Sałatka z książki Jamiego "Moje obiady", łącząca młode ziemniaki (wiem, że o tej porze roku mogą być niedostępne, ale można z powodzeniem użyć też innych) z wędzoną rybą i chrzanem.
Mocnym akcentem jest w niej cytryna, która dodaje niebywałej świeżości.
Zdania co do niej są podzielone do dziś (ja zdecydowanie wolę wersję z wędzonym na ciepło łososiem, i o nim we wstępie do przepisu pisze Jamie - nie wiem skąd później "wziął" się pstrąg lub węgorz?).
Spróbujcie sami i się przekonajcie!
Składniki:
- 700 g młodych ziemniaków, wyszorowanych
- 4 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- skórka otarta z 2 cytryn i sok wyciśnięty z jednej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska i pieprz do smaku
- 4 czubate łyżeczki świeżo startego chrzanu
- garść świeżej natki pietruszki
- mała garstka świeżego szczypiorku
- mały pęczek dymki, umytej i drobno pokrojonej
- 400 g wędzonego na gorąco pstrąga lub węgorza
Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonym wrzątku.
Pokroić na drobne kawałki, przełożyć do miski.
Dodać śmietanę, sok i skórkę z cytryny oraz oliwę. Wymieszać i doprawić do smaku.
Dodać chrzan, natkę, szczypiorek, dymkę i rybę oddzieloną od ości. Ponownie wymieszać i doprawić w razie potrzeby.
Smacznego!
Inspiracje: "Moje obiady" Jamie Oliver
wygląda pysznie, naprawdę dostałam ochoty na taką sałatkę:)
OdpowiedzUsuńmłode ziemniaczki - pycha :)
OdpowiedzUsuńJa chyba wolałabym wersję z łososiem - choć sama nie wiem, pstrąga też uwielbiam :) świetna sałatka
OdpowiedzUsuńPstrąga nigdy nie jadłam.. ale jeśli mogłabym dodać zamiast niego tuńczyka, nie różniła by się wielce smakiemxd?
OdpowiedzUsuńPysznie!!
Myślę, że trzeba dobrać swój ulubiony składnik, więc, jeśli lubisz tuńczyka to będzie super :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Hmm.. pstrąg jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńPrzepis świetny i bardzo apetycznie wyglada ! Na pewno wypróbuję z pstrągiem ! Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńO jacie, ale świetna sałatka. Musi być wyborna!!!
OdpowiedzUsuń