Delikatne drożdżowe pierożki z mięsem, egzotycznie przyprawione
Nic na to nie poradzę, że jestem pierogomaniakiem :-), ale muszę jednocześnie przyznać, że takich wcześniej nie jadłam...
Gotowane na parze, z mięsem mielonym przyprawionym cebulką, czosnkiem, natką pietruszki, sosem sojowym i świeżym imbirem. Połączenie nader zaskakujące i niezwykle udane.
Sposób gotowania jest tu niezwykle ważny, ponieważ soki z mięsa i przypraw tworzą sos, wypływający z wnętrza po przekrojeniu.
Świetne z dodatkiem pikantnego sosu chili słodko-kwaśnego.
Polecam dla poszukiwaczy nowych smaków!
Składniki:
(na 30 pierożków)
- 500 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 260 ml letniej wody
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju + odrobina do posmarowania kuli z ciasta
- 1/2 łyżeczki soli
- mąka do podsypywania stolnicy
- płaskie naczynie do gotowania na parze lub parowar
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami, odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn i olej i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto (ok. 10 minut, gdyby kleiło się do rąk należy dodać odrobinę mąki). Z ciasta uformować kulę, wierzch posmarować olejem i włożyć do miski.
Miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie wyrośnięte wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, uformować wałek i podzielić na 30 równych części.
Z każdej z nich ulepić kulkę, następnie rozpłaszczyć na placek o średnicy 6-7 cm.
Na środku każdego położyć łyżkę nadzienia mięsnego, zlepić brzegi formując bułeczkę.
Tak przygotowane układać na papierze pergaminowym, w odległości ok. 5 cm pomiędzy nimi.
Odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Podrośnięte bułeczki gotować na parze przez ok. 12-15 minut.
Podawać z sosem słodko-kwaśnym lub masłem.
Nadzienie mięsne:
- 300 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
- 2 dymki, drobno pokrojone
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- odrobina mielonego pieprzu
- połowa papryczki chili, drobno pokrojonej (opcjonalnie)
- 1 cm świeżego imbiru, obranego, drobniutko pokrojonego lub otartego
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki, drobno pokrojonej
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Inspiracje: Magazyn "Kuchnia" 08'2009 (całość, przepis na ciasto i sposób przygotowania zmodyfikowany)
Ależ u Ciebie pięknie!
OdpowiedzUsuńDziękuję, wzajemnie :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Jeszcze takich pierożków nie jadłam, ale "wnętrze" bardzo mi się podoba, więc chyba trzeba wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, to wnętrze jest baaardzo nietypowe :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Z chęcią bym zjadła te pyszności:)
OdpowiedzUsuńZapraszam :-) Chętnie się podzielę :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Rewelacja! Tak jak nie przepadam za tradycyjnymi polskimi pierogami, tak wszelkie egzotyczne warianty wprost uwielbiam. Nadzienie musi byc niesamowicie aromatyczne.
OdpowiedzUsuńBaaaardzo aromatyczne i dość pikantne, to wszystko dzięki czosnkowi, cebulce i świeżemu imbirowi :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Ja też jestem pierogomaniakiem, i takich również jeszcze nie jadłam. Zapowiada się uczta dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńPierogomaniacy do akcji! :-) Daj znać, czy Ci smakowały!
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Uwielbiam różnego rodzaju pierożki!
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Zmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com . Będzie mi miło, jeśli akutualizujesz obserwację/linki boczne na blogu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
whiness
Zaktualizowałam, dziękuję za informację :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Oj super pierożki, takich jeszcze nie jadłam, ale na pewno wypróbuje :)) Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Jesteś moją inspiracją! :) Uwielbiam Twoje przepisy, magia po prostu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo się cieszę :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
pierożki w innej postaci niż ruskie, hmm spróbowałabym, ale jako że nie jem mięska to może z warzywkami ;) bo prezentują się pięknie
OdpowiedzUsuńPolecam z warzywami doprawionymi świeżym imbirem :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
też uwielbiam pierogi i czosnek i imbir, więc na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Aż zgłodniałam na ich widok ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Ale narobiłaś mi apetytu :}
OdpowiedzUsuń:-) :-) Też się głodna zrobiłam :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Zapowiadają się bardzo aromatycznie. Piękna inspiracja :)
OdpowiedzUsuńSmak na pewno niecodzienny, ale zaskakująco dobry :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
pysznie wyglądają, uwielbiam wszelkiego rodzaju pierożki, takich jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!