wygląda, aż dostałam apetytu na taki obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pycha! Taki sos i makaron - genialne polaczenie i jeszcze duza ilosc natki pietruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczne te pulpeciki:)
    Ja lubię makaron orkiszowy, próbowałaś?
    Ma właśnie wspaniały orzechowy smak.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Zufik :-)
      Uwielbiam makaron orkiszowy, to mój numer 2 (za gryczanym)!
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  15. Takie makarony z sosikami lubię :)! Ponieważ od dawna nie mieszkam w Polsce nie wiem tylko jaki to jest ser Bursztyn i ser do posypania...to parmezan? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ser "Bursztyn" to odkryty przeze mnie dla domowej kuchni kilka lat temu polski ser dojrzewający, smakiem bardzo podobny do parmezanu (a moim zdaniem nawet lepszy).
      Świetnie pasuje do pulpetów, makaronów, zup, zapiekanek i kanapek - po prostu rewelacyjny.
      Z powodzeniem możesz go zastąpić parmezanem, jeśli nie masz dostępu do sklepów z polskimi produktami.
      Pozdrawiam serdecznie z Krakowa!

      Usuń
    2. Dziękuję za wyjaśnienie i pozdrawiam :)!

      Usuń
  16. Makaron z tak pysznymi dodatkami musi smakować rewelacyjnie ! Pięknie podane i bardzo pysznie wygląda ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam Kraków, uwielbiam włoskie restauracje, uwielbiam makaron i Twojego bloga! Kupiłaś mnie tym zestawieniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za mię słowa!
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  18. Wygląda konkretnie i smacznie. Lubię pulpeciki na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  19. Smakowicie wygląda.Porcja taka jak dla mnie,tylko gdzie ten sos pieczarkowy.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń