31 października 2012

DROŻDŻÓWKI Z BRZOSKWINIAMI I MIGDAŁOWO-KARDAMONOWO KRUSZONKĄ

Domowe drożdżówki pachnące cynamonem, kardamonem i brzoskwiniami 



Wie to każdy, że domowe drożdżówki nie mają sobie równych :-) 
A skoro takie są najlepsze to spróbujcie tego połączenia: brzoskwinie, cynamon i migdałowo-kardamonowa kruszonka. 
Niemal rozpływają się w ustach :-) 
Polecam! 




Składniki ciasta drożdżowego:
(na 14 bułeczek)
  • 500 g mąki pszennej (użyłam zamojskiej)
  • 200 ml mleka (w zależności od wilgotności mąki)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 90 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka rumu (można zastąpić wódką)
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • 5 dojrzałych brzoskwiń, pokrojonych na 1 cm plasterki
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • papier do pieczenia 
Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące).
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać. 
Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (w tym czasie powinny zacząć pracować). 
Jajko ubić z żółtkami, odstawić. 
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, rozczyn, masę jajeczną, masło, alkohol (jeśli używamy). 
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące. 
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka. 
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny. 



Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 40 g mielonych migdałów
  • 40 g cukru
  • 40 g mąki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kardamon i migdały, dokładnie wymieszać. 
Dodać masło i szybko rozgnieść palcami, do uzyskania grudkowatej kruszonki. 
Położyć na wierzch bułeczek posmarowanych jajkiem. 



Po tym czasie wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt o wymiarach: 40 cm x 20 cm. 


Na środku ciasta ułożyć rzędem plasterki brzoskwiń, jeden obok drugiego, wierzch posypać cynamonem. 
Zwinąć wzdłuż dłuższego boku, brzeg zlepić. 
Pokroić nożem na 14 pasków. Boki lekko zlepić, aby brzoskwinie podczas pieczenia nie wypływały z ciasta. 
Wierzch naciąć bardzo ostrym nożem.  
Bułeczki układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, zachowując odległość ok. 6 cm między nimi. 
Lekko spłaszczać ręką. 











Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 35 minut. 
Po tym czasie wierzch delikatnie posmarować jajkiem a wierzch posypać kruszonką. 
Wstawić do nagrzanego do 180 ºC  piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż bułeczki będą złote z wierzchu. 
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia. 




Smacznego! 

20 komentarzy:

  1. mnie do takiego połączenia nie trzeba specjalnie zachęcać:) szczególnie, że drożdżowe wielbię pod każdą postacią<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! Od razu poczułam się głodna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe drożdżówki, nieważne z czym, są najlepsze na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają wspaniale, smakuja pewno jeszcze lepiej

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne, ostatnio pochłaniam wszystko co ma w sobie cynamon :) dodałabym jeszcze troszkę imbiru :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają cudownie! Ja przymierzam się do zrobienia podobnych ale z mąki razowej ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale piękne:) mogę się poczęstować?:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam... Weszłam i oniemiałam z wrażenia, wyglądają pysznie.
    Pozdrawiam, Pastelle z Ósmego koloru tęczy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudownie wyglądają! Koniecznie muszę takie zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepięknie wygladaja i na pewno też tak smakują ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prześliczne zdjęcia. Aż brak słów :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne bułeczki, aż szkoda je jeść, ale któż się oprze tak pysznym smakom ! Wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio zrobiłam drożdżówki z Twojego przepisu i przyznaje, że ciasto to po prostu poezja :) Dzisiaj zrobię takie same ale z czereśniami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz, jak się cieszę, że Ci smakowały :-)
      Pozdrawiam serdecznie!
      Basia

      Usuń
    2. Polecam babeczki z czereśniami:
      http://zyciewapetycie.blogspot.com/2012/07/babeczki-z-kremem-waniliowym-i.html

      Usuń