6 września 2012

PIEROŻKI MALEZYJSKIE PACHNĄCE CZOSNKIEM I IMBIREM

Delikatne drożdżowe pierożki z mięsem, egzotycznie przyprawione 


Nic na to nie poradzę, że jestem pierogomaniakiem :-), ale muszę jednocześnie przyznać, że takich wcześniej nie jadłam...
Gotowane na parze, z mięsem mielonym przyprawionym cebulką, czosnkiem, natką pietruszki, sosem sojowym i świeżym imbirem. Połączenie nader zaskakujące i niezwykle udane. 
Sposób gotowania jest tu niezwykle ważny, ponieważ soki z mięsa i przypraw tworzą sos, wypływający z wnętrza po przekrojeniu. 
Świetne z dodatkiem pikantnego sosu chili słodko-kwaśnego. 
Polecam dla poszukiwaczy nowych smaków!




Składniki:
(na 30 pierożków)
  • 500 g mąki pszennej 
  • 15 g świeżych drożdży
  • 260 ml letniej wody
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju + odrobina do posmarowania kuli z ciasta
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mąka do podsypywania stolnicy
  • płaskie naczynie do gotowania na parze lub parowar
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami, odstawić na 10 minut. 
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn i olej i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto (ok. 10 minut, gdyby kleiło się do rąk należy dodać odrobinę mąki). Z ciasta uformować kulę, wierzch posmarować olejem i włożyć do miski. 
Miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. 
Po tym czasie wyrośnięte wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, uformować wałek i podzielić na 30 równych części. 
Z każdej z nich ulepić kulkę, następnie rozpłaszczyć na placek o średnicy 6-7 cm. 
Na środku każdego położyć łyżkę nadzienia mięsnego, zlepić brzegi formując bułeczkę. 
Tak przygotowane układać na papierze pergaminowym, w odległości ok. 5 cm pomiędzy nimi. 
Odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. 
Podrośnięte bułeczki gotować na parze przez ok. 12-15 minut. 
Podawać z sosem słodko-kwaśnym lub masłem. 

Nadzienie mięsne:
  • 300 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
  • 2 dymki, drobno pokrojone
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • odrobina mielonego pieprzu
  • połowa papryczki chili, drobno pokrojonej (opcjonalnie) 
  • 1 cm świeżego imbiru, obranego, drobniutko pokrojonego lub otartego
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki, drobno pokrojonej
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. 


Smacznego!


Inspiracje: Magazyn "Kuchnia" 08'2009 (całość, przepis na ciasto i sposób przygotowania zmodyfikowany) 

30 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, wzajemnie :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Jeszcze takich pierożków nie jadłam, ale "wnętrze" bardzo mi się podoba, więc chyba trzeba wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, to wnętrze jest baaardzo nietypowe :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Z chęcią bym zjadła te pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam :-) Chętnie się podzielę :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Rewelacja! Tak jak nie przepadam za tradycyjnymi polskimi pierogami, tak wszelkie egzotyczne warianty wprost uwielbiam. Nadzienie musi byc niesamowicie aromatyczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaaardzo aromatyczne i dość pikantne, to wszystko dzięki czosnkowi, cebulce i świeżemu imbirowi :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Ja też jestem pierogomaniakiem, i takich również jeszcze nie jadłam. Zapowiada się uczta dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierogomaniacy do akcji! :-) Daj znać, czy Ci smakowały!
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. Zmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com . Będzie mi miło, jeśli akutualizujesz obserwację/linki boczne na blogu.

    Pozdrawiam,
    whiness

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaktualizowałam, dziękuję za informację :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. Oj super pierożki, takich jeszcze nie jadłam, ale na pewno wypróbuje :)) Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Jesteś moją inspiracją! :) Uwielbiam Twoje przepisy, magia po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo się cieszę :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. pierożki w innej postaci niż ruskie, hmm spróbowałabym, ale jako że nie jem mięska to może z warzywkami ;) bo prezentują się pięknie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam z warzywami doprawionymi świeżym imbirem :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  10. też uwielbiam pierogi i czosnek i imbir, więc na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  12. Odpowiedzi
    1. :-) :-) Też się głodna zrobiłam :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  13. Zapowiadają się bardzo aromatycznie. Piękna inspiracja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak na pewno niecodzienny, ale zaskakująco dobry :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  14. pysznie wyglądają, uwielbiam wszelkiego rodzaju pierożki, takich jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń