26 października 2012

TARTALETKI Z BROKUŁAMI

Kruche tartaletki z brokułami, suszonymi pomidorami i serem kozim 



Jest takie miejsce w Krakowie, do którego uwielbiam chodzić na zdrowe jedzenie, bo wybór jest niesamowity; niezwykłe ilości przeróżnych sałatek (często niedostępnych w innych miejscach, jak np. sałatka ze szczawiu), wybór świeżych soków (jak np. z kiwi i pokrzywy) oraz dań ciepłych. 
Mnie szczególnie urzekły tarty: szpinakowa, batatowo-selerowa i brokułowa. 
I właśnie w tęsknocie za tym smakiem, a może w chęci zmierzenia się z wyzwaniem jego odtworzenia, upiekłam te zielone tartaletki. 
Moim dodatkiem jest ser kozi i suszone pomidory, ożywiające całość. 
Czy udało mi się "skopiować" tartę? 
Kruche ciasto z grubą warstwą masy brokułowo-czosnkowej, lekko kwaśne dzięki pomidorom i soku z cytryny uważam za bardzo udane. 
Niech zachętą będzie fakt, że przypadły do gustu osobie nie lubiącej brokułów :-) 



Składniki ciasta: 
(otrzymamy 2 porcje ciasta, jedną można zamrozić na 30 dni)
(1 porcja wystarczy na 5 sztuk małych tartaletek lub 1 dużą tartę)
  • 275 g mąki
  • 150 g masła, pokrojonego na małe kawałki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki drobno otartego oregano
  • 6 foremek na tartaletki (każda o średnicy 10 cm) lub 1 forma do tarty o średnicy 26 cm
Mąkę wymieszać z solą, pieprzem, suszonymi pomidorami, czosnkiem i oregano.
Dodać zimne masło i olej, całość rozetrzeć palcami do uzyskania kruszonki.
Następnie dodać jajko wymieszane z żółtkiem, całość lekko zagnieść (nie za długo, aby ciasto nie stało się klejące). 
Podzielić na dwie części. 
Każdą z nich szczelnie owinąć folią.
Jedną włożyć do lodówki na 1 godzinę (drugą zamrozić do późniejszego wykorzystania).
Piekarnik rozgrzać do 200 ºC 
Schłodzone ciasto podzielić na 6 części (jeśli przygotowujemy małe tartaletki) i każdą rozwałkować kolejno na cienki placek.
Wyłożyć nimi foremki (dno i boki). 
Spody nakłuć widelcem
(przy pieczeniu jednej dużej tarty postępujemy podobnie; ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykładamy nim dno i boki formy, spód nakłuwamy widelcem). 
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10-12 minut (powinny być leciutko złote). 
Wyjąć z piekarnika, wyłożyć do nich porcję masy brokułowej. 
Wierzch ozdobić różyczkami brokułów i plastrem suszonego pomidora. 
Ponownie wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 ºC przez kolejne 20-25 minut. 
Podawać ciepłe lub zimne. 






Masa brokułowa:
  • 1 mały brokuł 
  • 1 pojemnik (200 g) kwaśnej śmietany 12% tłuszczu
  • 2 jajka
  • 50 g sera koziego (lub żółtego, startego)  
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 100 g suszonych pomidorów, wyjętych z zalewy i drobno pokrojonyc
Różyczki brokułów ugotować do miękkości w słonej wodzie, ostudzić. Następnie drobno pokroić. Kilka zachować do ozdobienia wierzchu. 
Do miski wlać śmietanę, dodać brokuły, pomidory, drobno pokruszony ser kozi, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.
Wymieszać i spróbować. W razie potrzeby doprawić. 
Dodać jajka i ponownie wymieszać do otrzymania jednolitej konsystencji. 



Smacznego!

12 komentarzy:

  1. uwielbiam takie małe tartaletki, też chcę zrobić i właśnie szukam inspiracji:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. tak jakoś latem zapachniało przez chwilkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł ! takich jeszcze nie jadłem - robiłem z owocami i galaretka - takie klasyczne - ale Twoje kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszelkie tarty małe i duże, Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jeśli wyglądają tak jak smakują, to ja się piszę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł z tą masą brokułową, myślisz, że można wykorzystać też do naleśników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z całą pewnością, tylko trzeba je porządnie podsmażyć lub zapiec, ponieważ masa brokułowa ma surowe jajka :-)
      Pozdrawiam serdecznie!
      Basia

      Usuń
  7. Chętnie wypróbuję ten smakowity pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Połączenie brokułowo-serowe zawsze mi smakuje:)!

    OdpowiedzUsuń