25 października 2012

CHLEBEK Z SUSZONYMI POMIDORAMI, BAZYLIĄ I SEREM

Pełnoziarnista wersja "chlebka odrywanego" - z suszonymi pomidorami, świeżą bazylią, cheddarem i lekką nutą czosnku (mało wyczuwalną) 



Ostatnio z każdego bloga patrzyły na mnie piękne "chlebki odrywane" z przeróżnymi dodatkami. 

Nie mogłam wprost oderwać od nich wzroku i zamarzył mi się taki chlebek, jednak w wersji zdrowszej, bez połowy kostki masła w środku. 
Połączyłam skoncentrowany smak suszonych pomidorów, świeżej bazylii, która jeszcze pięknie rośnie pomimo jesiennego chłodu, czosnku (lekko podgotowanego w wodzie, dzięki czemu jego smak nie "powala" na kolana) oraz sera Cheddar, bardzo wyraźnego w smaku. 
A efekt? Niespodziewanie cudowny! I można się zajadać bez zbędnych wyrzutów sumienia!
Jedyny minus tego chlebka to to, że kruszy się podczas krojenia i baaardzo szybko znika ze stołu :-)
Upieczcie swój własny chleb - zobaczycie, jaka to duża radość! 



Składniki ciasta:
(na 1 chlebek) 
  • 200 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, typ 750)
  • 150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • papier do pieczenia 
  • forma keksowa o wymiarach: 25cm x 10cm x 7 cm
  • dodatkowo:
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów, wyjętych z oleju i drobno pokrojonych (ok. 150 g) 
  • 50 g sera (użyłam Cheddar, ale dobre też będą żółte)
  • 1 mały pęczek bazylii
  • 6 ząbków czosnku, gotowanych prze 4 minuty we wrzącej wodzie, ostudzonych i zmiażdżonych
  • 2 łyżki masła, stopione i ostudzone, połączone z:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju


Przygotowanie ciasta:
Letnie mleko mieszamy z rozkruszonymi drożdżami i cukrem i zostawiamy w ciepłym miejscu do ich spienienia (ok. 15 minut, drożdże lubią cukier i dzięki niemu "pączkują"). 
Roztapiamy i ostudzamy masło.
Jajko rozkłócamy widelcem z żółtkiem i zostawiamy 1 łyżkę do posmarowania wierzchu chlebka (pozostałą część dodajemy do ciasta).
Do dużej miski przesiewamy mąki, dodajemy rozczyn drożdżowy, sól, masło, olej, część masy jajecznej i zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i brzegów naczynia (ok 10 minut). 
Przykrywamy lekko wilgotną ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok 1 godziny). Jeśli nie mamy tak dużo czasu to miskę z ciastem możemy wstawić do piekarnika ustawionego na temp. 45ºC. 
Po tym czasie wyłożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę, uformować wałek i rozwałkować na placek o wymiarach 40 cm x 12 cm. 
Posmarować mieszanką masła i oleju, dodać zmiażdżony czosnek i równomiernie rozsmarować po powierzchni. 
Następnie ułożyć kawałki pomidorów, listki bazylii i posypać startym serem. 
Placek złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. 
Podzielić na 12-14 plastrów. 
Układać je kolejno w formie keksowej wyłożonej papierem do pieczenia (rozcięciem do góry, zaczynając od krótszego brzegu formy). 
Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 45 minut).
Po tym czasie wierzch delikatnie posmarować odłożonym jajkiem. 
Wstawić blachę na środkową półkę średnio nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190 ºC przez ok. 55-60 minut. Wierzch powinien być ładnie zrumieniony. 
Ostudzić przez 5 minut, następnie wyjąć z formy i dalej studzić na kratce kuchennej. 


Smacznego!






14 komentarzy:

  1. świetny pomysł na lżejszy odrywany chlebek :) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm apetyczny, chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały!
    Zarówno składniki jak i forma wypieku sugerują, że to będzie śniadaniowy hit!

    OdpowiedzUsuń
  4. Za mną tez już chodzi ten odrywany chlebek, ale jakoś nie mam serca by się za niego zabrać.

    OdpowiedzUsuń
  5. jeden z moich ulubionych chlebków mimo, że robiłam wersję tradycyjną, a nie odrywaną, opcja pełnoziarnista jak najbardziej do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak smakowicie wygląda ten chlebek :)...i domyślam się, że rewelacyjnie smakuje! Piekłam kiedyś bułeczki z suszonymi pomidorami i bardzo mi odpowiadały... Pozwoliłam sobie dodać do zakładek i kiedyś wypróbować :).
    Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały chlebek, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomysł po prostu świetny! kusi żeby piec:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie się prezentuje. Takiego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam, mniam, mniam! domowe chlebki są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam odrywane chlebki, nigdy nie robiłam w wersji wytrawnej, a patrząc na Twój widzę, że muszę to jak najszybciej nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń