Wie to każdy, że domowe drożdżówki nie mają sobie równych :-)
A skoro takie są najlepsze to spróbujcie tego połączenia: brzoskwinie, cynamon i migdałowo-kardamonowa kruszonka.
Niemal rozpływają się w ustach :-)
Polecam!
Składniki ciasta drożdżowego:
(na 14 bułeczek)
- 500 g mąki pszennej (użyłam zamojskiej)
- 200 ml mleka (w zależności od wilgotności mąki)
- 30 g świeżych drożdży
- 90 g cukru
- 80 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka rumu (można zastąpić wódką)
- szczypta soli
- dodatkowo:
- 5 dojrzałych brzoskwiń, pokrojonych na 1 cm plasterki
- 1 jajko do posmarowania wierzchu
- 1 łyżeczka cynamonu
- papier do pieczenia
Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące).
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (w tym czasie powinny zacząć pracować).
Jajko ubić z żółtkami, odstawić.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, rozczyn, masę jajeczną, masło, alkohol (jeśli używamy).
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące.
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka.
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny.
Kruszonka:
- 50 g masła
- 40 g mielonych migdałów
- 40 g cukru
- 40 g mąki
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kardamon i migdały, dokładnie wymieszać.
Dodać masło i szybko rozgnieść palcami, do uzyskania grudkowatej kruszonki.
Położyć na wierzch bułeczek posmarowanych jajkiem.
Po tym czasie wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt o wymiarach: 40 cm x 20 cm.
Na środku ciasta ułożyć rzędem plasterki brzoskwiń, jeden obok drugiego, wierzch posypać cynamonem.
Zwinąć wzdłuż dłuższego boku, brzeg zlepić.
Pokroić nożem na 14 pasków. Boki lekko zlepić, aby brzoskwinie podczas pieczenia nie wypływały z ciasta.
Wierzch naciąć bardzo ostrym nożem.
Wierzch naciąć bardzo ostrym nożem.
Bułeczki układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, zachowując odległość ok. 6 cm między nimi.
Lekko spłaszczać ręką.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 35 minut.
Po tym czasie wierzch delikatnie posmarować jajkiem a wierzch posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego do 180 ºC piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż bułeczki będą złote z wierzchu.
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Smacznego!
mnie do takiego połączenia nie trzeba specjalnie zachęcać:) szczególnie, że drożdżowe wielbię pod każdą postacią<3
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Od razu poczułam się głodna!
OdpowiedzUsuńDomowe drożdżówki, nieważne z czym, są najlepsze na świecie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają wspaniale, smakuja pewno jeszcze lepiej
OdpowiedzUsuńpiękne, ostatnio pochłaniam wszystko co ma w sobie cynamon :) dodałabym jeszcze troszkę imbiru :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie! Ja przymierzam się do zrobienia podobnych ale z mąki razowej ;)
OdpowiedzUsuńMmm, aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńale piękne:) mogę się poczęstować?:)
OdpowiedzUsuńJasne :-)
UsuńMniam... Weszłam i oniemiałam z wrażenia, wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Pastelle z Ósmego koloru tęczy :)
Mogę jedną :)?
OdpowiedzUsuńPewnie, zapraszam :-)
UsuńCudownie wyglądają! Koniecznie muszę takie zrobić :D
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygladaja i na pewno też tak smakują ;)
OdpowiedzUsuńPrześliczne zdjęcia. Aż brak słów :)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki, aż szkoda je jeść, ale któż się oprze tak pysznym smakom ! Wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńPyszna... porywam jedną;)!
OdpowiedzUsuńOstatnio zrobiłam drożdżówki z Twojego przepisu i przyznaje, że ciasto to po prostu poezja :) Dzisiaj zrobię takie same ale z czereśniami :)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiesz, jak się cieszę, że Ci smakowały :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Polecam babeczki z czereśniami:
Usuńhttp://zyciewapetycie.blogspot.com/2012/07/babeczki-z-kremem-waniliowym-i.html