10 października 2012

PALUSZKI SEROWE

Delikatne bułeczki z serem i mąką orkiszową pełnoziarnistą 



Zdrowsza, bo wzbogacona o pełnoziarnistą mąkę orkiszową, wersja pysznych bułeczek z serem. 
Delikatny smak zawdzięczają dodatkowi "water roux", czyli specjalnie wcześniej przygotowanej "kaszce z mąki". 
Przepis polecam, bułeczki są pyszne na śniadania i kolacje! 

"Water roux":
  • 18 g mąki pszennej
  • 80 ml wody
Do garnuszka wsypać mąkę i wlać wodę. Wymieszać rózgą i postawić na średnim ogniu. 
Ciągle mieszając podgrzewać do momentu, aż mieszanka uzyska konsystencję kaszki (po zamieszaniu łyżką widać dno garnka, a kaszka nie spływa z łyżki). 
Ostudzić.
Z podanych proporcji uzyskamy "water roux" potrzebne do przygotowania porcji bułeczek. 



Składniki:
(na ok. 10-12 bułeczek, można też upiec 6 dużych) 
  • 100 g mąki orkiszowej razowej
  • 185 g mąki pszennej chlebowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 80 ml letniego mleka
  • 90 g "water roux"
  • 50 g stopionego i ostudzonego masła 
  • dodatkowo:
  • ok. 50 g drobno startego żółtego sera
  • papier do pieczenia
  • jajko do posmarowania wierzchów
W ciepłym leku rozpuścić cukier i drożdże. 
Do dużej miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać sól, "water roux", mleko z drożdżami, ostudzone masło i jajko. Wyrobić ciasto, dopóki ni ebędzie odstawało od ręki i brzegów miski. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka). 
Uformować kulę, włożyć do miski i  przykryć czystą ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętosci (ok. 1 godziny). 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, jeszcze raz krótko wyrobić i podzielić na 10-12 części . 
Uformować z  nich podłużne paluchy (ok. 10 cm). 
Wykładać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, zachowując odstęp ok. 6 cm między bułeczkami. 
Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia (na ok. 45 minut). 
Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 180 C. 
Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać startym serem. 
Piec przez ok. 15 minut, dopóki bułeczki staną się złote. 
Wystudzić na kratce kuchennej. 

Smacznego!


Inspiracje: "Moje Wypieki" (przepis i sposób przygotowania zmodyfikowany). 

16 komentarzy:

  1. kolejne bułeczki od Ciebie stają w kolejce do realizacji, szkoda tylko, że ostatnio cierpię na brak czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmią apetycznie, koniecznie muszę wypróbowac:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Basiu,

    absolutnie urocze bułeczki! Z ogromną przyjemnością bym je skonsumowała.

    Serdeczne pozdrowienia,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam własnej roboty pieczywo, do tego zdrowe i tak jak lubię z serem! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne....zapisuję do zrobienia :)!

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślę ,że można posypać włoskimi przyprawami xD
    A bułeczki.. wyglądają na smaczne;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lepsze i zdrowsze serowe bułeczki? Biorę w ciemno! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. odkąd pamiętam, uwielbiałam wszelakie bułeczki, chlebki itd. z serem.
    myślę, że dzięki Tobie sama w końcu upiekę własne ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy przepis na bułeczki ;) nigdy nie słyszałam o "water roux", chętni wypróbuję! ,

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba lepszych nie jadłam, wyglądają przepysznie i ślicznie z tym serem ! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie wpadłam na to, żeby zrobić je samemu a przecież to bardzo dobry pomysł!

    OdpowiedzUsuń