Zdrowsza, bo wzbogacona o pełnoziarnistą mąkę orkiszową, wersja pysznych bułeczek z serem.
Delikatny smak zawdzięczają dodatkowi "water roux", czyli specjalnie wcześniej przygotowanej "kaszce z mąki".
Przepis polecam, bułeczki są pyszne na śniadania i kolacje!
"Water roux":
- 18 g mąki pszennej
- 80 ml wody
Do garnuszka wsypać mąkę i wlać wodę. Wymieszać rózgą i postawić na średnim ogniu.
Ciągle mieszając podgrzewać do momentu, aż mieszanka uzyska konsystencję kaszki (po zamieszaniu łyżką widać dno garnka, a kaszka nie spływa z łyżki).
Ostudzić.
Z podanych proporcji uzyskamy "water roux" potrzebne do przygotowania porcji bułeczek.
Składniki:
(na ok. 10-12 bułeczek, można też upiec 6 dużych)
- 100 g mąki orkiszowej razowej
- 185 g mąki pszennej chlebowej
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2/3 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 80 ml letniego mleka
- 90 g "water roux"
- 50 g stopionego i ostudzonego masła
- dodatkowo:
- ok. 50 g drobno startego żółtego sera
- papier do pieczenia
- jajko do posmarowania wierzchów
W ciepłym leku rozpuścić cukier i drożdże.
Do dużej miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać sól, "water roux", mleko z drożdżami, ostudzone masło i jajko. Wyrobić ciasto, dopóki ni ebędzie odstawało od ręki i brzegów miski. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka).
Uformować kulę, włożyć do miski i przykryć czystą ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętosci (ok. 1 godziny).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, jeszcze raz krótko wyrobić i podzielić na 10-12 części .
Uformować z nich podłużne paluchy (ok. 10 cm).
Wykładać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, zachowując odstęp ok. 6 cm między bułeczkami.
Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia (na ok. 45 minut).
Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 180 C.
Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać startym serem.
Piec przez ok. 15 minut, dopóki bułeczki staną się złote.
Wystudzić na kratce kuchennej.
Smacznego!
Inspiracje: "Moje Wypieki" (przepis i sposób przygotowania zmodyfikowany).
kolejne bułeczki od Ciebie stają w kolejce do realizacji, szkoda tylko, że ostatnio cierpię na brak czasu :)
OdpowiedzUsuńBrzmią apetycznie, koniecznie muszę wypróbowac:)
OdpowiedzUsuńBoskie, muszę zrobić;)
OdpowiedzUsuńsuper, uwielbiam takie paluszki
OdpowiedzUsuńBasiu,
OdpowiedzUsuńabsolutnie urocze bułeczki! Z ogromną przyjemnością bym je skonsumowała.
Serdeczne pozdrowienia,
E.
wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam własnej roboty pieczywo, do tego zdrowe i tak jak lubię z serem! Pycha!
OdpowiedzUsuńPyszne....zapisuję do zrobienia :)!
OdpowiedzUsuńMyślę ,że można posypać włoskimi przyprawami xD
OdpowiedzUsuńA bułeczki.. wyglądają na smaczne;)
Lepsze i zdrowsze serowe bułeczki? Biorę w ciemno! :)
OdpowiedzUsuńodkąd pamiętam, uwielbiałam wszelakie bułeczki, chlebki itd. z serem.
OdpowiedzUsuńmyślę, że dzięki Tobie sama w końcu upiekę własne ;]
Ciekawy przepis na bułeczki ;) nigdy nie słyszałam o "water roux", chętni wypróbuję! ,
OdpowiedzUsuńChyba lepszych nie jadłam, wyglądają przepysznie i ślicznie z tym serem ! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńNie wpadłam na to, żeby zrobić je samemu a przecież to bardzo dobry pomysł!
OdpowiedzUsuń